Orbán Viktor Angela Merkelnél igyekszik elérni, hogy az EU-öltségvetésnek és a koronavírus-segélynek adott zöld lámpáért cserébe átmenetileg függesszék fel a vitát az 1,8 billiónyi eurós pénzek kifizetése és a magyar és lengyel jogállamiság összekapcsolásáról.

A német Die Zeit című napilapnak adott szerdai interjújából az derül ki, hogy a magyar kormányfő némileg hátrébb lépve kompromisszumkészséget mutat, miután – ahogy a német sajtó kommentálja – neki magának is nagy szüksége lenne az uniós támogatásra a koronavírus-járvány megfékezéséhez és következményeinek enyhítéséhez.

Angela Merkel korábban úgy nyilatkozott, hogy mielőtt drasztikus lépéseket vennének fontolóra, esetleg azt, hogy megkerülik a vétózó Magyarországot és Lengyelországot, és a két renitens tagország hozzájárulása nélkül fizetik ki a koronavírus-segélyeket, minden lehetséges megoldást kipróbál. Azt azonban senki nem gondolta komolyan, hogy akár így, akár úgy, de a pénzek nem jutnak el a rászorulókhoz.

Orbán puhulni látszik, miután Budapesten érzékelik, hogy a vétófegyver ellenkező irányba sült el, azaz Európa eddig semmi jelét nem mutatta, hogy visszavenne a magyar és a lengyel jogállamiságra vonatkozó követeléseiből, viszont az érintett országok kormányai összefogtak Varsó és Budapest ellen, és Brüsszellel együtt gőzerővel dolgoznak azon, hogy a magyarok és a lengyelek nélkül is meg tudják oldani a problémát.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s