Ételosztás Budapesten

Kedves magyar ellenzék és minden kedves honfitársam, senkivel nem értek egyet, aki az ellenzék nevében az atlétikai VB megrendezésének ellehetetlenítésével zsarolja a Fidesz-kormányt, de azt hangoztatja, hogy ha nem lenne Fudan, maga rendezné meg a VB-t! Karácsony Gergellyel sem értek egyet, aki egyenesen azt hirdeti, hogy „szavazz az ellenzékre, ha atlétikai VB-t akarsz!”

Nem kell Magyarországnak sem 2023-ban, sem a belátható jövőben atlétikai világbajnokság. A rendezvény óriási kiadással és hatalmas állami, vagyis társadalmi veszteséggel járna. Van helyette ezeregy olyan kiadási rovata a magyar költségvetésnek, ahol a VB-re szánt pénz jobb helyen lenne, és nem veszteséget, de társadalmi és a polgárok egyéni szintjén is nyereséget hozna.

Akik az atlétika elkötelezett hívei, akik 100 milliárdot is szívesen elköltenének, csakhogy magyar atléták messzebbre vagy magasabbra tudjanak ugrani, gyorsabban tudjanak futni és messzebbre legyenek képesek eldobni egy gerelyt vagy egy kalapácsot, akkor azok irányítsák ezeket a milliárdokat a magyar atlétikába, magába a sportba, és ne öntsék betonba és üvegbe, ne a Fidesz-közeli építőipari bárók milliárdjait szaporítsák, Rogán Anti és társa kamu propaganda és marketing tevékenységét finanszírozzák, hanem az ifjúsági sportot, az élsport bölcsőjét, az atlétikai egyesületeket finanszírozzák közvetlenül. Ezeknek egyébként a VB-re szánt pénzek töredéke is óriási támogatás lenne.

Nem kellenek Magyarországnak presztízsrendezvények, vadászati kiállítások, áhítatos eucharisztikus pénzverdék, foci EB-ék és társaik, hogy az olimpia rendezésének őrült ötletét ne is említsem. Magyarországnak takarékos és a köz javát szolgáló, a magyar lakosság szegénységben élő mintegy 70 százalékát jobb helyzetbe hozó állami kiadásokra van szüksége. Az oktatás, az egészségügy, a szociális háló európai szintű finanszírozására, hatalmas szociális lakásépítési programra, hogy legyen tető az átlag alatt keresők, a saját lakást megvásárolni képtelenek feje felett is.

Magyarország nem attól lesz lakhatóbb ország, lakossága nem attól lesz boldogabb, nem attól fog jobb módban élni, hogy évről évre Európa- és világbajnokságokat, és mielőbb olimpiát rendezünk, hanem attól, ha az ország iskolarendszere minél gyorsabban felzárkózik a legjobbak közé, ha az ország egészségügyi rendszere minél hamarabb csatlakozik a 21. század élvonalához, ha a nyugdíjasaink európai színvonalon tölthetik idős napjaikat, ha az ország elmaradott térségei elindulnak a felzárkózás felé, ha az állami és önkormányzati közszolgáltatásokra elég pénz áll rendelkezésre, és a közszolgáltatások mindenki számára elérhetővé válnak, ha a legszegényebbjeink évről évre jobban élnek, ha a közteherviselés a kor követelményeinek megfelelő lesz, és így az állami bevételek fedezik az esélyegyenlőség megteremtéséhez szükséges állami újraelosztás forrásait, ha a magyar vállalkozások tényleges és észszerű támogatást kapnak a magyar államtól.

A jelenlegi magyar kormányban a magyar társadalom egészségessé és potenssé tételének, a leszakadó honfitársaink felzárkóztatásának még csak a szándéka sincs meg. Orbán Viktor munkaalapú társadalom építését hirdeti, amikor a fejlett világ tudásalapú társadalmakat épít. A magyar kormány elzárkózik az esélyegyenlőséget biztosító társadalmi szintű újraelosztás elől, miközben a világ élvonalához való felzárkózásnak nincs más módja, és a sikeres országok, amelyek magas életszínvonalat biztosítanak a társadalom lehető legnagyobb hányadának, mind ezt az utat járták be és követik ma is.

Nem kormányváltásra, nemcsak rendszerváltásra, de a társadalomirányítás paradigmaváltására van szükség. Még akkor is, ha ennek néhány elkerülhetetlen lépésének ma még nincs többségi támogatottsága a magyar társadalomban sem. Akkor sem kell Magyarországnak itt és most olimpiát, VB-ket és EB-ket rendezni milliárdos veszteségekkel, ha a magyar emberek jelentős részének ez tetszik, és ezzel népszerűséget lehet szerezni politikai téren a választások előtt. Az igazságot előbb vagy utóbb ki kell mondani, és jó, ha inkább előbb, mint utóbb, amikor már a veszteségeket elkönyveltük, és az igazi problémák megoldására és a tényleges feladatok elvégzésére nem maradt forrásunk.

Az ellenzéki politikusoknak is joga van válogatott focimeccsre járni és ott a magyar válogatottnak drukkolni, de ami nemcsak a joguk, hanem a kötelességük, az az, hogy mindent megtegyenek az ország egészéért, a leszakadtakért, a szegényekért, a hátrányos helyzetűekért, azokért, akik nem tudnak 25 méterről betalálni szabadrúgásból a sorfal fölött, akik nem tudnak magasra ugrani, gerelyt messzire hajítani vagy vízben úszva labdát kapuba dobni, vívni és tornászni, mert nekik is joguk van, ha nem is a világszínvonalra, de legalább egy elfogadható, a 21. századdal kompatibilis életszínvonalra, életminőségre, a nyomorból való felemelkedésre, versenyképes tudásra és hatékony egészségvédelemre.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s