„Valaki úgy gondolja, hogy a politika az kizárólag csatatér lehet”- vádol egy olvasóm, az „Orbánnal nem szabad alkudozni – el kell kergetni” című cikkemre reagálva. Nem én vagyok ez a valaki. Csakhogy: Magyarországon nem politikai versengés folyik, tisztességes, azonos esélyeket mellett két vagy több politikai opció között arról, ki tudja jobban képviselni a magyarok érdekeit, hanem nyílt hatalmi harc az ország fölötti örökös uralomért és az ország javainak végleges kisajátításáért

Még pontosabban: élet-halál harc részesei vagyunk az európai értékeket képviselők és a moszkoviták, a demokraták és autokraták, az antiszemiták és nem antiszemiták, a rasszisták és nem rasszisták, a homofóbok és a nem homofóbok, továbbá a bűnöző tolvaj politikusok és az olyan emberek között, akik nem hajlandók elfogadni az axiómát, amely szerint mindenki lop, ha a közös kassza kulcsát a kezébe kapja.

Magyarország egy évtizede sodródik az Európai Unióból, az európai politikai és gazdasági cetrumból az orosz befolyás végleges elfogadása és az európai értékek teljes megtagadása felé, mégpedig a legkevésbé elvi alapon, mert kizárólag csak azért, hogy egy ócska felcsúti ember, Orbán Viktor az idők végtelenségéig, de legalább amíg él, megőrizhesse korlátlan politikai és gazdasági hatalmát egy 10 millió lakosú és ezer éves államisággal rendelkező ország felett.

Most Karácsony Gergely ezzel az emberrel alkudozik. Ötvenmilliárd ide, 100 milliárd oda. Ha te atlétikai VB-bét akarsz, és ehhez a támogatásom kell, akkor fizesse ennyit meg annyit, meg tégy ezt, meg azt a fővárosiak érdekében. És ezt – sokan – Karácsony Gergely politikai pragmatizmusának tartják, helyeslik, támogatják. Sőt: Fidesz-bérencnek nevezik azokat, akiknek ez nem tetszik, mint ahogy például nekem sem.

Mi a bajom Karácsonnyal? Az, hogy ez az alkudozásos kudarcra van ítélve, és az ilyen politika számos esetben járt már tragikus következményekkel a világtörténelemben. Hogy a legszomorúbbat, a legdurvábbat hozzam fel példaképpen: az egész civilizált nyugat hosszú éveken keresztül meg volt győződve arról, hogy kompromisszumokkal, alkukkal kontroll alatt lehet tartani egy bizonyos Adolf Hitler nevű pávatáncost. Adjuk meg ezt-azt abból, amit kér, és cserébe ő is le fog mondani erről, meg arról. Adolf mindent megkapott és semmiről sem mondott le. Ez egy világháborúba és több millió ember életébe került.

Engem – személy szerint és nem hiszem, hogy egyedül vagyok – semmi olyasmi nem érdekel, ami koegzisztenciát jelent a jelenlegi orbáni rezsimmel. Egyet és csak egyet tudok támogatni, a totális tagadást, az ellenállást. Sztrájkot, polgári engedetlenséget, tömegtüntetéseket, a rendszer megdöntését. Következetes és elvi alapokon nyugvó politikai harcot. Nem érdekel, hogy a diktatúrában milyen jól működteti a mosolygó Karácsony Gergely a fővárost.

Karácsony Gergely a közvetlen főpolgármesteri választáson 353 595 szavazatot kapott. (Ebből egy az enyém volt.) Orbán Viktor egész politikai pályafutása alatt nem kapott ennyi voksot a saját nevére, mivel soha egyéni jelöltként nem indult választáson, mégis Magyarország legitim hűbérurának érzi magát. Karácsony Gergely a magyar főváros közvetlenül megválasztott vezetője, a legnagyobb közvetlen választói legitimitással bíró magyar politikus jelenleg. Nyilván néhány év múlva – ha jól sáfárkodik a bizalommal – az ellenzék kormányfőjelöltje lehet.

Hogy a polgármester és a nagypolitika viszonyára rávilágítsak ezzel kapcsolatban: Boris Johnson, aki jeleneg Nagy-Britannia kormányfője, London polgármestere volt. A jelenlegi török elnök Erdogan Istambuli polgármesterként kezdte a pályafutását. Két New-York-i polgármester: Rudy Giuliani és Michael Bloomberg is amerikai elnökjelölt volt, illetve utóbbi az szeretne lenni.

Magyarul: nincs abban semmi ármány és Fidesz-bérencség, összefogás ellenesség, hogy Karácsony Gergelytől többet várunk, mit azt, hogy Budapestet minden körülmények között jól működtesse. Mondjuk akár akkor is, ha – és ez reális veszély – Magyarország nem az EU tagországa, hanem az Orosz Föderáció tagköztársasága lesz.

Ennél nem csak nagyobb, de lényegesen más reményeket táplálunk Karácsonnyal szemben. Azt szeretnénk, hogy ne Orbán és strómanjai, valamint a főváros együttélését menedzselje kompromisszumok és alkuk árán, hanem határozottan lépjen fel az orbáni rezsimmel szemben. Nem egyedül persze, hanem a főváros és az ország lakosaival karöltve. Ez lehet, hogy fájni fog a főváros polgárainak, de a konfrontáció kerülése, a „csak a fővárosunk szépen működjön” szemlélet ennél lényegesen fájdalmasabb következményekkel fog járni.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s