Az orosz elnök és a magyar kormányfő lelki és eszmei együvé tartozása ismeretében nem meglepő, hogy egyformán reagálnak a bírálatra. Orbán Viktor az őt ért korrupciós vádakra még tavaly azt találta válaszolni az országgyűlésben, hogy „Boldog karácsonyt”. Vlagyimir Putyin ennél szofisztikáltabb volt, és hosszabb eszmefuttatást engedett meg magának az amerikai elnök kijelentését kommentálva, mely szerint az orosz elnök „egy gyilkos”.

Putyin „kollégájának” egyszerűen „jó egészséget kívánt”. Majd azt fejtegette, hogy mindenki másokat minősítve magából indul ki, amire jó példát talált a saját gyerekkorában, amikor „az udvaron veszekedve egymás minősítésére azt mondtuk, hogy aki mondja másra, az mondja magára.” Úgy Orbán, mint Putyin megnyilvánulása mindkettejük esszenciáját adja.

Ha alaposabban megvizsgáljuk azonban és arányosan hasonlítjuk össze a két magvas megszólalást, bátran tehetünk közéjük egyenlőségjelet. Miközben tény, hogy az orosz elnök lényegesen hosszabb válaszra ragadtatta magát a bírálatra, tekintetbe kell venni, hogy Orbán sokkal rövidebb riposztja nyugodtan ugyanolyan hosszúnak tekinthető a magyar lakosság számára vetítve. Nem beszélve az adott ország nukleáris csapásmérő képességének arányában mért szótagszámról. Ez utóbbi esetében akár győztesnek is minősíthetjük a magyar kormányfőt.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s