A játékfüggősége egyre súlyosabb és egyre veszélyesebb

Orbán Viktor egykori osztrák szövetségese Heinz-Christian Strache, akihez a magyar kormányfő oly nagy reményeket fűzött Európa szélsőjobbra tolására vonatkozó álma megvalósításában, akit egyenesen egész EU számára példaképnek vélt az osztrák koalíciós kormányban, teljesen töröltetett az osztrák politikai térképről.

Az Osztrák Szabadság Párt koalíciója az osztrák Néppárttal belebukott az úgynevezett Ibiza-botrányba, abba, hogy Strache magát orosz oligarcha feleségének kiadó nővel alkoholizálva korrupciós ígéreteket tett anyagi támogatásért cserébe, továbbá – szó szerint – kifejtette: az Orbán Viktor által megteremtett pártirányítású sajtóvilágot szeretne látni Ausztriában is.

Strache mélyrepülése azonban nem akar véget érni. Orbán bálványa és kebelbarátja ugyanis nem csak az alkohollal került túl szoros viszonyba és nem csak orbanizálni szerette volna Ausztriát, de mellette játékfüggőnek is bizonyult. Abban is hasonlítva magyar barátjára, hogy nem a saját pénzével szórakozott. A legfrissebb ellene felhozott vád szerint havonta mintegy 3000 eurót, vagyis körülbelül egy millió forintot játszott el a pártkasszából “Clash of Clans” nevű mobiltelefonos stratégiai játékon.

Miután az osztrák sajtó megszellőztette, hogy a párt hitelkártyájával fizetett a játékért, Strache azonnal bejelentette, hogy csak tévedésről volt szó, összekeverte a bankkártyákat, és már vissza is fizette a pártkasszába az eljátszott pénz. Ez sem mentette azonban meg, attól hogy kizárják a pártjából. Vagyis – hogy világos legyen – havi egy milliócska is sok volt Ausztriában, vagy másképpen: elég ahhoz, hogy egy politikus végleg a süllyesztőbe kerüljön.

Heinz-Christian Strache országa egyik szélsőjobbos pártjának elnöke volt 14 évig, majd alkancellár pártja és az Osztrák Néppárt koalíciós kormányában. Ebben a minőségében nyújtott baráti „jobbot” Orbán Viktorrnak, akivel együtt egész európát szerették volna megtéríteni a szélsőjobbos eszmék számára, azt sugallva, hogy ha Ausztriában lehetséges a jobbközép és a szélsőjobb összeborulása, akkor annak Európában is van esélye.

Az európai parlamenti választások előtt, amikor Strache még politikus volt és Orbán barátja, harcostársa Európa jobbra tolásában. 

Strache bukásával együtt bukott az osztrák jobbközép-szélsőjobb kísérlet. Az európai parlamenti választásokon a szélsőjobboldali pártok ugyan megerősödtek a hagyományos szociáldemokrata és kereszténydemokrata néppártok rovására, de nem annyira, hogy bármilyen európai szintű fordulatot kikényszeríteni tudtak volna. Strache eltűnt a politikai süllyesztőben, Orbán Viktor és pártja a Fidesz – egyelőre – büntiben, az Európai Néppártban felfüggesztve vár a sors

Sajnálatos módon azonban Magyarország ismét hátrányos helyzetben érezheti magát. Nem csak azért, mert a játékfüggő Strache már a múlté, de Orbán Viktor még a magyar jelen, hanem azért is, mert Orbán Viktor stratégiai játékfüggősége, a magyar állam pénzén minden kontroll és korlát nélkül oly mértékben teljesedett ki, hogy ahhoz képest Heinz-Christian Strache “Clash of Clans” játéka és az arra költött havi 3000 eurója, vidéki kocsma tekepályáján eljátszani szokott filléreknek tűnik.

A mi – még mindig hatalmon lévő és ugyancsak játékfüggő – kormányfőnk játékszenvedélye következtében, ugyanis – a magyar sajtó összesített adatai szerint – az úgy nevezett tao-rendszer 2011-es bevezetése óta 658,4 milliárd forintnyi adófelajánlás, azaz közpénz került az államkassza helyett a programban résztvevő sportágak egyesületeinek, illetve sportszövetségeinek a számlájára. Ez a jelentéktelennek nem nevezhető summa tűnt el nyomtalanul, a magyar foci és egyéb látványsportok oltárán, vagy jelent meg ilyen-olyan arany érmek vagy egyéb sportsikerek formájában. (A stadionok építésére költött százmilliárdok ebben a pénzben nincsenek benne)

És ez Orbán Viktornak csak a sporttal kapcsolatos játékszenvedélyének az eredménye. Orbánnak van egy másik is. Egy stratégiai játék, amelyet – a saját megnyilatkozásaira építve – a „pávatánc stratégiai játék” nevet érdemelte ki. Ebben a magyar kormányfő egy egész ország jövőjével játszik az EU-val, a világ nagyhatalmaival szemben Oroszország oldalán, ahol ugyancsak egy játékfüggő, volt KGB ezredes keveri a lapokat és játssza a saját – kisdednek éppen nem nevezhető – játékait a világ kárára.

A játékszenvedély az alkoholizmussal vagy a drogozással összehasonlítható függőség kialakulásához vezethet. Orbán Viktor a legjobb úton jár és azon elég messzire is jutott, hogy bármilyen eszközzel meg kelljen állítani, még mielőtt nem csak magát, de egész országát a teljes romlásba nem dönti. Sportpályáival, játékvasútjaival, budai homokvárával, kisded, stratégiainak hitt játékaival, világpolitikusi szerepjátékával nagyobb veszélyt jelent számunkra, mint több száz osztrák Strache Ausztriának. Az egyetlen megoldás Orbán megfékezésére csak a kényszer elvonó kúra maradt. Nincs sok időnk hezitálni!

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s