A Düsseldorf központú Észak-Rajna-Vesztfália német tartomány kormányfője Armin Laschet bejelentette, hogy a tartomány a németeket Afganisztánban támogató tízezer afgánon felül kész ezer afgán nőt és családjaikat befogadni. A CDU politikus olyan afgán nőkre gondol, akik élete és biztonsága azért lehet veszélyben, mert emberjogi vagy polgárjogi aktivistaként, újságíróként, művészként váltak az elmúlt 20 évben Afganisztánban ismertté. Németország összesen 12 ezer afgán befogadását tervezi.

Közben Berlinben nyilvánosságra került, hogy a német titkosszolgálat teljesen hamis adatokat szolgáltatott a német vezetés számára, és két nappal Kabul elfoglalása előtt még azt jelentette, hogy a tálibok legkorábban szeptember 11-én érik el az afgán fővárost. A német ellenzék ezért a történtek alapos kivizsgálását sürgeti, hogy az egyéb német nemzetközi szerepvállalások esetében ne fordulhasson elő ilyen hiba. A németek 4 repülőgéppel folyamatosan szállítják el a saját segítőiket és a német állampolgárokat. Német sajtójelentések szerint az akció teljes költsége meg fogja haladni a 40 millió eurót.

Közben 600 főre nőtt a Kabulban állomásozó és a reptér biztonságos üzemeltetését biztosító német katonák száma, akik a 800 amerikaival és dán, svéd katonákkal, a bukott kormány mintegy 500 katonájával és – állítólag – tálib egységekkel biztosítják a menekülők és a Kabulban tartózkodó külföldiek evakuálását. Kedvezőtlen hír, hogy amerikai források félhivatalosan kétségbe vonják, hogy teljesíthető lenne Washington terve 22 ezer ember légi úton történő elszállítására. Az akciót irányítók szerint ehhez minden feltételnek maximálisan teljesülnie kellene.

A brit kormányfő bejelentette, hogy országa 5000 afgán menekült azonnali befogadását tervezi. Mindenekelőtt nők és lányok, valamint vallási kisebbségekhez tartozó, a tálibok elől menekülésre kényszerülőkre gondolnak. Hivatalos források a Nagy-Britanniában menedéket találó afgánok végleges és megcélozott számát mintegy 20 ezerre teszik.

Boris Johnson a brit alsóház ülésén továbbá kijelentette: „Azt hiszem, az csak illúzió, hogy szövetségeseinknek kedve lenne a NATO kötelékében, de amerikai részvétel nélkül bármilyen katonai szerepvállalásra Afganisztánban. A nyugat nem lenne képes az Egyesült Államok vezette misszió véghezvitelére, amely eddig is az USA támogatásán alapult, és így is lett megvalósítva.”

A nyugati-európai országokból és az Egyesült Államokból, de máshonnan érkező, az afgán menekültekkel összefüggő hírek ékesen bizonyították, hogy Orbán Viktor jól értékelte saját politikáját, amikor azt összeegyeztethetetlennek minősítette a civilizált nyugat értékrendjével és erkölcsi normáival. Teljesen indokolt volt a Fidesz kilépése az Európai Néppártból is, hiszen szemmel látható, az oda tartozó politikai pártok magatartása köszönő viszonyban sincs azzal, amit Orbán kormánya képvisel Afganisztán esetében. Az országunkat vezető politikai kurzus magatartása alapján nemhogy nem kizárt, de egyenesen logikus, hogy az “öntsünk tiszta vizet a pohárba” elv szerint Orbán propagandagépezete az EU-ból való magyar kilépéshez igyekszik felkészíteni a magyar közvéleményt.

Az egyenesen arcpirító, hogy miközben Magyarország szövetségesei minden erejükkel az Afganisztánban kialakult válságos helyzet emberi következményeinek enyhítésén dolgoznak, addig a magyar kormány egyetlen reakciója, hogy kézzel-lábbal hadakozik esetleges afgán menekültek befogadása ellen. Ez nemcsak antihumánus, de erkölcstelen is, mivel Orbán a szörnyű helyzetbe került afgánokkal riogatja a magyarokat, az újabb menekültválság rémét festi a falra, csak hogy szavazatokat tudjon gyűjteni a 2022-es parlamenti választásokra. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s