Több mint egy százalékponttal – német viszonyok között stabil fölénnyel – a Német Szociáldemokrata Párt nyerte a vasárnapi német parlamenti választásokat. Az SPD 25,7 százalékot, (+5,2 százalékpont); a CDU-CSU 24,1, (-8,9); a Zöldek 14,8, (+5,9); a szabad demokraták (FDP) 11,5, (+0,8); a szélső jobboldali AfD 13,6 százalékot, (-0,7); a szélső bal, a Linke az 5 százalékos küszöb alatt maradt, 4,9 százalékot, (-4,1 százalékpont) ért el. Egy mandátum jutott a dán kisebbség Schleswig-Holsteini SSW nevű pártjának.

A szocdemek 53 új mandátumot, összesen 206 képviselőhelyet szereztek, szemben a két uniópárttal, a CDU-CSU-val, amelyek szokás szerint együtt indultak, és 50-nel kevesebb, 196 mandátumot gyűjtöttek csak be. A bajor CSU 70 év óta legrosszabb, míg a két szövetséges párt, a CDU-CSU Angela Merkel 16 éves regnálása alatt a legrosszabb eredménnyel zárta a választást – a hétfőre virradóra közzétett, becsült adatok szerint. A 60 millió választásra jogosult 76 százaléka voksolt, annyi, mint 4 évvel ezelőtt.

A harmadik helyen végzett zöldek 51 új képviselőt küldhetnek a Bundestagba a korábbi 67 mellé, összesen tehát 118-at, annyit, amennyit eddig soha. Erősödtek a liberálisok is, az FDP 12-vel több helyet szerzett, összesen 92-őt. A középtől balra és jobbra álló parlamentbe jutott pártok, tehát a baloldali Linke 30 képviselőhelyet, míg a szélsőjobb AfD 11 képviselőhelyet veszített. A Linke 39 (egyéni mandátumai után), míg az AfD 83 képviselővel kell megelégedjen. A német választási törvény sajátossága miatt a 4 évvel ezelőttihez képest 26-tal több, összesen 735 képviselője lesz a Bundestagnak – a hétfő reggeli eredmények értelmében, amelyhez a szavazatok 76,6 százalékát értékelték.

Azt írja az index.hu, hogy “A legnagyobb blamázs alighanem az, hogy még a leköszönő kancellár, Angela Merkel választókörzetében is elveszítette a CDU egyéni mandátumát. Ott, ahol 31 éven át Angela Merkel kapta meg a közvetlen megbízatást, és 2013-ban még 56,2 százalékkal nyert.” Azt elfelejti hozzátenni a portál, hogy Angela Merkel 31 év óta először nem indult a körzetében és pártlistán sem, mivel fel kíván hagyni a politikával. Talán mert akkor szembe tűnő lett volna, hogy Orbán Viktor soha nem indult és soha nem is nyert mandátumot egyéni jelöltként, csak pártlistán.

A lehetséges koalíciós partnerek: a legerősebb parlamenti többséget a nyertes SPD a második helyen végzett CDU-CSU-val hozhatna létre, ha folytatódna az eddig kormányzó nagykoalíció, aminek kicsi az esélye. Minden más esetben hárompárti kormány alakul, az SPD, a Zöldek és az FDP részvételével, vagy a CDU-CSU és ugyancsak a Zöldekkel és az FDP-vel. Az AfD egyetlen konstellációban sem jön számításban, míg a Linke részvételével sem lenne többsége egy esetleges SPD, Zöldek, Linke koalíciónak. Nagy kérdés, hogy nem ismétlődik-e meg a négy évvel ezelőtti helyzet, amikor az FDP visszamondta a hárompárti koalíciót, így a már akkor sem vágyott nagykoalíció maradt az egyetlen lehetőség.

A kancellár személye ennél sokkal bonyolultabb, mert a Zöldek és az FDP is bejelentette, hogy hárompárti koalíció esetén mindkét párt – kihasználva zsarolási potenciáját – igényt tart a kancellári székre, de természetesen egy SPD vezette koalíciót a szociáldemokrata párt is csak a saját kancellárjával tud elképzelni, ahogy a CDU-CSU sem akar lemondani egy, a vezetésével létrejövő koalíciós kormányban a kormányfő jelölésének a jogáról.

A német választás eredménye azt jelzi – éspedig európai tendenciát sejtetve –, hogy bár a hagyományos nagy néppártok a jobb és a baloldalon veszítettek korábbi súlyukból, de a választók – új pártokat támogatva is – inkább középre húznak, és látványosan elfordultak a baloldali és a jobboldali szélsőségektől. Ez jó a német és jó az európai demokráciáknak, üzenet a szélsőjobb felé húzó kelet-európai országoknak, így Magyarországnak is.

A német jobboldali néppárti szövetség a CDU-CSU és a másik nagy néppárt, a szociáldemokrata SPD négy évvel ezelőtt együtt a szavazatok 53,4 százalékát szerezte meg, ami a vasárnapi választáson kevesebb, mint 50 százalékra, 49,8 esett vissza. A zöldek és a szabad demokraták összesen 26 százalékával együtt ez azt jelenti, hogy a német szavazók 76,1 százaléka a német politikai palettán középen álló pártra adta a voksát, míg ugyanez négy évvel ezelőtt csak 73 százalék volt.

A másik fontos üzenet: korai volt temetni az európai baloldalt, a szociáldemokráciát. Az öreg kontinensen ma Spanyolország mellett Svédországot, Norvégiát, Finnországot, Dániát és Izlandot is baloldali miniszterelnök kormányozza, az Egyesült Államoknak a baloldalhoz sorolt demokrata elnöke van, és – érdemes erre is felfigyelni – a legjelentősebb európai fővárosoknak, nevezetesen: Madridnak, Párizsnak, Londonnak, Brüsszelnek, Berlinnek, Bécsnek baloldali főpolgármestere van. A legvalószínűbb, hogy Németország kancellárja is szocdem politikus lesz.

Tehát nincs ok arra, hogy a magyar baloldal szemlesütve készüljön a választásokra, már amennyiben képes egy elvi alapokon álló, ütőképes magyar baloldali pártot kiállítani, hiszen a baloldaliságnak, a szociáldemokráciának vannak még tartalékai és szavazói Európában. Tudomásul kell venni és hirdetni kell a jövő évi magyarországi országgyűlési választások előtt egy évvel azt is, hogy nem igaz a Fidesz narratívája a hagyományos néppártok végleges meggyengüléséről, sem az Orbán Viktor által, a nemzeti kereszténynek nevezett szélsőjobb látványos előretöréséről.

Nem lehet nem észrevenni azt sem, hogy a zöldek egyre nagyobb szerepet játszanak az európai politikában. Ausztriában jobbközép-zöld koalíció kormányoz, és immár Németországban is nehéz lesz megkerülni a német zöld pártot egy koalíciós kormányzásnál. Mindez jól jelzi azt is, hogy érik egy zöld fordulat az európai társadalmakban, ami azt is jelenti, hogy a baloldaliságnak a szokásos vörös mellett egy zöld színű megjelenési formájával is számolni lehet, mivel a zöldek, általában középen, nem jobbra, hanem inkább balra húznak.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s