Magyarországon parlamenti demokrácia van, mert van parlament, abban kormánypárt és ellenzék is. Négyévente választások is vannak, amelyeken az ország lakosságának többsége ugyan a kormányzó párt ellen szavaz, de több kisebb pártra, így a Fidesz a maga 50 százalék alatti voksával és a reá szabott választási törvénnyel hozni tudja a fölényes kétharmadot a parlamentben. Ez a helyzet most tovább „fokozódott”. Orbán Viktor megvonta az állami támogatást a legnagyobb ellenzéki párttól, ami jelenleg a Demokratikus Koalíció (DK)

Az Állami Számvevőszék, amelyet egy Fideszhez bekötött pártkatona irányít – nevet nem mondok, mert az említést sem érdemel – rendre az ellenzéki pártok elszámolásában talál kivetnivalót, és őket bünteti az állami támogatás megvonásával, felfüggesztésével. De a magyar kormány, pontosabban maga Orbán Viktor is volt oly pofátlan, hogy a koronavírusra hivatkozva megnyirbálja a pártok támogatását, formailag a Fideszét is, de a kormány állami pénzekből milliárdokat költ – és minden ÁSZ kifogása nélkül – a kormányzó párt, a Fidesz reklámozására, így azt nem is érinti a vírusra hivatkozó pártfinanszírozási megszorítás.

Hogy az ÁSZ részrehajló, hogy az Országos Választási Bizottság Részrehajló, hogy a legfőbb ügyész részrehajló, hogy a közmédiának csúfolt akármi részrehajló és a kormánypárt szekerét tolja, hogy a kereskedelmi média döntő többsége, vidéken az egésze a kormányzópárt, a Fidesz javára részrehajló, hogy – mint az utóbbi néhány napban kiderült – a magyar rendőrség túlbuzgóan részrehajló és ellenzékieket vegzál.

Az, hogy a civil szervezetek merő részrehajlásból nem kaptak semmi segítséget a koronavírus-válság átvészelésére, az mind-mind nem számít. Hogy az ellenzéki vezetésű önkormányzatok hátán szánt és vet a kormány, hogy az önkormányzatiság már csak nyomokban létezik, nem számít. Csak az számít, hogy Magyarországon parlamenti demokrácia van, mert az ellenzék bejár a parlamentbe, úgy tesz, mintha tenné a dolgát, de mivel kisebbségben van, rendre leszavazzák, ha csúnyán beszél, kikapcsolják a mikrofonját, büntetésből megvonják az illetményét.

Az egymillió forintos kérdés: milyen demokrácia van egy olyan országban, ahol szemrebbenés nélkül felfüggesztik a legnagyobb ellenzéki párt állami támogatását, mert az ilyen-olyan papírokat, ezért vagy azért nem tud bemutatni, egészen pontosan nem tudja igazolni, hogy szabályosan, törvényesen működik, legalábbis az ÁSZ szerint. Mindez akkor, amikor a kormányzó párt fényes nappal, a nyílt utcán, plakátok ezreivel reklámoztatja saját magát a kormány által finanszírozott milliárdos kampányokban. Ugyancsak milliárdokért helyez el kamu hirdetéseket a szolgálatában álló „kereskedelmi” médiákban, a közmédiát meg egyszerűen kisajátítja saját magának.

A legnagyobb ellenzéki pártnak most gyakorlatilag a működésére sem lesz elég pénze, mégpedig akár 2021-ig, vagyis a 2022-es választás előestéjéig. De persze magára vessen, mert miért nem ő nevezte ki az ÁSZ elnökét, miért nem DK-hívő az ÁSZ elnöke, hiszen akkor – a magyar parlamenti demokrácia logikája szerint – a kormányzó pártok éves elszámolása hemzsegne a hibáktól, tőlük vonnák meg az állami támogatást, és alighanem kifogás tárgyává tennék a költségvetési, vagyis állami forrásokból finanszírozott pártpropagandát, és az állami pénzből finanszírozott pártsajtót is.

A helyzet azonban az, hogy nem a DK nevezte ki az ÁSZ elnökét, és senki mást sem, sőt egyetlen ellenzéki párt sem nevezett ki senkit, sehová, egyetlen ellenzéki párt egyetlenegy jelöltjének egyetlenegy állami hivatalban esélye nincs semmilyen funkcióra, még ott sem kerülhet pozícióba, ahol azt a demokratikus szabályok még ma is előírják, mert azokra nagy ívben tesz a Fidesz, mert pont nem érdeklik őt az ilyen bolsevista trükkök, mint pl. maga a polgári demokrácia, a fékek és ellensúlyok, a hatalmi ágak szétválasztása és társaik.

Na már most: Magyarországon demokratikus választáson nyerni az ellenzéknek akkor lehet majd, ha ehhez rendelkezésre állnak az alapvető feltételek, amelyek az alábbiak: korrekt választási törvény, a választás lebonyolításának pártatlan ellenőrzése, a közmédiához való arányos ellenzéki hozzáférés, az ellenzék és a kormánypárt legalább hasonló anyagi helyzete, a választás ellenzéki és társadalmi kontrollja. Magyarul: azon demokratikus szabályok és intézmények megfelelő működésére lenne szükség, amelyek megfelelő működését éppen a Fidesz lehetetleníti el a saját választási győzelme biztosítása érdekében.

Hogy mindenki számára világos legyen: lassan írom, mert tudom, hogy sokan lassan olvasnak, még többen a cikkben eddig el sem jutnak, de azoknak, akik mégis: fontos a sorrend, nem a 2022-es választások megnyerésével lehet majd visszaállítani a parlamenti demokráciát, egyáltalán a demokráciát Magyarországon, hanem csak akkor lehet választásokat nyernie az ellenzéknek 2022-ben, ha előtte helyreállt a parlamenti demokrácia.

Ebből viszont – a formális logika szerint – az következik, hogy Orbán nem demokratikus rendszerét nem demokratikusan, hanem erőszakkal kell megdönteni. Ha ez sikerült, rögtön utána lehet szabad, demokratikus, arányos, tisztességes választásokat tartani Magyarországon. Előtte nem lehet, ezért a Fidesz által szervezett és már a kiírásakor elcsalt választáson el sem kell indulnia az ellenzéknek. Helyette az utcára kell vinni a magyarokat, sztrájkokat, tömegtüntetéseket, polgári engedetlenséget kell szervezni. Minden nap.

Csak ennyit akartam mondani. Immár ezredszer.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s