Idén 10 százalékkal kevesebben lépték át illegálisan Európa határait mint egy évvel korábban – állítja a Frontex, az európai közös határvédelmi ügynökség. Legfrissebb adataik szerint 2019-ben 120 ezren utaztak be illegálisan az EU országaiba. Ez egy tizede a 2015-ös csúcsnak, amikor ez a szám elérte az 1,2 milliót.

Mindeközben továbbra is jelentős a migrációs nyomás – állítja a Frontex. Idén szeptember végéig a tagországokban összesen 473 215 első menedékkérő kérvényt nyújtottak be legálisan, a legtöbben szíriaiak és afgánok. Ennek az az oka, hogy Törökországban, ahol a legnagyobb számban élnek szír menekültek, a hatóságok hozzáláttak kényszer lakóhelyek kijelöléséhez, amit a menekültek egy jelentős része nem akar elfogadni, helyette elindul Európa felé.

Az afgánok száma azért emelkedik, mert az Iránnal kötött atommegállapodás amerikai felmondása és az újabb Irán ellenes szankciók bevezetése nyomán az iráni gazdaság a korábbinál is mélyebb válságba csúszott, a helyi valuta rövid időn belül elvesztette értéke felét, és így az ott dolgozó mintegy három milliónyi afgán egyre kevesebb pénzt tud hazaküldeni a családjának. A gazdasági krízis miatt sokan hazatérnek, vagy ugyancsak Európa felé veszik az utat.

A legtöbben változatlanul Németországot ostromolják, ahol idén szeptember végéi 111 015 személy adott be első menedékkérő papírokat. Ez az összes 473 215 európai kérvénynek a 23 százaléka. Alacsonyabb arány, mint tavaly, amikor az 580 800 európai menedékkérő 28 százaléka akart Németországba bejutni. Ez az arány 2017-ben még ennél is magasabb volt, elérte a 31 százalékot. Azaz: idén már csak alig több, mint minden ötödik európai menekültkérő célozta meg Németországot, szemben 2017-tel, amikor majd minden harmadik.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s