A csütörtök-pénteki uniós csúcs előestéjén Orbán Viktor magyar kormányfő telefonon kérte Vlagyimir Putyin elnököt, hogy engedje szabadon Alekszander Navalnij orosz ellenzéki vezetőt, aki három és féléves börtönbüntetését tölti egy Moszkvától 100 kilométerre található büntető táborban, továbbá felvetette, indítsanak független vizsgálatot Navalnij megmérgezésének ügyében, amit a nyugat Putyin művének tart.

(Más – eddig meg nem erősített, de nem is cáfolt – források szerint, az idézett telefonbeszélgetés Charles Michel, az Európai Tanács elnöke folytatta hétfőn Putyinnal, bár a hívó fél – valljuk be – Orbán Viktor is lehetett volna.)

A megbeszélésnek az adott aktualitást, hogy az EU tagországai vezetőinek soros találkozójának fő témája az Oroszország ellen érvényben lévő szankciók szigorítása lesz. Orbán (aligha Charles Michel) emlékeztette Putyint, hogy a magyar vezetés mélyen elkötelezett az emberi szabadságjogok mellett, maga Orbán Viktor is „utcai szabadságharcosként” kezdte politikai pályafutását Budapesten, amely akkor még orosz elnyomás alatt nyögött, ezért is érzi most kötelességének, hogy szót emeljen Navalnij érdekében.

A hírt szinte azonnal légből kapottnak nevezte és cáfolta a magyar külügyminiszter Szijjártó Péter, aki szerint az állítások mindegyike nettó hazugság. Arra nem tért ki, hogy a bruttó mennyivel több, vagyis hány százalékos a hazugság magyarországi áfája, bár a Reuters brit hírügynökség emlékeztetett arra, hogy az általános forgalmi adó Magyarországon a legmagasabb Európában.

Ettől függetlenül Dunakeszi Alsó fényes tekintetű szülötte értésre adta: a csúcstalálkozón nem lehet arra számítani, hogy Orbán Viktor teljes mellszélességgel kiáll a Moszkvát sújtó szankciók szigorítása mellett, hiszen Magyarországon emberek élete függ az orosz Szputnyik V vakcina szállításától, amelyben – jelzés értékű – máris jelentős lemaradás tapasztalható.

Szijjártó szerint nem szabad a koronavírus elleni védekezésbe a politikát belekeverni, mivel a legfontosabb, hogy minél több magyar embert oltsanak be olyan vakcinával, amely látványosan nem az Európai Unióból érkezik. Legyen is az oltóanyag akár orosz, akár immár kétfajta kínai, vagy újabban indiai gyártmány, ezek magyarországi alkalmazását azért engedélyezte az illetékes magyar hatóság az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) háta mögött, hogy megvédhessük hazánk szuverenitását, és megakadályozhassuk a Soros-bérenc, idegen érdekeket képviselő politikai erőket, hogy a nyugat-európai vakcinák farvizén evezve szerezzenek befolyást Magyarországon .

A magyar külügyminiszter ugyanakkor – a tőle megszokott diplomatikus módon fogalmazva – nettó hülyéknek nevezte azokat a nyugati politikusokat, akik szerint Magyarország Oroszország, Kína és Törökország megbízásából fellazító tevékenységet folytatna az Európai Unión belül, sőt egyesek szerint Kína és Oroszország trójai falovaként funkcionálna ott. Szijjártó felhívta az érintettek figyelmét arra, hogy az ilyen magatartás teljesen idegen a magyar emberek jellemétől, nincs gyökere a magyar hagyományokban.

Hozzátette ugyanakkor: a magyar emberek fenntartják maguknak a jogot arra, hogy maguk válasszák meg a barátaikat, maguk döntsék el, hogy kivel akarnak egy gyékényen árulni és kivel nem, továbbá nem tűrik, hogy akár a világ vezető nagyhatalmai is megpróbálják megmondani a magyar embereknek, hogy mi jó nekik, amikor azt ők maguk hivatottak eldönteni, akkor is, ha esetleg sokuknak fogalma sincs róla.

Egyben emlékeztette az EU vezetőit, a brüsszeli bürokratákat, hogy nincs még egy olyan ország az EU-ban, de még az európai kontinensen sincs, ahol ennyi fajta, mától 7 különböző vakcina oltását sikerült volna lakosságarányosan ennyire rosszul megszervezni.

Szijjártó felszólította az EU vezetőit, hogy ahelyett hogy a magyar jogállamiság helyzetén lovagolnának, idejüket és energiájukat használják inkább a Covid-19 elleni harcra, próbáljanak annyi fajta vakcinát és annyire fölöslegesen a világ minden tájáról beszerezni, mint a magyar kormány.

Végezetül a külügyminiszter az első számú magyar gyökér nyomdokain kellemes húsvéti ünnepeket kívánt az EU vezetőinek, majd a magyar kormányfőnek a foci mellett legkedvesebb gyerekkori játékának emléket állító mondását idézte, amely szerit: „enyém a vár, tied a lekvár”.

(U.i.: Akik hiányoztak az iskolából, amikor az irónia volt a téma a magyarórán, kérem, kíméljenek meg a szöveg valódiságát kétségbe vonó kommentjeiktől! A pamflet minden sorát én írtam, kényszer és befolyásolás, továbbá ellenszolgálgáltatás- és a koronavírus-járvány ideje alatt fokozódó szellemi tunyaság mérséklésének minimális reménye nélkül. Pamflet: (röpirat, gúnyirat) Rövidebb terjedelmű publicisztikai műfaj, melyben a tárgyszerű érvelést az ellenfél álláspontjának parodisztikus kicsúfolása helyettesíti.)

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s