A magyar külpolitikát megvalósító dunakeszi emberünk, bizonyos Szijjártó Péter azok egyike a Fidesz hatalmi gépezetében, akik megtalálták a helyüket, munkájukban nem zavarja őket saját meggyőződésük, erkölcsi normáik, eredeti gondolataik, pontosan arra valók, amire használják őket, az utasítások végrehajtására.

A magyar külpolitikát Orbán irányítja és szabja meg, a többiek csak végrehajtók. Néhányan utasításra sem szorulnak, mert képesek a Führer gondolait kitalálni, mint például Lázár János, aki büszke arra, hogy amikor Orbán Viktor kinyitja a szájacskáját, akkor ő már tudja, mit fog mondani. Szijjártó is pont ilyen, és jól megél belőle. Lázárnak az lett a tragédiája, és repült miatta, hogy Orbán is olvasott Lázár gondolataiban.

Az más kérdés, hogy jobban járna Magyarország mellett Európa, de az egész világ is, ha Szijjártó maradt volna teremlabdarúgó Dunakeszin, és ott emelgetné a súlyokat, nem a külügyben süllyesztené az ország megítélésének szintjét bányászati mélységekbe. Lázár pedig megmaradt volna vidéki állatenyésztőnek jól preparált, radart előrejelző Volvóval a segge alatt.

Látva, hogy milyen szorgalommal járja Szijjártó a világot, az embernek óhatatlanul az jut az eszébe, hogy amennyiben Magyarországon egyszer az életben jogállam lesz, ahol a bíróság és az ügyészség végzi a munkáját, akkor Szijjártó vonzalma a testépítéshez igazi értelmet nyer, midőn a számára kijelült büntetésvégrehajtási intézetben időtöltésképpen emelgetheti majd a súlyzókat.

Mert édesapa és édesanya legálisan szerzett vagyona ide vagy oda, azért lenne mivel elszámoltatni a külügyminisztert is, mivel ő sem akart kimaradni, de nem is maradhatott ki az általános fideszes harácsolásból, ugyanis ez nem választható a bandában, mivel a belépőnek és maradni akarónak ezzel kell bizonyítania a hovatartozását, bűnrészessége a garancia, hogy nem lesz belőle áruló.

Nincs az az európai, de talán még dél-amerikai kormány se nagyon, amelyik ilyen méretekben tette volna társadalmi gyakorlattá a közpénzek lenyúlását, a saját zsebre üzletelést az állami vagyonnal, a saját és a rokonság, a baráti kör ugyancsak állami forrásokból történő gazdaggá tételét. Miniszterelnökünk sem hasonlítható máshoz, csak a világ egyik leggazdagabb emberének tartott Vlagyimir Putyinhoz.

A helyzet mégis az, hogy nem az ordenáré harácsolás lesz, ami beleveri az utolsó szöget a Fidesz-hatalom koporsójába, még csak az EU növekvő haragja sem, amiért az uniós tagországok adófizetőinek pénze is a Fidesz-ragadozók zsákmányállata lett, hanem az, hogy az orbáni személyi kultusz és a hatalom csúcsán, de egyre lejjebb érvényesülő kontraszelekció a hibás döntések sorozatát eredményezi, ami az ország helyzetének oly mértékű romlásához vezet, amit a társadalom már nem lesz képes tolerálni.

A személyi kultuszt, a harácsolást, a korrupciót, eme társadalmi létezési formákat az orbáni küldetéstudattal megáldott magyar ember nagyon jól tolerálja, ha fel is háborodik rajta, csak azért, mert kimaradt belőle, vagy mert úgy érzi, hogy mindenki más szabadon nyúlkálhat a köz zsebébe, mindenki érdemtelen karriert csinálhat, miközben csak az ő keze van megkötve, csak őt nem nevezik ki semminek.

Szijjártó és társai, amikor markolóval nyúlnak a köz zsebébe, amikor azt teszik, amit a nálunk nagyobb markolóval dolgozók parancsolnak nekik, csak megvalósítják milliónyi magyar ember álmát, akik – politikai viták során a korrupcióról – rendre felteszik a “ha te lennél ott, nem ezt csinálnád?” árulkodó kérdést.

Sajnos nemcsak Orbán és kompániája korrupciótól fertőzött, de a magyar társadalom is, és a magyar korrupciós járványt csak egy társadalmi nyájimmunitás megteremtésével lehetne megfékezni. Mivel egyelőre korrupcióellenes vakcina nincs, ezért kizárólag a természetes úton létrehozható immunitás jöhet számításba. Ahogy csináltuk, amíg nem lett vakcina.

A fertőzöttek felkutatása, izolációja, a szabad mozgás korlátozása, karantén, más néven börtön azoknak, akik elkapták a korrupció betegségét, azt feltételezve, hogy mikor szabadlábra kerülnek, már nem fogják terjeszteni a fertőző vírust, mivel a penitenciájuk ideje alatt kitermelődik szervezetükben az ellenanyag. Akinél nem, az visszaesőként mehet vissza az állami és nem házi karanténba.

Ha komolyan vesszük a feladatot és meg is akarjuk valósítani, jó időben el kell kezdeni új börtönöket építeni, mert lesz irántuk kereslet gazdagon, de az átmeneti túlzsúfoltság árán is megérné egyszer végigmenni egy úton, hogy legalább megtudjuk, mi van a végén.

Amennyiben maradunk olyanok, amilyenek most vagyunk, akkor az út végén az Orbán Viktor által kijelölt lejtő alján nem a jólét és a szabadság, hanem a nyomor és Vlagyimir Putyin KGB-je, vagy Hszi Csin-ping elvtárs megfigyelő kamerái vezényelte pontozásos szabadságelvonás vár ránk. Ma még talán lehet választani.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s