Alexander Van der Bellen osztrák köztársasági elnök 2019. november 6-án, szerdán a bécsi metróban. Éppen egy könyvkiállításra tart. Nem. Nem focimeccsere, nem golyóálló mellényben és nem autós konvojban, biztonságiaktól körülvéve. (Az elnök a kép jobb oldalán, sárga papírral a kezében)

Egy friss uniós felmérés szerint az EU-ban a legelégedettebbek az életükkel a finnek, akiket az osztrákok követnek. Ez a jó hír, hiszen az osztrákok a szomszédaink, a finnek pedig – minimum – a nyelvrokonaink. Mondom a rossz hírt: a magyaroknál csak a portugálok, a görögök, a horvátok, a litvánok és a lettek kevésbé elégedettek az életükkel.

Az elégedettségi indexe, vagyis a maximális 10 pontból elért pontszáma az osztrákoknak 8, míg a finneknek 8,1. A magyar lakosság 5,5 pontos elégedettséggel eléggé a sor végén szomorkodik, az említett nációkkal együtt, amelyek közül a magukat legrosszabbul érző bolgárok alig 4,3 pontot tudtak összeörömködni maguknak.

Ahogy elnézzük a hazánkban uralkodó viszonyokat, azzal lehet számolni, hogy az elégedettségi indexünk nem fog egyhamar az egekbe szökni. Főleg a budapestieké nem, amit a csütörtöki török elnöki látogatás aligha nem a mindenkori mélypontjára süllyesztett. Tegnap Budapest lakosságának jelentős részétől ugyanis elvették a városát, az életterét, sőt magát az életkedvét is.

A metróba rekedtek, a villamosokról és buszokról az utcára evakuáltak, az aluljárókban fogva tartottak, a gépkocsijaikban túszul ejtett fővárosiak valószínűleg még évekig emlegetni fogják a november 7-i napot, amikor Orbán Viktor és vendége elfoglalta, kisajátította, sőt – mondhatnánk – elrabolta a fővárost a tulajdonosaitól, a budapesti emberektől és azoktól is, akik csak ide járnak dolgozni, vagy szórakozni.

Persze erre számítani lehetett és sokan előre szóltak is: nem lesz jó Orbánt a várba költöztetni, mert vendégei, főleg az ilyen világszerte „kedvelt” emberek érkezése fel fogja borítani a város életét. Azokat az állam- és kormányfőket, akikre a fél világ ferde szemmel néz, és jó néhány millió ember van a földön, aki szívesen átsegítenék őket a másvilágra, talán jobb lenne nem meghívni.

A török elnököt – a legszerényebb becslések szerint is – legalább 50-60 millió ember látná örömmel Allah mellett üldögélni a paradicsomban. Ennyien biztosan vannak, akik ehhez készségesen hozzá is segítenék a véres kezű diktátort, Orbán Viktor stratégiai barátját. Így aztán érthető a nagy felhajtás, az üres budapesti utcák és a hatalmas rendőri jelenlét. Ami nem annyira érthető, hogy mit is keres nálunk a szörnyeteg.

Erdogan testőrei Washingtonban ellene tüntetőket rugdosnak. A török elnök később mérhetetlenül felháborodott, amiért ezért eljárás indult a biztonsági emberei ellen az Egyesült Államokban

Az ember – az elégedettségi felmérést nézve – nem érti, hogy miért nem az osztrák elnök vagy a finn kormányfő jár hozzánk rendszeresen. (Alexander Van der Bellen osztrák köztársasági elnök például nagy szeretettel és igen gyakran veszi igénybe a bécsi tömegközlekedést. Lásd a cím alatti képet!)

Az ő választóik jól érzik magukat, nem igen ismert, hogy ellenségeik lennének, aligha nem kisebb rendőri felhajtás is elég lenne megvédeni mindkettejüket, mint amennyire a török vagy az orosz elnöknek szüksége van ahhoz, hogy ne a mi országunkban lőjék őket agyon vagy röpítsék őket a levegőbe.

Van der Bellen osztrák elnök és neje az idei bécsi melegfelvonuláson

Kevésbé világos az is, hogy miért félti a TEK annyira a magyar kormányfőt, miért nem mer a kétharmados támogatással büszkélkedő, a magát Európa legsikeresebb politikusának deklaráló Orbán Viktor sem erős biztonsági kíséret és vélhetőleg golyóálló mellény nélkül az utcára menni, amikor pedig Magyarország – legalábbis az állami propaganda szerint – egyre jobban teljesít.

Orbán Viktor magyar kormányfő biztonságiak gyűrűjében

Csak nem azért félti az életét a magyar kormányfő, mert a magyar emberek egy jelentős része – az M1 állami televízió már-már heroikusnak nevezhető erőfeszítése ellenére – elégedetlen az életével? Az tény, hogy nem mindenki Borkai Zsolt hazánkban. Az átlag magyar ember nem olyan megátalkodottan optimista, mint az éppen lemondatott, de felhőtlenül mosolyogni tudó győri polgármester.

Borkai Zsolt kiegyensúlyozott, önmagával elégedett lelkivilágát – valljuk be őszintén – nem lehet egyedül kivételesen jó anyagi helyzetével és az egészséges, átlagon felül aktív szexuális életével magyarázni. Kell itt lennie valami másnak is. Nagyon valószínű, hogy Borkai széles mosolya mögött ott húzódik a megkönnyebbült érzés, amiért Polt Pétert a napokban újabb 9 évre megválasztották Magyarország legfőbb ügyészének.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s