A széles körben utálat tárgyává vált szlovén kormányfő ellen országos összefogás bontakozik ki a vasárnapi szlovén népszavazás előestéjén. A lakosság arról dönthet, hogy támogatja-e Jansa ellentmondásos és széles körben támadott „ivóvíz törvényét”, amelyet a miniszterelnök parlamenti többsége erőszakolt át a törvényhozásban, hogy megkönnyítse a beruházók hozzáférését a tavak és folyóvizek eddig az ivóvízforrások érdekében is védett partjaihoz.

Az ellenzék és a szakértők széles köre által élesen bírált törvény, amely nem csak azért áll a bírálatok kereszttüzében, mert ellentétes a környezetvédelem érdekeivel, de azért is, mert jelentősen korlátozná a lakosság szabad hozzáférését a partokhoz, mintegy lehetővé téve az értékes területek kisajátítását egyesek által. Ha valakinek ez ismerős lenne a Balaton és Mészáros Lőrinc neve kapcsán, annak azonnal érthetővé válik, többek között miért olyan meleg Orbán Viktor és Janes Jansa kapcsolata.

Nemcsak ezért követi élénk érdeklődés a választást, de azért is, mert az ellenzék amolyan országos erőfelmérésnek tekinti a voksolást, és az emberek szavazataikkal nemcsak a törvényről, hanem Jansa politikájáról is véleményt mondhatnak. Úgy tűnik, hogy magas lesz a részvétel, bár a kormány mindent elkövet, hogy minél nagyobb társadalmi rétegeket kizárjon a szavazásból, vagy megnehezítse a részvételüket.

Szinte az egész országból árad a panaszözön a választási lokálok váratlan áthelyezése és ezek be nem jelentése miatt, amiért sokan csak késve kapják meg az értesítést a választásban való részvételük jogosságáról, továbbá mert erősen megnehezítették, részben lehetetlenné tették a külföldön élők számára a szavazatok leadását. A már megtartott előzetes szavazások alkalmával sokan órákig keresték a választási lokálokat.

A legújabb fejlemény, hogy az idősotthonok lakói annyira későn kapták csak meg a kellő információkat, hogy gyakorlatilag el sem tudnának menni szavazni, de ennek megakadályozására a taxisok ingyen fogják őket az urnák elé vinni.

Egyéb kétes, választással összefüggő eseményben sincs hiány, és ezzel kapcsolatban az ellenzéki sajtó annak a véleményének ad hangot, hogy bár a kormány minden esetben elnézést kér és véletlenről beszél, valójában egy jól átgondolt provokációról van szó, hogy a kormánynak tetsző eredmény szülessen.

Janes Jansa a lengyel Kaczynski mellett Orbán egyetlen kormányon lévő feltétel nélküli támogatója az EU-ban, amivel a neki már 2017-ben nyújtott támogatást hálálja meg. Orbán már akkor részt vett Jansa pártja, az SDS kongresszusán (videó). A szlovén kormányfő is szorgosan Sorosozik, és kritikátlanul kiáll a magyar homofób gyermekvédelmi törvény mellett is.

Orbán beszéde Jansa pártja, az SDS 2017-es kongresszusán

Legutóbb Jansa Soros György bejegyzésére reagált a V4Agency nevű, Londonban bejegyzett magyar állami hátterű internetes portálon, amelynek tartalmi igazgatója Tóth Tamás. Ebben visszautasítja Soros bírálatát, amely szerint az EU nem lépett fel elég keményen a lengyel-magyar vétóval szemben. “Kérem, hagyja békén Európát és az uniót. A mocskos pénze, amit az úgynevezett NGO-kra költ, csak konfliktust szül a kontinensen, tönkreteszi a demokráciát és az emberek egymásba vetett bizalmát. Egy Brexit elég volt. Merkel kancellár jó munkát végzett”, fogalmaz Jansa.

Ugyancsak a V4Agencyben nyilatkozik Orbán Viktor a V4-ek ljubljanai, most pénteki találkozója után arról, hogy „Az Európai Uniónak a következő hat hónapban súlyos kérdésekkel kell szembenéznie, de szerencse, hogy ebben az időszakban éppen Szlovénia adja az EU tanácsának elnökségét”.

A szlovén kormányfő már a szlovén elnökség ünnepélyes átvételekor konfliktusba keveredett Ursula von der Leyennel, aki erős áthallással arra figyelmeztette, hogy országa elnökségétől elvárja a korrupció elleni kemény fellépést és a sajtószabadság tiszteletben tartását, aminek külön pikantériája van Jansa esetében, mert Jansát korábban két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

2006-ban ugyanis Szlovénia páncélozott harcjárműveket vett volna a finn Patria hadiipari vállalattól 278 millió euró értékben. Jansa tagadta, hogy kenőpénzt fogadott volna el a szerződés megkötéséért cserébe, ám a politikusok vagyonosodását vizsgáló bizottság más véleményen volt, és úgy vélte, Jansa nem tudja igazolni a bankszámláján lévő 210 ezer euró forrását. Végül 2014-ben ítélték börtönbüntetésre – számol be az Euronews.

A szabad média felemlegetése is jelzésértékű. Jansa 2020 decemberében például megvonta az állami támogatást a szlovén központi hírügynökségtől, mivel azzal vádolta meg azt, hogy elfogultan számolnak be kormánya politikai tevékenységéről. Erősen szúrják a szlovén ellenzék szemét azok a befektetések, amelyeket a magyar kormány eszközölt Szlovéniában.

Előbb a kormányközeli média szállt be a Fidesz-barát szlovén SDS pártsajtójába, majd az SDS kormányra jutásakor feltűnt a TV2 is, a harmadik hullámban pedig az OTP és a Mol nyomul. Szlovéniában meghússzorozódtak a magyar befektetések az elmúlt időszakban, de nem tudni, milyen stabilak, mivel jövőre parlamenti választások lesznek a szomszéd országban, és a zászló nem Jansának áll. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s