A jelenleg büntetőtáborban fogva tartott orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij és szervezete védelmét ellátó ügyvédi csoport bejelentette, hogy feloszlatja magát. Így akarják elkerülni a büntetőjogi felelősségre vonást, mivel a Putyin-rezsim külföldi irányítás, nevezetesen cseh befolyás alatt álló csoportnak nyilvánította a „Komanda 29” nevű ügyvédi csoportot, ami akár több éves börtönt is jelenthet a tagok számára.

A csoport, amelynek vezetője már április óta börtönben van, most megsemmisítette a felgyülemlett dokumentumokat, és beszüntette a közös tevékenységet. Helyette egymástól függetlenül, önállóan fogják ellátni orosz ellenzékiek védelmét. A társaság honlapját már pénteken letiltatta az orosz ügyészség az internetes szolgáltatóval. Az ügyvédek 2015 óta látták el közösen a hozzájuk forduló orosz ellenzékiek védelmét.

Nem régen hozott orosz törvények a Navalnijhoz hasonló ellenzéki tevékenységet „szélsőségesnek” minősítették, és egy ugyancsak friss törvény alapján az ilyen szervezetek tagjai nem indulhatnak választásokon Oroszországban, vagyis gyakorlatilag lehetetlenné tették Navalnij számára, hogy Putyin kihívójaként ringbe szálljon az elnöki posztért.

Orbán Viktor legkedvesebb keleti stratégiai szövetségese, Vlagyimir Putyin már korábban bebiztosította magának, hogy csak akkor kelljen megválnia az elnöki bársonyszéktől, ha azt időszerűnek tartja, és a hatalmat annak adja át, akit arra alkalmasnak talál. Nem kell sokat várni arra, hogy az egymást követő orosz mintára szabott magyar törvények után olyan szülessen, amely – szükség esetén – ugyancsak bebetonozza a magyar kormányfőt a neki tetsző állami poszton, a neki megfelelő ideig.

Már önmagában az is kimeríti a hazaárulás tényét, hogy Orbán sorozatos vétókkal igyekszik megakadályozni, hogy Brüsszel szankciókkal sújtsa Moszkvát az alapvető emberi jogok és a politikai szabadságjogok súlyos megsértése miatt. Annál csak az nagyobb szégyen, hogy a magyar kormányfő egy ilyen politikussal ápol személyes jó viszonyt.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s