A tragédia helyszíne

Pontosan öt évvel ezelőtt 2014. július 17-én lőtték le a Malajziai légitársaság MH17-es járatán közlekedő repülőgépet ukrán szeparatisták Hrabove falu fölött 298 ember életét kioltva. Az áldozatok között 193 holland állampolgár volt.

Az orosz gyártmányú Buk rakétát ukrajnai orosz szeparatisták lőtték ki. Mégis a felelősség jelentős részt Oroszországot terheli, mivel Moszkvának kellene elszámolni azzal, hogyan került a magas műszaki színvonalú légvédelmi egység Ukrajna területére, a szeparatisták kezére. Putyinék minden felelősséget elhárítanak, egyenesen azt állítják, hogy a repülőgépet ukrán vadászgép semmisítette meg a levegőben.

Csakhogy öt év alatt sok minden kiderült a lehallgatott telefonbeszélgetések és rádiós üzenetek elemzéséből, egészen odáig, hogy mára megvan a tragikus eseményért közvetlenül felelősségre vonható 3 orosz és egy ukrán állampolgár neve is, sőt már a vádemelésre is sor került.

A hágai nemzetközi bíróságon, 2010 március 9-ére tűzték ki a vádlottak első meghallgatását, akiket természetesen Oroszország nem hajlandó kiadni, sőt Moszkva panasszal élt az ENSZ Biztonsági Tanácsánál, amiért a vizsgálatban nem vehetett részt. Azt akarja elérni, hogy a nemzetközi bíróság álljon el a tárgyalástól, mert arra, a vádlottak távollétében kerül sor. A szokásos arcátlanság és arrogancia.

A nemzetközi vizsgáló bizottság öt év alatt egészen konkréten feltárta, kik voltak a tragédia idején a helyszínen, a rakétakilövő mellett. Ebben sokat segített, hogy az ukrán titkosszolgálatnak sikerült elrabolnia Oroszország területéről egy szemtanút, aki jelen volt az esetnél. Őt szigorú őrizetben tartják az ukránok.

A három megvádolt orosz állampolgár szervezte meg a rakétaegység átszállítását az oroszországi Kurszkból Kelet-Ukrajnába. A három orosz egyike Igor Girkon már a Krím annektálása alkalmából is kiemelkedő érdemeket szerzett, ahogy a helyettese is.

A harmadik, Oleg Pulatov egyszerű titkosszolgálati ügynök volt. Igazi kelet-ukrajnai orosz ajkú hazafiak mind a hárman, akik az orosz lakta vidék önrendelkezésért kaptak spontán kaszára és kapára. Valamennyiük ellen nemzetközi elfogatási parancs van érvényben, kétes végrehajtási eséllyel.

Oroszország új cáratyuskája

Az igazi felelősök, a nagyhatalmi álmokat szövő tömeggyilkosok a Kremlben ülnek, és nem kizárólag a lelőtt repülőgép 298 utasának életéért felelősek, de további tízezer emberéletért is, akik az ukrán-orosz konfliktusban már eddig meghaltak.

Egy megszállott, hatalommániás ember gátlástalan tervének áldozatai valamennyien. És még hányan lesznek, ha a világ nem tanul, sőt felejt, azt gondolja, hogy ezek a megátalkodott háborús bűnösök az erő felmutatása, vagy alkalmazása nélkül is megállíthatók.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s