Valaki, valamit, valahol csúnyán elszámolt

A középiskolai felvételik megkezdődésével egy időben egyre drámaibb hírek érkeznek Lengyelország minden szegletéből. Kiderült, hogy a sikeres felvételi vizsgát tettek jelentős részének nincs hely a tanintézetekben. Városonként a több száztól a több ezerig terjed azok száma, akik hiába nyertek felvételt, nincs őket hová beiskolázni.

A helyzet drámaiságát jelzi, hogy a tavalyi 350 ezer tanulóval szemben idén 720 ezren adták be a jelentkezési lapjukat valamilyen középfokú tanintézetbe. Egyelőre nem tudni hogyan, de az önkormányzatok és lengyel kormány is azt ígéri, valamilyen megoldást találnak a rendkívüli helyzetre. Addig is a tanulásból kiszorultaknak új felvételiket kell tenniük más iskolákban, ha találnak ilyet.

Az iskolaigazgatók nem csak azért pánikolnak, mert például az eddigi 8 párhozamos osztály helyett idén 12 indul, amihez hiányzanak az osztályok, de azért is, mert tanár sincs elegendő. Több ezer pedagógus hiányzik, és vannak tantárgyak, amelyek oktatására a világ pénzéért sem találnak már jelentkezőt. Sok helyen reggel a nulladik órában fog kezdődni az tanítás és csak valamikor az esti órákban fog befejeződni, de hogy egész nap ki fog tanítani, azt nem tudja senki.

Lengyelországban a pedagógusok kötelező heti óraszáma 18. Ezt beleegyezésük nélkül 24 órára növelheti az igazgató, de nem többre. A lengyel fővárosban 43 ezer hely áll a tanulók rendelkezésére, de erre eddig 47 ezren jelentkeztek. Tavaly ugyanitt a beiratkozók száma alig haladta meg a 19 ezret. Most csak Varsó vonzáskörzetéből van ennyi jelentkező.

Egy gyors közvélemény-kutatás szerint a lengyelek 56 százaléka szerint a botrányos évkezdetért a kormány, 25 százalékuk szerint viszont az önkormányzatok a felelősek. Akárkik is hibázott, inkompetenciájuk levét a gyerekek isszák meg.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s