Nem velük – Gergely, hanem nélkülük!

Karácsony Gergely Budapest új főpolgármestere elfogadta Orbán Viktor meghívását a kormányülésre és ezzel besétált a számára állított csapdába. Ami ennél is rosszabb: az ellenzék jelenleg legsikeresebb vezetőjeként azt a hamis látszatot erősíti, hogy Magyarországon demokrácia van, a kormány és a főváros ellentétes politikai színezetük ellenére párbeszédet folytatnak egymással, hogy Orbán Viktor – aki egy köztörvényes bűnöző és hazaáruló – olyan valaki, akivel illik és érdemes leülni tárgyalni, pedig nem illik és nem érdemes.

A meghívás azért csapda, mert ha Karácsony visszautasítja, akkor megkapja, hogy tárgyalásképtelen, nem tudja átlépni a saját árnyékát, alkalmatlan a főváros érdekiben eljárni. Ez lenne a kormánypropaganda, minthogy ez is volt a választásik kampányban és egyébként bármit is tesz, hacsak be nem hódol a rezsimnek, nem ellenfél, de ellenség marad.

Azzal, hogy elfogadta a feléje nyújtott – nem tudni milyen – de az biztos, hogy nem segítő kezet és nem békejobbot, csalódást okoz azoknak a szavazóinak, akik az ilyen-olyan, szedett-vedett, szeretett és nem annyira szeretett ellenzéki összefogásra csak azért szavaztak, mert Orbán ellen akartak demonstratívan voksolni.

Karácsony súlyos politikai hibát követ el. Magyarországon nem két választási opció áll egymással szemben, két demokratikus tábor, amelyik közül az egyik leváltotta a másikat a magyar főváros élén, hanem két külön világ, amelyek között nincs és nem is lehet átjárás.

Az ellenzékre szavazók azt az Orbán Viktort utasítják el, az ő Mészáros Lőrincével és Tiborcz Istvánjáva, a világbajnok korrupt rendszerével, az összelopott milliárdjaival, hazaáruló EU és úgy általában nyugat ellenes, orosz bérenc politikájával, Horthysta és neofasiszta ideológiájával, akivel most Karácsony Gergely egy asztalhoz ül.

Karácsonytól nem azt várjuk – akik rá szavaztak – hogy tárgyalásba bonyolódjék és alkudozásba kezdjen Orbán Viktorral, hanem azt, hogy Orbán Viktor ellen vezesse az irányítása alatt álló Budapestet, hogy dacoljon a kormánnyal, hogy követelje a fővárosiak jogait, és nem azt, hogy szatócskodjon egy tolvaj hazaárulóval, még akkor sem, ha ezen esetleg stadionok, múzeumok, egyéb főváros beruházások sorsa dőlhet el. Budapestnek nem kérnie, hanem követelnie kell. Budapestnek nem elfogadni kell, amit Orbán adni hajlandó, hanem el kell tőle ragadni, ami neki jár.

Budapest és minden ellenzéki szavazó nem tárgyalási és alkudozási felhatalmazást adott az ellenzéknek, hanem azt várja, hogy vezesse az ország normális részét a harcban, aminek célja, hogy kivívjuk az igazunkat, hogy Budapest és rajta keresztül Magyarország demokratikus, szabad, a nyugathoz tartozó ország legyen ismét, ahol az Orbánok és Polt Péterek nem lehetnek életfogytiglan a hatalomba betonozva, ahol a parlament nem a mindenkori ellenzék ellehetetlenítésének, a választási törvény a hatalom megtartásának az eszköze, ahol a köztelevízió és a közvagyon a közé és nem Orbán Viktoré, ahol kiparancsolják a budai várból az ott pöffeszkedő magyar kormányfőt és egész sleppjével együtt.

Nehogy valaki azzal jöjjön, hogy pontosabbak lesznek a villamosok, meghosszabbítják és légkondis lesz a metró, több fa marad a Népligetben és a fővárosi költségvetésből annál is kevesebbet fognak enyves kezű fideszesek ellopni, mint amennyit Tarlós hagyott nekik! Ez ugyanis semmi.

A székesfővárosban lakik az ország népességének egy ötöde. A főváros nem a kormány kegyéből Budapest, hanem azért mert itt fekszik nekünk a Duna két partján és nagyapáink nagyon jól megcsinálták, bár mi évtizedek óta csak rontani tudunk rajta. Azért mert kétmillióan lakunk itt és nem a legiskolázatlanabbak és nem a legszegényebbek. Nem Budapest gyenge, nem Budapest szorul a magyar kormány támogatására és jóindulatára, hanem a magyar kormány egy dupla nulla Budapest nélkül.

Karácsony nem vette észre, hogy a hatalom nála van, a budapestiek mellette állnak, semmi szüksége sem neki, sem a városnak megalázkodni Orbán és csicskásai előtt, sem egy stadionért, vagy ellen, sem egy színházért, vagy egy színház ellen, bármennyi költségvetési milliárdért, mert ezek járnak a fővárosnak, mert a szabadság, a demokrácia, az önkormányzatiság, amit Orbán kiherélt, az mind alapjogunk, amivel élni akarunk, bármit is gondol erről Orbán Viktor.

A szabadságjogaink nem ajándékok és nem Orbán kegyétől függnek. Nem tárgyalni és alkudozni kell két millió ember nevében, hanem cselekedni. Nem besimulni és hozzászürkülni, vagy még inkább hozzábarnulni az orbáni újfasizmushoz, hanem felvenni vele a harcot.

Budapestet nem Orbánnal közösen kell kormányozni, hanem Orbán ellen. Tetszik is ez a budai kispolgárnak vagy nem, a választók döntő többsége nem a kapitulációra, a fegyver letételere és a színtelen-szagtalan koegzisztenciára voksolt, amikor Karácsonyra adta a szavazatát, hanem az ellenállásra, az Orbán elleni harcra.

Jó lesz, ha Karácsony ezt időben felismeri, tudomásul veszi. Ellenkező esetben megnyerheti Orbán Viktor jóindulatát, de el fogja veszíteni a fővárosiak támogatását. A budapestiek vissza akarják kapni – a többi magyar várossal és községgel együtt – az iskoláikat, a kórházaikat, normális önkormányzatiságot, demokráciát, az alkotmányos rendet és független bíróságokat. Közszolgálati televíziót és nyugat-barát politikai irányvonalat akarnak és elegük van az egész országot átszövő hihetetlen korrupcióból. Elegük van a Putyin-barát és Erdogant majmoló, az európai szélsőjobboldalhoz dörgölődző Orbán Viktorból.

Nyomatékosan figyelmeztetjük Karácsony Gergelyt: mi budapestiek nem készülünk Orbánnal együtt élni. Mi nem alkudozni és tárgyalni akarunk vele, hanem el akarjuk zavarni. Egyezkedni csak arról vagyunk hajlandóak, hogy mikor vonul be a börtönbe és hogyan kapjuk vissza tőle és strómanjaitól az ellopott közvagyont. Minden egyéb együttműködési és kollaborációs törekvés értelmetlen, elvtelen, erkölcstelen és kizárólag Orbán Viktor hatalmon tartását szolgálja.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s