Niccolò Machiavelli

A magyar társadalom szellemileg alultáplált milliói elhiszik, amit a NER emlőin milliárdosra hízottak csoportjai nagy hangerővel hirdetnek, hogy a magyar út az igazi igazi, hogy megvagyunk a nyugat nélkül, és csak azért bántanak bennünket, mert irigyek a sikereinkre. A valóság azonban az, hogy a világban, aki számít, és aki a nyugati értékrend keretei között csinálja a politikát, magasról tesz Orbán Viktorra és az általa propagált autokrata, diktatórikus, félfasiszta rendszerre, amelyet bottal sem szívesen piszkálnak, de egyre inkább érzik úgy, hogy jobb és biztonságosabb lenne az élet Európában Orbán nélkül.

A pápalátogatás, illetve annak formája azt is bebizonyította, hogy a nagy keresztény retorika mögött nem áll ott a katolikus egyházfő, pontosabban pont annak ellenkezőjét hirdeti keresztényként, mint amit Orbán. Vagyis az sem igaz, hogy mi azt az értéket védenénk, aminek földi letéteményese Ferenc pápa volna. Még szomorúbb, hogy a magyar katolikus püspöki kar ócska milliárdokkal hagyta magát megvásárolni, és a kereszténység árulója mellé állt a pápával szemben, bár …. bár a többi történelmi egyháznak is bőven van szégyenkeznivalója, amikor számolgatja az Orbántól kapott júdáspénzt.

A magyar kormányfőnek évekig sikerült Berlin kegyelmét és ezen keresztül Brüsszel félrenézését megvásárolnia a magyarországi német cégeknek adott milliárdos kedvezményekkel, a német hadiiparnak leadott ezermilliárdos fegyvermegrendelésekkel, de ez sem lesz elég ahhoz, hogy mindent meg tudjanak bocsátani az aktuális német kormányok, amit Orbán Németország és Európa egységes politikai érdekeivel szemben tesz, nem beszélve, amit a magyar demokráciával művel, bár ez utóbbi nyom a legkevesebbet a latban az európai fővárosokban, tekintettel arra, hogy bátran lehet mondani, a magyar emberek választották meg maguknak Orbánt.

Európa meghatározó és nagyobb része nem ilyen Magyarországot, nem ilyen magyar kormányfőt és nem ilyen magyar politikát álmodik magának, ahogyan a magyarok többsége is másmilyen országban szeretne élni, még ha nem is tudja igazán, milyenben, azt pedig még kevésbé, kinek az irányítása alatt. Egy biztos, és ez az évtized tétje: ha sikeres európai ország akarunk lenni, ha fel szeretnénk zárkózni az előttünk járókhoz, akkor nem Orbánnal kell a jövőt elképzelni, nem Kína és/vagy Oroszország szövetségeseként.

Viszont: ha Orbán marad, akkor Európa elengedi a kezünket, vagy mi szakítjuk meg az EU-val a kapcsolatunkat, és bevezetjük az országot a keleti diktatúrák érdekszférájába. Mégpedig kizárólag azért, mert Orbánnak nem felelnek meg a nyugati elvárások, mert képtelen adaptálódni azokhoz, mert jobban tetszik neki a kínai és az orosz politikai modell, mert nem a gazdasági, hiszen akkor legfeljebb a gazdaságilag sikeres Kína jöhetne számításba, mivel Putyin Oroszországa gazdasági téren nem dicsekedhet semmivel.

Most, hogy az élet minden területe, a gazdaság, a törvényhozás, a törvény alkalmazása, a kultúra és a média, az ország vagyonának jelentős része, így, mondhatjuk, a korlátlan hatalom Orbán vagy a hozzá közel álló, a neki hűséget esküdtek, tehát közvetve az égvilágon minden Orbán Viktor kezében van, a 2022-es választások tétje egyáltalán nem az, hogy ki szerez parlamenti többséget, a Fidesz neve alatt induló Orbán és csapata vagy az ellenzéki szövetség, hanem az, hogy meg fogják-e tudni fosztani Orbánt a hatalmától, aminek már ma sem a parlamenti többsége, hanem a konkrét hatalmi eszközök mindegyikének a kézben tartása az alapja.

Orbántól tehát – sajnálatos módon – nem csak a parlamenti többségét kell jövőre elvenni, de a tényleges hatalmat is ki kell ragadni a kezéből. Működő demokráciában ez egy és ugyanaz a feladat lenne, hiszen ott azé a hatalom, akié a parlamenti többség. Nem úgy Magyarországon, ahol a választási győzelem semmit nem jelent egy olyan államirányítási gépezet és a hatalmi ágak olyan központosítása mellett, ami a mindenkori parlamenti erőegyensúlytól függetlenül is biztosítja egy ember, nevezetesen Orbán Viktor nem formális, de valóságos hatalmát.

Reméljük, az ellenzéknek nemcsak arra van egy B-terve, ha választási győzelme után Orbán nem adja át a formális hatalmat, vagy átadja, de a tényleges hatalom a kezében marad. Ennél még nagyobb kérdés, mi tesz akkor, ha formálisan is Orbáné marad a hatalom, mert megnyeri a választást, amire reális esélye van. Ez az ország nem bír ki újabb orbáni négy évet, ami nagy valószínűséggel ennél is több lenne, vagyis az ellenzéki tervezői asztalra fel kell tenni azt is, mit tesz az ország normálisabb fele a megszállott, elmeháborodott által megvezetett másik felével a hatalom megszerzése érdekében, a jövőnk érdekében, mert ha Orbán kezében marad a gyeplő, az egy második Mohácsot jelent. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s