Zalatnay Sarolta nem arról lett híres a századforduló után, hogy jókor és jó dolgokat írt alá, mert kötelezettségvállalásait egyszer letöltendő börtönnel, egyszer felfüggesztett szabadságvesztéssel jutalmazta az igazságszolgáltatás, pontosabban azt büntették, hogy amit vállalt, nem teljesítette.

Most végre olyasmit írt alá az ezidáig peches művésznő, aminek semmi negatív következménye – legalábbis bíróság előtt – biztosan nem lesz, és az aláírásáért cserébe kapott pénzt sem kell visszaadni, amivel korábban komoly gondjai voltak, mert nálunk számolatlanul kapnak egyes emberek állami pénzt, amit nem szokott visszakérni senki.

Igaz, Zalatnay Sarolta váltig állítja, hogy nem azért írta alá az „Állítsuk meg Gyurcsányt” petíciót, mert az emberminiszter 10 millióval megtámogatta a koncertkörútját, hanem teljesen önzetlenül. Persze, ha ez igaz, és miért ne lenne az? Hát hazudna a művésznő bárkinek?

Szóval, ha igaz, hogy ingyen tette, akkor nem annyira érthető, miért. Miért kellett az egyébként is megtizedelt rajongói táborát csak úgy ingyen tovább apasztani egy megosztó politikai állásfoglalással? Nyilván börtönévei és a második ellene hozott elmarasztaló ítélet után már így is voltak, akik elfordultak tőle. Most sikerült számukat továbbiakkal növelni.

Persze amit tett, nem olyan példátlan. Talán van, aki emlékszik Szörényi Levente nem olyan távoli politikai indíttatású kirohanására Bródy János ellen. Nos, ott is kiderült, hogy az Illés zenekar vezéregyénisége is tiszta állami forrásból meríthetett. Neki is elhisszük, hogy csak úgy, érdek nélkül rúgott bele a barikád másik oldalán álló művésztársába.

A múlt említett ikonjai kapcsán eszembe jut egy történet. Néhány évvel ezelőtt Bródy János a jelenlegi váci polgármester meghívására Vácott találkozott volna a rajongóival, de valahogy nem találtatott az akkori, Fidesz vezette Duna-parti városban egyetlen intézmény sem, ahol lett volna a rendezvény számára szabad hely. Így aztán a váci püspöki palotában találkoztunk Bródyval, mert az akkori Váci püspök, bizonyos Beer Miklós kisegítette Bródyt szorult helyzetéből.

Arra nehéz választ találni, mi volt a püspök segítőkészségének indítéka, igaz, kézenfekvő magyarázat lehetne, hogy hívő katolikus ember, bár ennek ellentmondani látszik, hogy a magyar katolikus egyház egyik magas rangú vezetője is egyben. Igaz, sem a Püspöki Konferencia, sem a Fidesz nem rajongott érte a migránsokkal kapcsolatban kifejtett nézetei és egyéb, a magyar katolikus egyházban eretneknek számító állásfoglalásai miatt.

És akkor a megfejtés a kérdésre, hogy miért idéztem ide ezt a négy személyt, mégis mi a közös és mi az eltérő Zalatnay Sarolta, Szörényi Levente, Bródy János és Beer Miklós püspök viselkedésében: közös, hogy Szörényinek, Bródynak, Zalatnaynak és Beer Miklósnak van saját, szuverén véleménye. Az eltérő az, hogy közülük van, aki a piacon áruba bocsájtja, de van, akié nem eladó.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s