Angela Merkel német kancellár és Ferenc pápa

Lassan nem csak plébánosokban, de püspökökben is hiány lesz a katolikus egyházban. Marc Ouellet érsek a vatikáni püspöki kongregáció vezetője szerint 10 évvel ezelőtt 10-ből csak egy akadt, aki visszariadt a püspöki hivatástól és nem vállalta a tisztséget. Mára ugyanez az arány 10-ből 3-ra nőtt, vagyis minden harmadik jelölt inkább nemet mond.

Szinte mindannyian személyes indokokra hivatkoznak, főleg arra, hogy nem tudják vállalni annak kockázatát, hogy magatartásukkal kárt okozhatnak az egyháznak. Ez világi nyelvre lefordítva annyit tesz, hogy nem igen akarják vállalni a hivatással járó lemondásokat, illetve attól tartanak, hogy nem lesznek képesek a cölibátust és az egyéb korlátozásokat betartani.

Az érsek szerint a probléma gyökerei ennél mélyebbek és valahol a vallás általános válságában keresendők. Egyébként pedig annak a véleményének adott hangot, hogy a világ olyan gyorsan és olyan nagy mértékben megváltozott, hogy immár nem annyira a vallás professzoraira, mint inkább a nyáj őrzőire van szüksége az egyháznak. Ennek pedig az újkori leghatékonyabb módja a párbeszéd felvétele az emberekkel, az egyház nagyobb szerepvállalása a szegények, a rászorulók körében.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s