Felcsút, 2014. április 21. Orbán Viktor miniszterelnök (b), mellette Hernádi Zsolt, a Mol Zrt. elnöke (k) és Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke (j) a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna nyitóünnepségén 2014. április 21-én MTI Fotó: Beliczay László

Most kellene – még időben – seggbe rúgni Karácsony Gergely PR tanácsadóját, aki nem tudta eltántorítani attól, hogy közös képre álljon Hernádi Zsolttal a MOL vezérével és Csányi Sándorral, az ország legnagyobb uzsorásával (copyright Lázár János). Ha valaki, akkor Hernádi a nemzeti olajtársaság elnökvezére és Csányi az OTP elnök-vezérigazgatója, az MLSZ elnöke, a MOL vezérigazgatóságának tagja az orbáni rezsim tartópilléreinek számítanak, vagyis ők azok, akiket ki kell váltani (vagy ütni) ha le akarjuk bontani Orbán rendszerét.

Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette egy „politikailag független szakmai szervezet”, a Budapest Global megalakulását – a politikus közös fotón más nagyvállalati vezetők mellett Csányi Sándor OTP-vezérrel és Hernádi Zsolttal, aki a Mol elnök-vezérigazgatója. 

Amennyiben Karácsony a PR tanácsadója javaslata ellenére szerepeltette magát az említett urakkal egy fotón, akkor Karácsony sürgősen vizsgálja felül a viszonyát a szakértőkhöz, és szakítson a Magyarországon ismert elvvel, miszerint a politikai vezetők mindenhez értenek, mégpedig jobban, mint az adott terület szakértői. Azt ugyanis nem annyira szeretném számításba venni, hogy a székesfőváros polgármestere, aki miniszterelnök szeretne lenni, hosszú távon az említett urakkal képzeli alakítani a saját-, a székesfőváros- vagy – horribile dictu – az ország jövőjét.

Gyenge magyarázat, hogy holmi politikamentes polgári kezdeményezésben vennének részt Budapest Globál név alatt a nemzeti nagytőke zászlóvivői és egyben az orbáni rezsim legnagyobb haszonélvezői és támogatói, amire a székesfővárosnak égető szüksége lenne. Hacsak Karácsony nem ezzel igyekszik bizonyítani, hogy a 90 százalékot képviseli a 10 százalékkal szemben, amit hívei aligha úgy képzeltek el, hogy a 10 százalék prominenseit egyszerűen átemeli a 90 százalékba.

Lehet azt is gondolni, hogy a magyar nemzeti nagytőke zászlóshajóinak kapitányaival együtt fényképezkedés egy elvi állásfoglalás, és esetleg Karácsony Gergely politikai hitvallásának része, hogy szerinte is a politikának dolga lenne az orbáni “nemzeti nagytőkével”, hogy Karácsony a nem oly távoli jövőben a Puskás Arénában a köznép soraiból át fog ülni a díszpáholyba, Orbán Viktor megüresedett helyére, Csányi Oldalára, és ezentúl majd ő fogja köpködni a szotyolát a legfőbb ügyész és a MOL vezér nyakába.

A politika üzenetek sorozata, de a gesztusok művészete is. Ebben a főpolgármester most inkább amatőrnek mutatta magát, mint profinak. Ez számomra – a legnagyobb jóindulattal értékelve az esetet – olyan, mintha Picasso váratlanul festett volna egy igen szép képet a lemenő napban, a csobogó patak partján, a fenyves erdő szélén megfeszített nyakkal bőgő szarvasbikáról a váci búcsúban bérelt hellyel rendelkező „galéria” megrendelésére.

Nem biztos, hogy az ellenzékre szavazók arra gondolnak, hogy a nemzeti nagytőke miniszterelnökét a nemzeti nagytők új miniszterelnökére, Orbánt Karácsonyra cseréljük, és ezzel végeztünk is. Ha Orbán a jövőben nem lesz magyar kormányfő, akkor a drága jó édesapjával, a vejével és Lőrinccel, felcsúti barátjával együtt, mint a nemzeti nagytőke képviselői belépnek a fővárost támogató Budapest Globálba? És ez így nekünk jó lesz?

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s