Amikor Salvini még hatalmon volt és egy szélsőjobboldali vezetésű Európáról álmodozott Orbánnal

Egyelőre kudarcot vallottak a neonácik Európában. Olaszországban a Lega, Ausztriában az Osztrák Szabadság Párt (FPÖ) kísérlete bukott meg. Nem sikerült kormányzati szerephez jutva szélső jobb irányba kormányozni országaikat és Európát. Ausztriában egy korrupciós botrányba bukott bele a jobbközép és a szélsőjobb koalíciója. Az úgynevezett Ibiza-botrány végzett a Szabadság Párti alkancellár Heinz-Christian Strache együttműködésével a Néppárti Sebastian Kurz-cal. Olaszországban a Lega, elnöke Matteo Salvini hataloméhsége, egyeduralmi vágyai vetettek véget a jobbközép és a szélsőjobb koalíciójának.

Ausztriában szeptemberben előre hozott választások lesznek. Olaszországban pedig – választások helyett, amin a Lega indulhatna a legjobb eséllyel – egy új Demokrata Párti -Öt Csillag koalíció próbálkozik meg irányváltoztatást kikényszeríteni a szakadék felé tartó Olaszországban. Ausztriában a szélsőjobb erkölcstelensége, Olaszországban a „hatalmi kapzsisága” volt a bukás oka. Összességében azonban azt lehet mondani, hogy a fiaskó mögött az európai választók millióinak eltökéltsége fedezhető fel arra, hogy nem engedik kormányzati pozícióban megerősödni a neonáci pártokat.

Az csak természetes, hogy mindkét politikus a magyar kormányfő, Orbán Viktor személyes barátjának, elvtársának számított és bukásuk után is annak számítanak. Mindketten vehemensen juttatták kifejezésre, még mikor hatalmon voltak, hogy mennyire nagyra értékelik Orbán Viktor szélsőjobboldali politikáját, álláspontját az EU gyengítése és a migrációs válság nemzetállami kezelésében, ami elég szélsőjobb és neonáci volt ahhoz, hogy mind Ausztria, mind pedig Olaszország szélsőségei tiszteletét váltsa ki.

Amikor az Orbán-televízió és a kormányzati politológus még olasz-magyar mintájú Európáról álmodozott

Orbán nem fukarkodott a most egymás után megbukott politikusok dicséretével. Ahol tehette, hangoztatta, hogy a jövő a jobbközép keresztény néppártok és a szélső jobb, a neonácik összefogásáé Európában. Saját pártja feladatának nevezte, hogy meggyőzze az Európai Parlament néppárti frakcióját, és magát az Európai Néppártot arról, hogy országaikban kövessék az olasz és az osztrák példát. Ez a néppártben – egyelőre – a Fidesz kizárásával végződött . Azaz, nem talált kellő támogatásra, de süket fülekre sem.

Miért ne lehetne az osztrák megoldást, a jobbközép és a szélsőjobb együttműködését Brüsszelben is másolni?

Mégis azt kell mondjuk, hogy az európai jobb- és baloldali néppártok mélyrepülése ugyan nem ért véget, de helyettük – bár megerősödtek – nem tudtak kormányzati alternatívává válni a szélsőjobboldali pártok. A néppártoktól elfordult választók jelentős része Európa szerte a liberálisokat és a zöldeket találtam meg magának, amelyek sokkal inkább állnak balra a jelenlegi európai kormányzó pártoktól, mint jobbra.

Ebben a helyzetben külön érdekesség, amolyan hungaricum Orbán Viktor csütörtöki levele az Olaszországban a hatalomból kiszorított Lega elnökéhez, amelyben annak tevékenységét méltatja: Biztosítom Önt arról, hogy mi, magyarok soha nem fogjuk elfelejteni, hogy Ön volt az első olyan nyugat-európai vezető, aki meg akarta akadályozni az illegális migránsok Európába özönlését a Földközi-tengeren keresztül” – írta Orbán Viktor.

“Függetlenül az olasz belpolitikai folyamatok jövőbeni alakulásától és attól, hogy más-más európai pártcsaládhoz tartozunk, mi harcostársként tekintünk Önre az európai keresztény örökség megőrzése és a migráció megállítása érdekében folytatott küzdelmek során. Jövőbeni feladatai ellátásához sok sikert és jó egészséget kívánok Önnek” – fejezi be Salvinihez intézett levelét a magyar kormányfő, aki igazán egyedül érezheti magát Strache és Salvini bukása után a keresztény Európában.

Amikor Salvini még azt gondolta, hogy Orbánnal együtt fújják a passzát szelet

Mindennek van, lehet egy nem annyira kézen fekvő következménye is. Az elárvult Orbán felett minden eddiginél szorosabbra húzza a köré szőtt hálót Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az általa és az ő KGB-je által csapdában vergődik ma már, Orbán másik nagy barátja, Erdogan török elnök is, aki lassan, de biztosan számolja fel a korábbi szoros kapcsolatát a nyugati világgal, benne az Egyesült Államokkal, amikor amerikai fegyverek helyett már nem csak orosz légvédelmi rendszert, de orosz vadászgépeket is vásárol.

Putyin és Erdogan hamarosan Magyarországra látogatnak, hogy meggyőzzék – ha kell egyáltalán meggyőzni – magyar testvérüket, Orbán Viktort arról, hogy Magyarországnak a Moszkva vezette, nyugat ellenes szövetségben a helye az EU és a NATO helyett. Hogy Putyin mivel zsarolja vagy kecsegteti Orbánt, az egyszer biztosan ki fog derülni, de a magyar népnek ennél jóval korábban észre kell térnie, nehogy késő legyen, nehogy kész tények elé állítson mindannyiunkat az orosz-magyar-török tengely és váratlanul Európa helyet Ázsiában találjuk újra magunkat.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s