Nem lesz könnyű a búcsú

Egy futball-legenda és egy menedzseróriás jelentette be, hogy búcsúzik. Uli Hoeneß több mint 40 évig állt a világ egyik legismertebb és legsikeresebb labdarúgó egyesülete, a Bayern München élén. 1979-ben lett menedzser és onnantól csak két évre – amíg leülte az adócsalásért kapott büntetése felét – adta át a kormányrudat. A börtön kapuján kilépve egyenesen az egyesület élére tért vissza.

A német sajtó úgy tudja, hogy Hoeneß idén novemberben már nem indul az egyesület elnökének pozíciójáért és nem kívánja a felügyelőbizottságot sem vezetni tovább. 10 évig mint játékos és több mint 40 évig mint sportvezető állt a bajor klub rendelkezésére. Bátran ki lehet mondani, hogy az FC Bayern Münche Uli Hoeneß életműve és neki köszönheti a bajor egyesület a nemzetközi rangot és a sikeres üzleti modellt.

Úgy tűnik, hogy helyét ismét egy nagy nevű labdarúgó, az egyesület és a német válogatott legendás kapusa, Oliver Kahn veheti majd át. Nagy erőkkel folyik Kahn felépítése a szerepre. Addig – átmenetileg – az Adidas korábbi elnök fogja irányítani a klubot.

Az aréna. 75 ezer férőhely a nézőtéren, 4 darab négyemeletes parkolóházzal 9800 személyautónak

Kahn első körben a felügyelőbizottság irányítását kapja meg, majd – nagy valószínűséggel egy-két éven belül – átveheti az elnöki posztot. Kahn levelezőn üzemgazdászi diplomát szerzett és mint számos tévétársaság szakértője, megmártózott a televíziós reflektorok fényében is.

A ma 67 éves Uli Hoeneß 1979-ig játszott a csapatban, majd azonnal az egyesület menedzsere lett. Játékos pályafutása alatt háromszoros német bajnok, világbajnok, Európa bajnok és háromszoros bajnokcsapatok kupája nyertes volt. Vezetése alatt a Bayern München kétszer volt Champions League győztes és az összesen 29 német bajnoki cím többségét is az irányítása alatt söpörték be.

Az 1974-es labdarúgó VB-én nyertes német csapat és döntőbeli ellenfele a holland válogatott

2009-től volt a Bayern München egyesületének elnöke, egészen 2014-ig, amikor két évet börtönben töltött a négy évnyi büntetéséből, amit adócsalásért szabtak ki rá, majd 2016-ban visszatért, nagy többséggel újraválasztották az egyesület elnökének. Hoeneß a világ labdarúgásának globális szereplőjévé és az egyik legértékesebb márkává fejlesztette a klubot.

Amikor átvette a bajor egyesületet kereken 20 munkatársa volt, ma 1000 ember dolgozik az irányítása alatt. Az 1979-es évi 12 millió német márkás bevételből mára közel 700 millió euró lett. Az egyesületnek az akkori 6616 fős tagsága mára elérte a 290 ezret. A kezdetekkor a német labdarúgásban szatócsnak és lócsiszárnak csúfolták. Pályája csúcsát 2013-ban érte el, amikor a Bayern München 3 trófeát hódított el. A német bajnoki cím mellé a német kupát és a Champions League elsőséget is megszerezték. Nehéz elképzelni, hogy valaha is valaki a nyomába tud lépni.

Zsebesi Zsolt

Négy évtized után távozik Uli Hoeneß a Bayern München éléről” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s