Trump hívei rohamozzák az Egyesült Államok parlamentjét

Washingtonban az Egyesült Államok történelme egyik legsötétebb fejezetének utójátékaként egy maroknyi szélsőséges erőszakkal próbálta meg a demokratikus, tisztességes és szabályos választáson leváltott elnököt hatalmon tartani. Az amerikai kongresszusnak ostroma és részleges elfoglalása a leköszönő elnök Donald Trump 4 éves fehér házi ámokfutásának törvényszerű következménye

A történtekért a teljes felelősség az amerikai Konzervatív Pártot terheli, amely az Egyesült Államokra, a világra szabadított egy elmebeteg, pszichopata erkölcsi nullát, és azok után is hatalmon tartotta, hogy a világ mind a négy sarkában minden épeszű ember számára világossá vált, nem lenne szabad a földkerekség legnagyobb nemzetgazdaságával és legerősebb hadseregével rendelkező országot ilyes valaki kezére adni.

Az Egyesült Államok fővárosában január 6-án a leváltott elnök vezetésével puccskísérlet történt.  A képviselőház ostromára Trump tüzelte fel híveit, akiket azok után is az ellene szőtt összeesküvési teóriákkal kábított, azok után is az általa fölényesen megnyert, de elcsalt választás mítoszával etetett, miután megpróbálta őket visszafütyülni a Capitoliumból. Trump egyszerűen hatalmon akar maradni, mégpedig minden áron.

Viselkedése csak azokat sokkolta, akik nem vették vagy nem akarták észrevenni ennek az embernek a lényegét. Túl sokan néztek el afölött, hogy Donald Trump 4 éves regnálása alatt nem egyszer, nem kétszer jelezte, hogy az Egyesült Államok rasszistái, szélsőjobboldali és neonáci erői oldalán áll.  Azokkal szimpatizál, akik számára a demokráciának, a társadalmi felelősségérzetnek és bármilyen erkölcsi normának semmi jelentősége nincsen.

Az „America First” ócska politikai szlogenje valójában az én és a pereputtyom mindenekelőtt jelszót igyekezett elfogadhatóbb köntösbe öltöztetni. Azt, hogy nincs sem ideológia, sem erkölcsi norma, semmi nincs, ami az önös érdek, a gazdagodási és hatalomvágy elé lenne helyezendő. Csak egy van: a határtalan önzés, az önimádat és a mások semmibe vétele.

Hogy egy ilyen ember ennyi ideig büntetlenül vezethetett egy világhatalmat, az nem a demokrácia gyengeségét, impotenciáját bizonyítja, hanem azok abszolút felelőtlenségét, akik egy demokratikus rendszerben, a demokrácia játékszabályaival visszaélve, azt megcsúfolva olyan politikus mögé sorakoznak fel, akiről tudják, hogy csak az ország gazdagjainak és saját magának kedvez, és mindenki mást arcátlan hazugságaival az orránál fogva vezet, a demokráciára magára pedig magasról tesz.

A republikánus pártnak, az elnök környezetének, az Amerikai Egyesült Államok alelnökének módja és joga, de kötelessége is lett volna kimondani az elnök alkalmatlanságát, és megszabadítani Trumptól az országot és a világot, még éppen időben. Önös érdekből azonban saját tábora erre nem volt hajlandó, és erkölcsileg alkalmatlannak bizonyult, amiért a felelősséget és a szégyent senki nem fogja lemosni róluk.

Pont úgy, ahogy – amennyiben valóban van ilyen párt – a Fidesz párttagsága, vezetői, tisztségviselői is teljes felelősséggel tartoznak azért, amit az ő Trumpjuk, Orbán Viktor művel a támogatásukkal. Ahogy Trump a republikánusokat megvásárolta a gazdagok adócsökkentésével, úgy Orbán Viktor is állami pénzekkel stafírozta ki, vásárolta meg udvartartásának tagjait.

Az orbánista puccskísérlet 2006-ban

Ahogy Donald Trump saját családját, lányát, vejét a saját cégeit igyekezett elnöki hatalmával a víz színe fölött tartani, még inkább gazdaggá tenni, úgy pumpálja a köz pénzét Orbán Viktor is a lányába, a vejébe, Mészáros Lőrinc cégeibe, valójában a saját zsebébe. Mindehhez a teljes és korlátlan hatalmat is megszerezte pártja, annak parlamenti képviselői, az országgyűlés, az állami intézmények, a média és az igazságszolgáltatás felett, ami viszont Donad Trumpnak ilyen mértékben nem sikerült, és ezért nem is nyerhetett választást, demokratikus úton kibillenthették a hatalomból.

 Trump és Orbán politikai tejtestvérek, amit az is bizonyít, hogy a magyar kormányfő azon kevesek egyike, akik nyíltan Trump választási győzelméért szorítottak. Orbán – Trumphoz hasonlóan – folyamatosan a rasszisták, a szélsőjobb, a neonácik kegyeit és szövetségét keresi. Orbánnak pont annyi skrupulusa van, ha pénzről, a hatalomról, ha a pénzszerzésről és a hatalom megtartásáról van szó, mint Trumpnak.

Azzal a jelentős különbséggel, hogy – bár Trump is igen éles küzdelemben veszített csak – Orbánnak sokkal reálisabb esélye van arra, hogy életfogytiglan Magyarország hűbérura maradjon, választást soha ne veszítsen, vagy akár – választások számára kedvezőtlen eredménye ellenére – puccsal hatalmon maradjon. Pont azért, mert neki mindene megvan, ami Trumpnak nem volt meg ehhez.

Orbáné a hadsereg, a rendőrség, az igazságszolgáltatás, a teljes állami költségvetés az első forinttól az utolsóig, a magyar médiapiac döntő hányada, Mészáros Lőrinc pszeudo magánvagyonával megfejelve. A zsebében van a pártja, az egész államapparátus, az élsport, a tudományos és kulturális szféra.

Orbán jelenlegi hatalmát csak Kádár János, Rákosi Mátyás vagy Joszif Visszarionovics Sztálin, Adolf Hitler korlátlan hatalmához lehet hasonlítani. Ez akkor is igaz, ha eddig – a magyar társadalom és a magyar politikai ellenzék passzivitása és szervezetlensége miatt – nem volt szüksége ellenfeleivel szemben a diktatúrákra jellemző erőszak alkalmazására. Jegyezzük meg azonban, hogy – ha szükség lesz rá – nem fog ettől visszariadni.

Amikor felmerül, hogy Orbánt választások útján nem lehet a hatalomtól megfosztani, hogy egy általa elvesztett választás után sem fogja a hatalmat önként átadni a győztes ellenzéknek, akkor nem arról igyekszünk meggyőzni bárkit is, hogy nincs értelme az ellenzéki összefogásnak, hanem csak arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a Donad Trumphoz és Orbán Viktorhoz hasonló figurák mindenre képesek, és erre jó előre számítani és felkészülni kellene.

Semmilyen játékszabályt nem tartanak be, gátlástalanul uszítanak, hazudnak, csalnak, és minden árat hajlandók megfizetni azért, hogy a hatalmon maradjanak. Ennek tudatában kell velük szemben kellő határozottsággal fellépni. Aki ezt nem látja be, annak tanulságul szolgálhat, ami most Washingtonban történt.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s