Ahogyan a Ferencváros elnöke Kubatov elvtárs bölcsen megfogalmazta, senkit nem fog érdekelni, milyen játékkal jutott be a csapata az Európa Liga csoportkörébe, ha nagy csapatokat láthatunk a Fradi ellen Budapesten játszani. Nem fogunk nagy csapatokat látni Budapesten, de így sem fog senkit érdekelni a selejtezőben mutatott játék, csak a csoportkör teljesítménye.

Igazán nagynak a CSKA Moszkva csapata nem nevezhető, de mégis ki fog menni sok ezer ember a Groupama Arénába, hogy megnézze, kiket tudtak az oroszok a nemzetközi piacon összevásárolni. A Ludogorec végkép nem nagy csapat és a Fradi legutóbb túljutott rajta.

Az Espanyol sem a Barca, de mégiscsak a világ egyik legerősebb bajnokságában játszik, azaz: talán érdemes megnézni élőben a játékát, mert egyébként többet látni őket a tévében, mint a Fradit. A drukkerek így is, úgy is örülnek a főtáblának és gyorsan elfelejtik, hogy a továbbjutást jelentő meccs első félidejében még azt skandálták, hogy „kurva gyenge”. Egyébként teljesen jogosan.

Tehát a csoportkörben, legalábbis az elején minden el van felejtve, az pedig eddig sem jutott az eszébe egyetlen Fradi drukkernek sem, mennyibe került az országnak, neki és a maradék 9 millió magyarnak, hogy a Ferencvárosi Tornaklub 15 év után bekerülhetett az európai labdarúgás utolsó, negyedik kalapjába.

Ami ugyan tényleg a legalja, mert ennél már lejjebb a semmi van, ahol 15 évig lébecolt évi milliárdos költségvetéséből, jórészt közpénzből a Fradi. Azt persze tudjuk, hogy ezek a milliárdok csak magyar mércével látszanak sok pénznek, mert ahogy megyünk a kalapokban feljebb és feljebb a Fradi költségvetése még a csapat játékánál is nevetségesebb lesz. Egyébként teljesen jogosan.

Vagyis: nagyon sok víz lefolyik még a Dunán, nagyon sok közpénz kifolyik még a költségvetésből a Fradira, de az akár még 20 évig tartó NER-korszak végén sem lesz a Fradi egy, még kevésbé két kalappal feljebb, ami akkor is csak a nemzetközi focivilág középmezőnyéhez közelítést jelentené, viszont a mainál nagyságrendekkel nagyobb éves költségvetést feltételez a klubnál.

Lesz-e erre valaha pénze a Fradinak, az országnak? 20 év múlva a magyar miniszterelnök 76 éves lesz, ha még mindig Orbán Viktornak fogják hívni és már régen nem fog emlékezni arra, hogy világszínvonalú focit ígért úgy 25 évvel korábban. De ez sem érdekel ma senkit. Egyébként teljesen jogosan.

Szeretném emlékeztetni egy tényre mindazokat, akik nagy álmokat szőnek a magyar fociról, hogy Európa és egyben a világ 5 legerősebb bajnoksága az alábbi országokban üzemel. Németország, Nagy-Britannia, Olaszország, Franciaország, Spanyolország. Ennek az öt országnak a legnagyobb Európában a GDP-je, a hazai összterméke. Vagyis ezek a legerősebb gazdasággal bíró európai országok.

Ebből következően ezen országok belső fogyasztási piacai a legnagyobbak, így itt lehet számolni a legnagyobb jegy-, reklám és televíziós közvetítési-díj bevételekkel. Az európai fociban még az első, vagy második kalapba bejutó kisebb gazdaságú országok, néha-néha képesek kiugró teljesítmény produkálni, de leginkább az öt nagy bajnokság játékosbeszállítóiként funkcionálnak. Mi nem vagyunk közöttük. Egyébként teljesen jogosan.

Amiben (mindig) reménykedni lehet: legalábbis a költő és nem a focista Juhász szerint:

Magyar szegénység hű költője, én,
Kitartok véled, régi jó remény,
Hogy a jövendő csak nekünk terem
S hogy e jövőt építi énekem!

Magyar szegénység: véget ér e tél,
Lesz még itt szőlő és lesz lágy kenyér,
Az igazság lesz úr e föld felett
És az se fáj, hogy én már nem leszek!

És a Fradi indulója:

Hajrá Fradi! Hajrá Fradi!

Hajrá fiúk, mert fő a győzelem!

Száz kisleány, egy gólra vár,

Száz csókot ád majd a győztes meccs után!

Galambom,

Hajrá Fradi! Hajrá Fradi!

Hajrá fiúk, csak tovább!

Süvít a labda, a hálóba varrva,

Hajrá, hajrá FTC!

Ennyi. A többi…..a többi már nem mese, nem játék, hanem a szomorú valóság.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s