A német hadsereg sikerrel szervezte meg 65 ezer doboz sör kimenekítését Kabulból. Eredetileg légi úton tervezték biztonságba helyezni az értékes készletet, de végül a német közvélemény negatív reakciójára tekintettel szárazföldi úton menekül meg a 65 ezer doboz német nemzeti ital a tálibok bosszúja elől. Teherautókra rakják a kartonokat, és egy közeli, harmadik országban értékesítik a nedűt a lényegesen kisebb bor- és pezsgőkészlettel együtt.

Az afgán robottechnológia találmányaik nyomán világhíressé vált afgán női feltaláló csoport is sikerrel evakuált Afganisztánból. Első állomásukra Dohába érkeztek. További sorsuk ismeretlen, mivel a tálibok legalább annyira nem kíváncsiak rájuk, mint amennyire nem érdekli őket a 65 ezer doboz sör sorsa sem. Meg lehet kockáztatni, hogy a feltaláló lányok nagyobb veszélynek lennének kitéve, ha a tálibok kezére kerülnének, mint a 30 ezer liternyi sör.

A tálibok ugyan nem sokat profitálnának sem a sörből, sem a feltaláló lányok tehetségéből, de azért szükségük lenne szakszemélyzetre az élet minden terültén. Ezért szóvivőjük az afgán szakemberek kimenekítésének azonnali leállítását követeli a nyugati hatalmaktól. A tálibok szerint csak nem afgán állampolgárokat lehet elszállítani Kabulból. Közben a nyugati országok – látva az idő rövidségét és az evakuáció lassúságát – tárgyalásokat kezdtek a tálibokkal az evakuáció befejeztének augusztus 31-i határidejének meghosszabbításáról, amihez azok eddig nem járultak hozzá.

A német hadsereg, a Bundeswehr a mai napig 3800 embert, köztük 350 német állampolgárt szállított el légi úton Kabulból, de a misszió változatlan intenzitással tart. Eredetileg 12 ezer ember kimentését tervezték augusztus 31-ig. Nagy-Britannia csak az utolsó 48 órában 2000 embert evakuált Kabulból. A legtöbb úgynevezett segítőt, a nyugati erőknek dolgozó afgánt kimenekítő Egyesült Államok spanyol támogatást kapott. Madrid vállalta, hogy 4000, az amerikaiakkal együttműködő afgánt fogad be átmenetileg, legalább két hétre.

Arról nincs hír, hogy Oroszország bármilyen formában szerepet vállalna a kabuli humanitárius akciókban. Annyi vált ismertté, hogy Moszkva az Afganisztánnal szomszédos régióban jelentősen növeli katonai jelenlétét. Mindenekelőtt a páncélos elhárítást erősítette meg, hogy az erre a célra szolgáló rakétáit gyorsabban és pontosabban tudja célba juttatni. Moszkva és Peking egyaránt elégedetten konstatálja a nyugat problémáit Afganisztánban, és igyekszik kiaknázni az ebben rejlő stratégiai lehetőségeket.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s