Két közeli farkashorda képviselői összeültek, hogy megbeszéljék a juhnyájak biztonságvédelmi kérdéseit. A farkasok arra az álláspontra jutottak, hogy mind a két falka sokat tett és még többet fog tenni, hogy a vadászterületükön élő birkák a kívánt hangon bégessenek, szabályosan legeljenek, hízzanak a saját és a farkasok örömére. Abban is egyetértettek, hogy a jövőben is ki fogják cserélni tapasztalataikat a birkák boldoggá és a farkasokat jóllakottá tevő tevékenységükről.

Aesopus állatmeséjét – a 444.hu híre szerint – a magyar és az orosz emberjogi ombudsman írta tovább, amikor a napokban találkoztak, hogy tapasztalatot cseréljenek. Az orosz ombudsman nyilván vodkára, a magyar házi pálinkára. Tatyjana Nyikolajevna Moszkalkovát az Orosz Föderációban „emberjogi biztosnak” hívják, már csak azért is, nehogy valaki összekeverje őt az európai ombudsmanokkal. Mert nagyon vicces lenne, ha ombudsmannak hívnák az orosz emberi jogok biztosát, úgy, mint Európában, amikor közük sincs egymáshoz, mert az orosz emberi jogok csak a mesében léteznek.

Nem azt értem ezalatt, amit a régi szovjet viccből lehetett megtudni arról, hogy mi a különbség az amerikai és a szovjet törpe között. Hogy tudniillik semmi, csak a szovjet törpe sokkal nagyobb, mert a kardinális különbség ékes bizonyítékait az orosz és az európai emberi jogok között maga Tatyjana Nyikolajevna Moszkalkova szállítja rendszeresen. Például, amikor kijelenti, hogy a Pussy Riotot tevékenysége „az erkölcs elleni támadás”, vagy midőn rezzenéstelen arccal állítja, hogy Alekszander Navalnij orosz ellenzéki vezető fogva tartásának körülményei megfelelnek a nemzetközi normáknak.

Ez utóbbit úgy lehet csak értelmezni, hogy megfelelne. Már amennyiben például Európában ellenzéki politikusokat börtönöznének be mondvacsinált vádak alapján, és tennék lehetetlenné a pártjaik működését, a jogaikat védőket pedig emigrációra kényszerítenék. Nos, ha Franciaországban vagy Ausztriában ellenzéki politikusokat zárnának munkatáborba, akkor Tatyjana Nyikolajevna Moszkalkova szerint az ő fogvatartási körülményeik megegyeznének azzal, amilyen körülmények között Navalnij vágja a centimétert, vagyis például nekik is éjt nappallá téve, nevelési célzattal, a francia Antenne 2-t, illetve az osztrák ORF televízió adót kellene nézniük egész álló nap.

Valójában azonban a két emberjogi akármi nyilván arról cserélt eszmét, mennyivel előbbre jár Oroszország a jogvédelemben, hiszen ott a választási kampányban az ellenzékkel való vitát a belügyminisztérium irányítja a terrorizmus elleni harc jegyében, ott ugyanis nemcsak bizonyos civil szervezeteket és azokat sem csak idegen érdekek képviseletével, de az egész ellenzéket terrorizmussal vádolják meg, és így zárják ki őket a választásból. Akit ilyen vád ér, az nem indulhat.

Magyarországon jelenleg még nem Pintér Sándor irányítja az ellenzék diszkreditálását, és nem letartóztatásokkal és munkatáborokkal folyik a kampány. Nálunk egyelőre Habony Árpád és Rogán Antal vezényli az ellenzékiek lejáratását, amihez a mai napig kizárólag a médiát, az óriásplakátokat és az internetet vették igénybe. A negatív ösztönzés, vagyis a bilincs helyett még a pozitív noszogatás van napirenden, az ingyen krumpli, a nyugdíjprémium, a 13. havi nyugdíj és a rezsicsökkentés. A puha diktatúra eszközei.

Ettől függetlenül dr. Kozma Ákos magyar emberjogi ombudsman nagy érdeklődéssel fogadta Tatyjana Nyikolajevna Moszkalkova értékes tájékoztatóját az oroszországi ellenzékellenes kormánypárti agitációról, beleértve a munkatáborokban folyó nevelőmunkát és a keményebb fellépést a novicsok idegméreg alkalmazásával, amit – természetesen – csak végső esetben és visszaesők ellen vetnek be, de felhasználását mindig le is tagadják.

Magyarországon ma még nem kell ezekhez az eszközökhöz nyúlni, elég a lakosság tömeges félretájékoztatása, az ellenzéki politikusok lejáratása, maximum az erősen mérgező Bayer Zsolt bevetése, de biztos, ami biztos, ha nem lenne elég a krumpli, a nyugdíjprémium, a lejárató kampány és Bayer a tarsolyban, már ott vannak a jól bevált orosz módszerek. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s