Jelenleg még csak a becsült eredmények alapján, ha kis fölénnyel is, de a Szlavi Trifonov (rendes nevén: Sztanyiszlav Todorov Trifonov) bolgár előadóművész alapította ellenzéki ITN párt nyerte 23,9 százalékkal a kormányzó GERB párt 23,69 százalékával szemben a vasárnapi parlamenti választásokat Bulgáriában. A bolgár alkotmány szerint a legtöbb szavazatot kapott párt alakíthat kormányt.

Trifonov már be is jelentette, hogy kisebbségi kormányt alakít, amelyben a miniszteri tárcákat fiatal, főleg az Egyesül Államokban és Nyugat-Európában egyetemeket végzett szakemberek kapják majd. Eddig a szavazatok 98,92 százalékát számolták össze, hátravannak a még nagy számban külföldön leadott szavazatok, de ott, az előrejelzések szerint, nagy fölényben vannak Trifonov hívei.

A magyar közvéleményt nem túlságosan érdeklő Bulgária, amely eddig főleg arról volt ismert nálunk, hogy a legtöbb, Magyarországot az EU peremére állító rangsorban – a szegénységben, az alacsony bérekben, a rossz egészségügyi ellátásban és a korrupcióban – hazánknál egyedül Bulgária szerepel rendre rosszabbul. Az új kormány mindenekelőtt ezekben az alapkérdésekben kíván változást elérni.

Ma még nehéz megmondani, hogy Trifonov kisebbségi kormányával meddig és milyen sikerrel fogja átalakítani Bulgáriát. Sajnálatos viszont, hogy nem magát, hanem Nyikolaj Vaszilevet, egy korábbi gazdasági minisztert nevezett meg leendő kormányfőnek, így az EU állam- és kormányfők szokásos találkozóin egy-egy éjszakába nyúló tárgyaláson nem lesz, aki néhány vidám rockszámmal feldobja az Orbán Viktor által elcseszett hangulatot.

Pedig az alábbi videóból jól látszik, hogy Orbán Viktor komoly vetélytársat kapott volna Trifonovban, legalábbis zenei téren. A bolgár politikus láthatóan profi keményen nyomja. Szemben a magyar kormányfővel, aki a másik videó tanúsága szerint csak (alkoholos) segítséggel képes a minimumot kisajtolni magából.

Az idei bolgár parlamenti választás győztes pártjának elnöke a mikrofonnál:

Szlavi Trifonov

A négyszeres választási győztes Orbán Viktor egyelőre egészen amatőrnek tűnik a bolgár pártvezető mellett, és neki még jövőre sorompóba kell állnia, hogy egyáltalán a színpadon maradjon, és nehogy az ellenzéki összefogás éneklés helyett megtanítsa kesztyűbe dudálni.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s