„Az a baloldal beszél a regisztráció eltörléséről, amelynek a képviselői – többek között Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely és Jakab Péter – regisztráltak és már beoltatták magukat. Ez mindent elmond a kétszínűségükről” – állítja az illetékes minisztérium. Hatszor elolvastam, semmit nem mond nekem semmilyen kétszínűségükről a felszólítás a regisztráció eltörlésére.

„Magyarország ma az Európai Unió második legjobban teljesítő országa átoltottságban. A baloldal végig megpróbálta lebeszélni az embereket a keleti vakcinákról, ha rajtuk múlik, egymillióval kevesebben lennének ma beoltva.”

Ezt sem értem. A kormány még az oltás megkezdése előtt kijelentette, hogy senkit nem kényszerítenek arra, hogy beoltassa magát, csak azok kapnak vakcinát, akik előre bejelentik a szándékukat, vagyis regisztrálnak, viszont nekik joguk van választani a vakcinák közül. Most, hogy lassan elfogynak a regisztráltak, és van még vakcina bőven, be is kellene több embert oltani, mi a rossz abban, ha azt kéri bárki, hogy innentől kezdve – regisztrált, nem regisztrált – oltsanak be mindenkit, aki hajlandó hagyni.

Én oltáspártiként az elsők között regisztráltam, de nem hagytam volna beoltatni magamat sem orosz, sem kínai vakcinával, még csak nem is azok gyenge dokumentáltsága, vagy az uniós engedélyezésük hiánya miatt, hanem csak és kizárólag azért, mert nem vagyok hajlandó ezen országoktól semmit elfogadni, vagyis erkölcsi – vagy ha tetszik, politikai – alapon.

Ha bárki azt tanácsolja bárkinek, hogy – mivel választani lehet – az EU illetékes hatósága által egy az Európai Unió területére érvényes engedéllyel rendelkező vakcinákkal oltassa be magát inkább, mint az ilyen engedéllyel nem rendelkezővel, azt semmi másnak nem lehet ép ésszel tekinteni, mint óvatosságnak, maximum annak a bírálatának, hogy uniós tagország létére Magyarország az EU-ban nem engedélyezett oltóanyagot használ fel. Ennyi. Ebből nem következik semmi oltásellenesség.

Hogy még világosabban fogalmazzak: ha van az útvonalon, amelyen nap mint nap munkába járunk autóval, egy beláthatatlan kanyar, ahol a KRESZ szabályai (és a józan ész) szerint nem szabad előzni, senkit nem ment fel e szabály betartása alól, hogy ott naponta több tucat gépkocsivezető előzött, és mivel nem jött szembe semmi, szerencsésen vissza tudott térni az úttest jobb oldalára, miután lehagyta az előtte haladó járművet. Vagyis: nem menti fel a szabály megsértésének bűne alól a sofőrt, hogy sikerült a szabálytalan, ésszerűtlen, kockázatos manőver, mert megtörténhetett volna, hogy szembe jön valaki.

Orbán Viktor magyar kormányfő nagyjából ilyen kockázatot vállalt, amikor olyan vakcinával kezdte el oltatni a magyar lakosságot, amelyekkel az uniós szabályok szerint nem lehetett volna. Arra hivatkozott – mint a szabálytalanul előzők nagy többsége –, hogy sietnie kellett, és az elvárt óvatosságot mellőzve mások is oltottak már előtte, és nekik sem jött senki szembe a be nem látható kanyarban. A felelőtlenség vádja akkor is megáll, ha kiderül, hogy nem jött szembe senki, vagyis nem lett negatív következménye a felelőtlenül elrendelt oltásoknak.

Gondolom, a focibolond magyar kormányfő azt gondolhatja, mint az öreg focirókák, hogy bár le kellett volna adni az üresen álló játékostársnak a labdát, a mi focistánk kiszorított helyzetből, cimbalom szögből is inkább kapura lőtt, és szerencséjére a kapus rosszul nyúlt bele a lövésbe, és a labda átvánszorgott a gólvonalon, tehát ahogy mondani szokás: nem kell a gólt magyarázni! De kell. Ha valaki feleslegesen és a józan észt megcáfoló módon vállal kockázatot, mégpedig másokat és nem magát veszélyeztetve, az akkor is hiba, ha nem lesz baj, vagy éppen ellenkezőleg, jól jön ki a beláthatatlan kanyarban előzésből.

Az nem bizonyítja a be nem látható kanyarban előzés helyességét, hogy a kockáztató sofőr már rég túl van a parkoláson, és az első kávéját issza a munkahelyén, míg a veszélyes, mert kockázatos előzést nem vállaló társa még csak akkor kanyarodik be a parkolóba.

Ennyit a keleti vakcinával oltásról, amelynek azért még nincs vége, és értékelni korai, úgy mint a többi vakcina hatásfokát és mellékhatásait is csak hónapok vagy inkább évek múlva fogjuk biztosan megismerni.

Azt még nem tudjuk, hogy a magyar kormány erőfeszítései, hogy minél többfajta vakcinával minél több embert oltasson be, miért nem hoztak látványos eredményeket a fertőzés csökkenésében és főleg alacsonyabb halálozási adatokban. Miközben az első helyek egyikén vagyunk a 100 ezer lakosra jutó beoltottak számában, addig ugyanígy az elsők közé számítunk a halálozási rátát tekintve.

A magyar társadalomnak választ kellene kapnia arra is Orbán Viktortól, hogy ha ilyen jól teszik a dolgukat, akkor mire vezethető vissza áldásos tevékenységük szomorú eredménye a halálozási számok esetében. Az illetékes minisztérium szerint egymillióval kevesebb ember lenne beoltva, ha nem használnak keleti vakcinákat is. Vajon akkor hányan haltak volna meg a kórházakban, és milyen fölénnyel vezetnénk a legtöbb vírushalottak listáját 100 ezer lakosra számítva Európában? Nem tudjuk.

Persze ha hiszünk Lázár Jánosnak, akkor a keleti vakcinák 600 ezer ember életét mentették meg. De persze nem hiszünk neki, mert miért hinnénk? Ha hitelt adunk a szavainak, akkor talán azt is el kellene hinni, hogy a nemzeti dohányboltok fideszesek által működtetett és egy nagykereskedő által ellátott hálózatát Lázár a magyar emberek egészségének védelme érdekében hozta létre, miközben tudjuk, hogy az egyetlen cél az volt, hogy ő, barátai és a fideszes sorkatonák extra jövedelemhez jussanak. Ennyit a kétszínűségről.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s