A váci segédpüspök antiszemita horthysta szobrot szentel fel Vácott

Megint egy horthysta antiszemita rehabilitációjának vagyunk tanúi. Ezúttal Vácott avattak szobrot annak a piaristának, aki a Horthy-korszak vezető oktatáspolitikusa volt, egyike a zsidó ellenes oktatási törvény kidolgozóinak és végrehajtóinak.

Ahogy a „A Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) fogalmaz: „Egy olyan politikusnak állítottak emléket, aki majd’ egymillió magyar embert akart származása miatt kiszorítani a nemzet tagjai közül.” Aki egyébként – a tévedések elkerülése végett – a 20-as években nyíltan hangoztatta antiszemita nézeteit.

„A Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) továbbra is a leghatározottabban tiltakozik az arra méltatlan politikusok rehabilitálása miatt. Sajnáljuk, hogy ismét igy történt. Szomorúak vagyunk.” Reagált a szervezet a hírre.

De idéznék a Mazsihisz egy korábbi közleményéből: „A magyar zsidóság legnagyobb zsidó felekezeteként a jelenlegi magyar kormánnyal számtalan területen sikeresen kooperál….(..)….”A jelenlegi magyar kormány támogatja az egyházak munkáját, így a zsidó közösség fejlődését is. Kapcsolatunk a kormánnyal kiegyensúlyozott.”

A Mazsihisz örömmel fogadja az állami támogatást és cserébe nem dönti rá az asztalt a váci önkormányzatra, a magyar kormányra, mindenkiere, aki ezt a pofátlan provokációt megengedte magának a magyar zsidósággal szemben. Ne gondolja senki, hogy ebben az országban egy tücsök is csak úgy elkezdhet hegedülni a fűben anélkül, hogy ehhez ne kellene megszereznie Orbán Viktor támogatását, de minimum a hallgatásában kifejezésre juttatott jóváhagyását.

Ki gondolja, hogy a sorozatos ilyen és ehhez hasonló provokációk mögött nem az antiszemitizmussal szerezhető választási voksok konkrét számokban mérhető gyarapítása áll. Ezekre, egy civilizált európai országban megengedhetetlen, a magyar zsidóságot arcul csapó megnyilvánulásokra nem elégséges válasz, az, hogy tiltakozunk és szomorúak vagyunk. Kimaradt a „követeljük” ige a közleményből. Követeljük a szobor lebontását, a bocsánatkérést!

Egyébként pedig: hogyan fogja a Mazsihisz elmagyarázni a magyar társadalomnak, hogy mint magyar állampolgárok civil szervezete, képtelen a sorozatos zsidó ellenes, antiszemita provokációkat megakadályozni, azok ellen hatékonyan fellépni. Ha másképpen nem, hát arra támaszkodva, hogy a Mazsihisz kapcsolata „a magyar kormánnyal kiegyensúlyozott”.

Tovább megyek: hol vannak a magyar demokratikus ellenzéki, köztük magukat baloldali pártoknak nevezők tiltakozó közleményei? Hol vannak a magyar civil szervezetek, köztük a váci civilek megbotránkozásnak hangot adó nyilatkozatai? Egyáltalán, hol van még ebben az országban tisztesség, emberi becsület?

Ha már elkövettük, amit elkövettünk a zsidók ellen, ha már nem igen vagyunk képesek ezért bocsánatot kérni, legalább ne állítsunk szobrokat antiszemita, horthysta politikusoknak. Egy olyan országban, amelynek kormányfője nulla toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben.

Azt hiszem, hogy nem kellene a Mazsihisznek olyan „kiegyensúlyozott” kapcsolatot tartani a magyar kormánnyal, amelyik szó nélkül eltűri, hogy egy a kormányn lévő párt, a Fidesz által vezetett város önkormányzata ilyesmire ragadtassa magát.

Még kevésbé annak tudatában, hogy a szobrot a magyar kormány Emberi Erőforrások minisztériumának államtitkára, bizonyos Rétvári Bence avatta és méltatta, miután részt vett a piarista gimnázium és kollégium tanévnyitó miséjén.

Mint e gimnázium egykor diákja, egészen felháborítónak tartom Rétvári Bencének még a megjelenését is a szobor 100 méteres körzetében. Ennél már csak az ott elhangzott szavait tartom arcátlanabbnak. Az államtitkárnak volt bőr a képén az alábbiakat kinyilatkozni a dunakanyarregio.hu internetes portál szerint: „Ha győztes, gyarapodó jövőt szeretnénk építeni, azt azzal kell kezdeni, hogy bemutatjuk a diákoknak a magyarság történelmének ilyen szakaszait (értsd a Horthy-korszak, holokauszt, mint nagy teljesítmények). Ha büszke magyarokat nevelünk, a magyarság sorsa felvirágzik.”

Ha ez nem lenne elég a Mazsihisznek, mert nekem bőven sok, akkor tovább idézném az államtitkár urat: „Azért állítunk szobrot Klebelsberg Kunó kultuszminiszter váci születésű államtitkárának, mert szimbóluma annak, ami a keresztény hit, a nemzeti büszkeség.” Rétvári ezek után – csakhogy a provokáció ne álljon meg Vácnál és ne korlátozódjon egy szoboravatásnyi időre – kijelentette: „Kornis Gyula váci példakép, a váci és a szobi járás fejlesztési tervét is róla nevezték el.”

Hogy teljes legyen a keresztényi szeretet eme épületes váci megnyilvánulása, maga Schmidt Mária is szót kapott az antiszemita ünnepségen és Rétvári Bencéhez hasonlókat tudott mondani, hogy aztán a váci polgármester Fördős Attila és Kalász Ákos a piarista gimnázium igazgatója jelenlétében a szobrot a váci segédpüspök – a teljesség kedvéért – még fel is szentelje. Az megérne egy külön „ünnepi” misét, hogy miként nem ég le bőr a váci segédpüspök orcájáról, amikor egy ilyen antiszemita rendezvényen locsolja a szentelt vizet.

Juha Richárd Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásának költségeit a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány állta. Ez az a Schmidt Mária közeli közalapítvány, amelynek a fenntartásában működő XXI. Század Intézet munkatársai, köztük Lánczi Tamás, az Intézet igazgatója néhány napja váratlanul és puccsszerűen, azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmondták a munkaviszonyukat Schmidt Máriánál.

Ez, kedves Mazsihisz, kedves Fidesz-hívők, magyar polgári jobboldal, magyar demokratikus ellenzék, liberálisok, zöldek, keresztények, muzulmánok, jó érzésű magyar állampolgárok, magyar értelmiség, művészek és tudósok egy skandalum, botrány, vérlázító provokáció, halottgyalázás és történelemhamisítás. Erre én nem találok szavakat. Hosszas keresgélés után sem kínálkozott rá nekem a „szomorú” szó, mert erre más szó nem illik, csak a gyalázat.

Zsebesi Zsolt

Szomorú Mazsihisz” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Felhãboritó amit a kormány müvel a katolikus egyház kívánságának engedve. Ez már nemcsak antiszemita megnyilvánulása hanem provokáció a társadalom ellen.A szavak a külfõldnek szólnak a tettek a szélsö jobbnak.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s