Nagy Feró és Orbán

Nem áll jól az ország, ha Nagy Feró oszt életviteli és erkölcsi tanácsokat az index.hu kormánypárti portálon, azzal sziporkázva, hogy „Senki nem mondta, hogy az élet olyan igazságos lesz, hogy Krisztus lejön a keresztről”. Krisztus nem jött le és nem is fog lejönni a keresztről, és nem azért, mert a világ nem igazságos, és van, akit az égbe emel érdemtelenül, másokkal érdemeik ellenére mostohán bánik.

Torkos Matild Nagy Feróval készült interjújából semmi új nem derült ki Jézusról, csak az Nagy Feróról, hogy a korábbi rendszernek is inkább meg akart felelni a siker és a pénz érdekében, mint hogy ellenállt volna, ami nem annyira jézusi jellemre vall.

Ő legalább következetes volt, és nem csinál mást a rendszerváltás után sem, mint amit előtte, vagyis most is meg akar felelni az éppen uralkodó rendszernek, azok vezetőinek, és ezt sikeresen teszi, aminek ékes bizonyítéka , hogy 2016-ban megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést. Gátlástalanul fényképezteti magát a rendszer prominenseivel Orbán Viktortól Rétvári Bencéig bezárólag, ami jó pénzt hoz a konyhájára.

Nem ő az egyetlen, aki megtalálta a helyét a NER rendszerében, amiért a rendszer, egészen pontosan Orbán Viktor hálás is neki. Nagy Feró életműve betetőzése, hogy Orbán Viktor csicskásaként úgy csinál, mint aki soha senki szolgája nem volt, miközben bárkinek bármit megtett és megtesz ma is, aki fizet a szolgálataiért. Akinek tetszik a zenéje, az hallgassa. Akinek nem tetszik a kaméleon viselkedése, az is, legfeljebb kerülje a vele készült interjúkat!

Ha az írás sértené Nagy Feró híveit, zenéje és személyisége csodálóinak érzéseit, azoktól elnézést kérek, és a megértésükért cserébe beismerem, hogy nekem is van zenész mintaképem. Fischer Ivánnak hívják, aki a  Royal Academy of Music tiszteletbeli tagja (2013), a francia Művészeti és Irodalmi Rend lovagja (2013), a brit Királyi Filharmóniai Társaság (Royal Philharmonic Society) Zenei Díja (2011), Beethoven-szimfóniák előző évi előadásáért Kossuth díjas (2006).

1984-1989 a kenti opera zeneigazgatója, 1990–1995 között a Cincinnati Szimfonikus Zenekar vezető vendégkarmestere volt. 1995 óta a Philips exkluzív szerződtetett karmestere. 2000–2003 között a Lyoni Nemzeti Opera zenei igazgatója. 2007-től a washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekar vezető karmestere is.

Az utóbbi években zeneszerzéssel is foglalkozik, műveit Magyarországon kívül a világ számos országában bemutatták. 2013. június 28-án a brit Királyi Zeneakadémia (Royal Academy of Music) tiszteletbeli tagjává választotta. Ugyanebben az évben megnyitotta Fischer Iván Lakásszínháza (FILC) néven 25 főt befogadni képes színházát az Andrássy út 27. harmadik emeleti lakásában, ahol gyerekkorát töltötte. (Wikipédia)

Fischer Iván 2010, azaz Orbán Viktor végleges uralomra kerülése óta egyetlen állami kitüntetést nem kapott. Előtte 2006-ban Kossuth-díjas lett. Orbánnál nem sikerült felküzdenie magát a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét kiérdemlő Nagy Feró magasságaiba.

Van olyan érzésem, hogy Orbán Viktoréknál ez nem is fog neki sikerülni, amiért – szerintem – sem ő, sem a művészetét ismerők és szeretők nem fogják véresre sírni a szemüket a világ négy sarkában. Akkor sem, ha esetleg akad közöttük egy vagy kettő, aki hallott Nagy Feróról, és azt is tudja róla, hogy a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetettje.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s