Nem értem. Ha a sokoldalúan képzett és tehetséges humán erőforrásokból álló magyar hadseregre és rendőrségre rá lehet bízni a védekezést egy ismeretlen vírus okozta, világméretű járvánnyal szemben, mégpedig gyógyszer és szérum nélkül, miért ne tudnák ugyanők levezényelni az írásbeli érettségit. A puskához senki nem ért jobban a katonáknál.

Javaslatom, hogy gázálarcos, vegyvédelmi katonákat vezényeljenek a középiskolákba, géppisztolyokkal, oldalukon kézigránáttal, hogy komolyságot kölcsönözzenek egy kabaréország, nevetséges oktatási rendszerének érettségi vizsgájához. Semmi szükség nincs tanárokra. A tételeket egy katona is ismertetni tudja. Látjuk az operatív törzs tájékoztatóin, hogy képesek felolvasni bármit, amit eléjük tesznek.

A hadsereg és a rendőrség bevetésével az írásbeli érettségi tisztasága is biztosítva lesz, hiszen erről – egy részről – maga a fegyverek jelenléte gondoskodik, ahogyan az utcáinkon, vagy a kórházainkban is sikeresen állják útját a fertőzésnek és eredményesen segítik a betegek gyógyulását. Amióta a kórházakat elfoglalta a hadsereg, gond nélkül fel lehetett szabadítani 36 ezer ágyat, mivel ennyien gyógyultak meg csak az egyenruha látványától.

Más részről: egészen biztosra lehet venni, hogy a katonák és a rendőrök nem fogják veszélyeztetni az érettségi tisztaságát. Sem katona, sem rendőr nem lenne képes besegíteni a feladatok megoldásába, és nem csak matekból, de – mint meggyőződhetünk róla az operatív törzs tájékoztatóin – magyarból sem.

Természetesen az érettségi bizottság elnöke is katona lenne. A bizottság tagjai is katonák és rendőrök, valamint az emberminisztérium kiküldöttje, aki azért lenne felelős, hogy mindenki maszkban legyen, beleértve a diákokat, akik kesztyűben, fertőtlenített asztaloknál és fertőtlenített székeken ülve, fertőtlenített pennával írnák a dolgozatokat, amiket beszedés után gondosan fertőtlenítenének.

Az érettségi írásbeliket természetesen szaktanárok javítanák és osztályoznák, azzal a kicsinyke megszorítással, hogy a dolgozatokra adott jegyeket a pedagógusok nem hozhatják nyilvánosságra, csak az érettségibizottság katonai parancsnoka által jóváhagyott számok lesznek publikusak.

Az érdemjegyek hadsereg általi “validálásával” biztosítani lehet, hogy az eredmények ne okozzanak se pánikot, se túlzott elbizakodottságot az érintett körében. A jegyek megajánlásához a magyar kormányfő nyújt majd bizalmasan kezelendő írásos útmutatást a katonai parancsnokoknak, amiből meg fogják tudni, milyen számokat vár tőlük.

Az esetleges bukásokról természetesen Müller Cecília fog beszámolni, és mindig akkurátusan el fogja mondani, hogy az adott nebuló még véletlenül sem a koronavírus miatt bukott meg. A bukás oka, hogy alapos felkészületlenségben szenvedett, tehát akkor is megbukhatott volna, ha nem jelenik meg hazánkban a COVID-19.

Azért is jónak ítélem az érettségi májusi-júniusi megtartását, mert addigra lesz elég maszk, más részről így az érettségi vizsgák végéig egészen biztosan a járvány csoportos fertőzési szakaszában maradunk. Nem venné ugyanis jól ki magát érettségiztetni a járvány tömeges megbetegedési szakaszában. A tömeges megbetegedési szakaszt így – kormányzati döntéssel – tovább csúsztathatják az érettségik utánra.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s