“Amennyiben azonban várakozó állásponton maradnak, (a kínai vezetés – a szerk.) az a gyengeség jeleiként értelmezhető majd és az amúgy is megtépázott hongkongi politikai-gazdasági helyzet tovább hanyatlik.” Írja az index.hu szerdán. És mindeközben a nemzetközi helyzet tovább fokozódik – teszem hozzá a nagy klasszikust idézve.

A világon 6000 nyelvet tartanak nyilván. Ebből háromezret a kihalás veszélye fenyeget. Amikor ilyen és ehhez hasonló mondatokat olvasok, és nem a WC falára firkálva, hanem az ország egyik legnagyobb írott médiájában, joggal merül fel a kérdés, hogy vajon a magyar nyelv nincs-e közöttük.

Minden év február 21-én az anyanyelv nemzetközi napján ünnepeljük. Miért pont az anyanyelvnek ne lenne nemzetközi napja? Mindeközben bonyolult algoritmusok bevetésével kutatják erre kíváncsi tudósok, van-e egy ős anyanyelve az emberiségnek, amelyre a többi visszavezethető lenne. Egyelőre eredmény nélkül.

Mi itt Magyarországon, magyarul beszélők, egy igazi kincs birtokában, elég könnyelműen bánunk az anyanyelvünkkel. Nem vigyázunk rá, vagy legalábbis nem eléggé. Nem állítom, hogy mindenki feladata lenne a nyelv őrzése és ápolása, de vannak akik kiemelkedő felelősséggel tartoznak érte. Ilyenek az újságírók is.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s