Voters register at a polling station in Brezice, Slovenia, Sunday, July 11, 2021. Slovenians voted in a referendum on changes to the country’s waters management law that is seen as a test for the government of right-wing Prime Minister Janez Jansa. Jansa’s government approved the amendments in March but ecologists have pushed through the referendum saying they threaten the environment by paving the way for construction by the sea, rivers and lakes. (AP Photo)

A vasárnapi szlovéniai népszavazáson a voksolók 86 százaléka elutasította azt a törvényt, amelyet a Jansa-kormány nyomott át a parlamenten az ország folyói és tavai partjainak állítólagos védelme, de valójában a befektetések megkönnyítése érdekében, egyben lehetővé téve, hogy korlátozzák a lakosságot a vizek megközelítésében.

A 46 százalékos részvételi aránnyal (ez Szlovéniában magasnak számít) rendezett népszavazás, amelynek lebonyolítása közben a kormány mindent elkövetett, hogy megnehezítse a neki kedvezőtlen eredmény megszületését, valójában ítéletet mondott Jansa egész politikájáról, amely ellen korábban hetekig tartó tömegtüntetések voltak a 2 millió lakosú országban.

Janes Jansa, a lengyel Kaczynski mellett, Orbán egyetlen kormányon lévő feltétel nélküli támogatója az EU-ban, amivel a neki már 2017-ben nyújtott támogatást hálálja meg. Orbán már akkor részt vett Jansa pártja, az SDS kongresszusán (videó). A szlovén kormányfő is szorgosan Sorosozik, és kritikátlanul kiáll a magyar homofób gyermekvédelmi törvény mellett is.

Orbán beszéde Jansa pártja, az SDS 2017-es kongresszusán

Legutóbb Jansa Soros György bejegyzésére reagált a V4Agency nevű, Londonban bejegyzett, magyar állami hátterű internetes portálon, amelynek tartalmi igazgatója Tóth Tamás. Ebben visszautasítja Soros bírálatát, amely szerint az EU nem lépett fel elég keményen a lengyel-magyar vétóval szemben. “Kérem, hagyja békén Európát és az uniót. A mocskos pénze, amit az úgynevezett NGO-kra költ, csak konfliktust szül a kontinensen, tönkreteszi a demokráciát és az emberek egymásba vetett bizalmát. Egy Brexit elég volt. Merkel kancellár jó munkát végzett”, fogalmaz Jansa.

Ugyancsak a V4Agencyben nyilatkozik Orbán Viktor a V4-ek múlt pénteki ljubljanai találkozója után arról, hogy „Az Európai Uniónak a következő hat hónapban súlyos kérdésekkel kell szembenéznie, de szerencse, hogy ebben az időszakban éppen Szlovénia adja az EU tanácsának elnökségét”.

A szlovén kormányfő már a szlovén elnökség ünnepélyes átvételekor konfliktusba keveredett Ursula von der Leyennel, aki erős áthallással arra figyelmeztette, hogy országa elnökségétől elvárja a korrupció elleni kemény fellépést és a sajtószabadság tiszteletben tartását, aminek külön pikantériája van Jansa esetében, mert Jansát korábban két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

2006-ban ugyanis Szlovénia páncélozott harcjárműveket vett volna a finn Patria hadiipari vállalattól 278 millió euró értékben. Jansa tagadta, hogy kenőpénzt fogadott volna el a szerződés megkötéséért cserébe, ám a politikusok vagyonosodását vizsgáló bizottság más véleményen volt, és úgy vélte, Jansa nem tudja igazolni a bankszámláján lévő 210 ezer euró forrását. Végül 2014-ben ítélték börtönbüntetésre – számol be az Euronews.

A szabad média felemlegetése is jelzésértékű. Jansa 2020 decemberében például megvonta az állami támogatást a szlovén központi hírügynökségtől, mivel azzal vádolta meg azt, hogy elfogultan számolnak be kormánya politikai tevékenységéről. Erősen szúrják a szlovén ellenzék szemét azok a befektetések, amelyeket a magyar kormány eszközölt Szlovéniában.

Előbb a kormányközeli média szállt be a Fidesz-barát szlovén SDS pártsajtójába, majd az SDS kormányra jutásakor feltűnt a TV2 is, a harmadik hullámban pedig az OTP és a Mol nyomul. Szlovéniában meghússzorozódtak a magyar befektetések az elmúlt időszakban, de nem tudni, milyen stabilak, mivel jövőre parlamenti választások lesznek a szomszéd országban, és a zászló nem Jansának áll.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s