Mindenki tudta, hogy csalások sorozatára, ezreire kell felkészülni az orosz parlamenti választáson. Senki nem gondolhatta, hogy Putyinék a véletlenre, pontosabban, az oroszokra bízzák, hogy eldöntsék, lesz-e alkotmányozó kétharmados többsége az elnök pártjának a Dumában, vagy nem.

Az ellenzék szinte teljes kizárása mellett azok részvételével zajlott a választás, akiknek a többsége, így vagy úgy, Putyinnak dolgozik. A pártok közül sokan amolyan álellenzékiként indultak, de a valódi orosz ellenzéket vagy eltiltották a választástól, vagy – biztos, ami biztos – vezetőiket börtönbe zárták, ilyen vagy olyan ürüggyel.

Az alábbi videón egy egészen primitív, az orosz lélek nemes egyszerűségéhez alkalmazkodó csalás látszik. Először egy nő takarásában az orosz zászló mögül titokzatos kéz dobálja az urnába a voksokat. Később az látszik, amint egy frissen érkező szavazó kezébe egy helyett több kitöltendő választási cédulát nyomnak.

A biztonsági kamera által rögzített választási csalások Oroszországban

Putyin nem azért módosította az alkotmányt, amely immár lehetővé teszi, hogy élete végéig Oroszország elnöke legyen, de legalábbis addig, amíg akar, hogy holmi ellenzékiek befolyása alá került választók egy darab cédulával keresztülhúzzák a tervét, és akár a Dumába, akár később az elnöki székbe ne az ő emberei vagy ne ő maga ülhessen.

A magyar ellenzéknek ugyanerre kell felkészülnie. A tét ugyanaz, mint Oroszországban. Ha ott péntektől vasárnapig teljesen szabad, szabályos, fair választásokat tartottak volna, akkor az orosz parlamentben Putyin pártja nem kétharmaddal büszkélkedhetne, de örülhetne az egyharmadnak is.

Orbánnak sokkal jobban kell a győzelem, mint Putyinnak. Orbánt egyelőre nem védi a magyar alaptörvény úgy, mint Putyint az orosz alkotmány, amely szerint az ország elnökét azt követően sem lehet semmilyen váddal bíróság elé állítani, hogy tisztségéről leköszönt.

A hazánkban hatalmon lévők számára élet-halál kérdése a 2022-es választások megnyerése. Ezért semmilyen csalástól nem fognak visszariadni ők sem. Sőt, nem egyedül a csalástól, de attól is joggal lehet tartani, hogy vesztes választás után nem adják át a hatalmat, vagy ha mégis, csak rövid időre, ami alatt teljesen ellehetetlenítik a mai ellenzék leendő kormányát, amire már most előkészületeket tesznek.

Az ellenzéknek tehát tisztában kell lennie azzal – és úgy látszik ez egyre világosabb számára -, hogy a választási győzelem egy nem demokratikus és nem jogállamot üzemeltető országban nem biztosítéka a győztes zökkenőmentes hatalomátvételének. Arra kell felkészülni, hogy akárhogyan viselkedik a jelenlegi hatalom, az ellenzék szükség esetén tudja a tömegek támogatását kérni.

Senkinek ne legyen kételye azzal kapcsolatban, hogy Orbánék egyszer már alkalmazott verőlegényei, akik részt vettek a TV 2006-os ostromában, és Orbán parancsára egy puccskísérletet hajtottak végre, 2022-ben is a Fidesz rendelkezésére fognak állni, Orbán pedig – szükség esetén – nem lesz rest a “nemzetet ellenzékben látni nem akaró” magyar emberek rohamcsapatait be is vetni.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s