Magyarország békében él, a magyar népnek nincs ellensége. Nem is kell, hogy legyen, hiszen a magyar saját maga ellensége. Azért ez is csak részben igaz, mert van még egy mumusa, amivel a csecsszopókat riogatják már a bölcsőben. A kétharmad.

Ez leegyszerűsítve olyasmi, ami a parlamentben kell, hogy a választáson győztes párt vagy pártkoalíció kormányozni tudjon. Persze csak nálunk, mert a világ legtöbb országában majdhogy soha nincs kétharmada senkinek, az országok mégis kormányozva vannak.

Igaz, ezekben az országokban, ha valakinek kétharmada volna, nem bontaná le az addig érvényes demokratikus szabályokat. Legalábbis bízni lehet benne. Nálunk már nem.

Vannak azonban olyan országok is – inkább keleten, mint nyugaton -, ahol az aktuális hatalom a kardjába dőlne, ha csak kétharmada volna, alighanem simán meg is bukna. Ilyen például Oroszország, Belorusz és Kína.

Ha egyszer Putyinnak, vagy a kínai kommunista pártnak, vagy Lukasenkának „csak” kétharmada volna, a szokásos kilencven akárhány százalék helyett, kitörne a gyalázat, összeomlana mindhárom rezsim.

Végül is mindegy, hogy van máshol. Mi paprikával főzünk, berántjuk a leveseket, kirántjuk a húsokat, és hagymát eszünk hagymával. Akár tetszik ez másoknak, akár nem. Számunkra a kétharmad egy szent dolog, maga az aranymetszés, a kormányzás kvintesszenciája. Mit kvintesszenciája, a sine qua non-ja.

A kétharmadot nevezhetjük akár a magyarok szent tehenének is, de mégis inkább olyan, mint a gordiuszi csomó. A közismert mítosz szerint Nagy Sándor azután lett Ázsia ura, hogy átlépett az addig legyőzhetetlennek vélt akadályon, megoldotta a gordiuszi csomót.

Egyesek szerint átvágva azt, mások szerint a szekérhez erősített görcsöt úgy oldotta meg, hogy kihúzta a rúdban álló járomszöget. Mindegy is hogyan, de nem tökölődött a csomó kibogozásával. Szart rá, ahogyan akkor Ázsiában nem, de most Magyarországon sokan mondanák.

Lefordítva korunk nyelvére: a kétharmad az igazi magyar gordiuszi csomó. Kibogozhatatlan. Egészen addig megkerülhetetlen, amíg nem jön valaki, aki rá se hederít. Megoldja izomból.

A szent kétharmad bogozgatása helyett egy Orbán Viktorra mért erőteljes csapással, nem annyira a csomó, mint amennyire az ország megoldhatatlannak hitt problémája oldódik meg azonnal. Aki ezt meg tudja csinálni, az lesz a magyar Nagy Sándor. Magyarország új uralkodója. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s