Az index.hu újságírója a legotrombább szakmai hibát követte el hétfőn, amikor az alábbi címet adta az írásának: „Tanár lophatott pénztárcát a Liszt Ferenc repülőtéren, órákig állt a gép miatta”. Ez körülbelül úgy hangzik, mintha azt írta volna, hogy cigány lophatott pénztárcát….. vagy zsidó lophatott pénztárcát, fekete lophatott pénztárcát, vagy migráns lophatott pénztárcát a Liszt Ferenc repülőtéren, órákig állt a gép miatta.

A kollegina szerint a hírben az a szenzáció, a kiemelésre érdemes elem, (ezért ezzel kezdi a címet) hogy a feltételezett tolvaj egy tanár volt. Nem tudjuk, hogy ellopta-e az ominózus pénztárcát, vagy – ahogyan a hírt a szerkesztőséghez eljuttató „olvasónk” is állítja – tévedésből tette egy gyerek táskájába. Erről jelenleg nincs hiteles információja sem a cikket jegyző INSZ monogramú kollégának, sem nekünk.

Vagyis a hír, hogy valaki lophatott nem annyira hír, csak egy (szerintem rossz indulatú) feltételezés. Ami ennél is bántóbb és a szakmai etikát mélyen sérti, az a „tanár” lophatott fordulat. Ugyanis ha valaki pénztárcát lop bárhol az tolvaj és lényegtelen, hogy tanár, állatidomár, vagy államtitkár, esetleg kormányfő, ugyanis amikor elveszi a másét, akkor éppen tolvaj. Az természetes, hogy másképpen ítéli meg a társadalom a tolvajlást, ha az elkövető nem egyszerű szerszámlakatos, vagy féregirtó szakmunkás, esetleg kontírozó könyvelő, hanem államtitkár, parlamenti képviselő, vagy egy miniszterelnök.

A tolvajlás eltérő kezelésében az elkövető szakmája, társadalmi pozíciója alapján van némi ráció, hiszen nem mindegy, hogy valaki minden nap mint az ország legfőbb ügyésze tojik a törvényekre, vagy éppen, mint az ország egyik vezető politikusa, adott esetben a kormányfője lopkod mindent össze-vissza, ami csak a keze ügyébe kerül, mégpedig széles családi közreműködéssel.

Ennek ellenére túlzás és igazságtalanság minden legfőbb ügyészről jogtiprást, minden kormányfőről harácsolást, korrupciót feltételezni, csak mert van olyan főügyész és kormányfő, aki megalapozottan ilyesmivel vádolható. Ugyanígy helytelen egy szakma, hivatás képviselőjéhez kötni egy bűncselekményt.

Az olvasó az írást úgy értelmezheti, hogy – lám-lám, hová jutottunk – a tanárok között, akik tegnap még nagy hangerővel tüntettek a hatalom, a kormány, az oktatáspolitika ellen, sima és ráadásul pitiáner tolvajok bújnak meg, akik ócska 50 euróért (16 700 forint) és 15 ezer magyar forintért képesek tolvajjá lenni a Liszt Ferenc repülőtéren, hiszen semmi más nem érdekli őket csak a pénz, a pénz, a nagyobb fizetés, a könnyű élet.

Még szerencse, hogy a Wizz Air személyzete az erkölcsösség oly magaslatára hágott – ha már repülni nem tudott, mert lejárt a munkaideje – vagyis (figyelem) egyáltalán nem a feltételezett lopás miatt nem szállt fel a gép, hanem mert lejárt a személyzet munkaideje és új személyzetet kellett kiállítani – azért rögvest rendőrért kiáltott, ahelyett, hogy simán elfogadta volna a tanár magyarázatát a tévedésről, visszaadta volna a pénztárcát a jogos tulajdonosának és elszállt volna utasaival fel a kék égbe, pontosabban az izraeli Tel Aviv városának irányába.

A légitársaság a repülést közleménnyel helyettesítette, az alábbi szöveggel: „A feltételezett elkövetőt a hatóságok további kihallgatás céljából leszállították a repülőgép fedélzetéről. A Wizz Air zéró toleranciával kezeli a hasonló eseteket. Utasaink és személyzetünk biztonsága továbbra is a legfontosabb számunkra.

A Wizz Air, ezen a járaton szolgálatot teljesítő személyzete a fentiek miatt idő közben kifutott a szolgálati idejéből, ezért új személyzetet kellett behívni, amely tovább késlelteti az indulást. Az utasokat, kényelmük érdekében kiszállították a repülőgépből, hogy a repülőtér épületében várakozhassanak. A Wizz Air gondoskodik az utasok ellátásáról a várakozás alatt. Bár a fentiek a légitársaságon kívül álló okokból történtek, utasaink szíves elnézését kérjük a késésért.”

Az üggyel kapcsolatban „az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata az Indexnek azt mondta, hogy az ügyben a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság szabálysértési értékre elkövetett lopás gyanúja miatt szabálysértési előkészítő eljárást indított. Az elkövetőt a rendőrök előállították, elszámoltatása folyamatban van.” – fejeződik be az írás.

Ami számomra az alábbi információkat tartalmazta: egy reptéri alkalmazott nem tudott vigyázni a pénzére. Nagy valószínűséggel egy diákcsoport tanár vezetője a kallódni látszó pénztárcát egy gyerek táskájába helyzete, abban a hiszemben, hogy az övé. A pénztárca előkerült a táskából a benne lévő 50 euróval és 15 ezer magyar forintnyi készpénzzel együtt. Mire ezt a rendőrség felesleges bevonásával sikerült lejátszania a Wizz Air-nek, lejárt a gép személyzetének munkaideje, ezért új személyzetet kellett a helyszínre rendelni, ami eltartott egy ideig, ezért az utasokat kiszállították a gépből, amely nagy késéssel indulhatott csak útjára.

Az európai és civilizált eljárás az lett volna, ha a lopás gyanújába keveredett tanár, a sértett és az esetleges tanúk személyi adatait a személyi igazolványukból és a lakhelykártyájukból 10 perc alatt begyűjtik, az ügyet – és nem a gyanúsítottat – átadják a rendőrségnek, amely – ha úgy látja – majd berendeli a feleket a rendőrségre, miután a diákok hazatérnek az útjukról a tanárukkal együtt. Mindenki megy az útjára, a csomagellenőr a saját pénztárcájával és annak hiánytalan tartalmával, a tanár a diákjaival, a rendőrség az adatokkal. Egy normális országban. Magyarország nem az.

Ez egy hülye ország, ahol egy ilyen pitiáner ügyet, nagy valószínűséggel félreértést, (mivel én nem feltételezem egy tanáremberről, hogy pénztárcákat lopkod) így sikerült túlreagálni és ezzel megalázni a diákjai előtt egy tanárt és aránytalan kényelmetlenséget okozni több tucat utasnak. Az írás szerzője mellett a Wizz Air-nek, a rendőrségnek is csak gratulálni tudunk mindezért. Magyarország jobban teljesít. De ennyire?

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s