Az olasz parlament szenátusa felfüggesztette Matteo Salvini képviselői mentelmi jogát, így téve szabaddá az utat felelősségre vonása előtt, amiért egy teljes évig blokkolta egy menekültekkel teli hajó kikötését Olaszországban. Korábban a képviselőház hozott hasonló határozatot. Salvinit 15 év börtön és az eltiltás fenyegeti minden politikai tevékenységtől.

Orbán nagy barátja (amint azt a mellékelt videó is bizonyítja) a szélsőjobboldali ellenzéki Liga egykori elnökeként még mint olasz belügyminiszter – az ellene felhozott vád szerint – törvénytelenül korlátozott szabadságjogokat, és visszaélt a hatalmával.

Salvini, aki 2019-ig irányította az olasz belügyi tárcát, több mint egy éven át tette lehetetlenné, hogy az “Open Arms” segélyhajó több tucat menekülttel a fedélzetén olasz kikötőbe hajózhasson be. A szenátus már korábban a “Gregoretti” mentőhajó 131 menekültje miatt hasonló határozatot hozott.

Salvini – mint barátja Orbán Viktor – arra hivatkozik, hogy csak és kizárólag a polgárok érdekeit védte, amikor nem engedte, hogy a menekültek olasz földre lépjenek. Salvini és Orbán között csak annyi a különbség, hogy Salvinival ellentétben Orbán ellen semmilyen eljárás nem indult, amiért az úgynevezett tranzit zónákban menekülteket éheztetett.

Orbán sértetlensége egyébként kizárólag annak köszönhető, hogy a zsebében tudhatja a magyar legfőbb ügyészt, Polt Pétert, amit a saját hazájában Salvini nem. Ezzel is látványosan demonstrálva, mi a különbség az orbáni illiberális demokrácia és az egyszerű, mezei, olasz polgári demokrácia között.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s