Még hetekig biztosan nem fogjuk megtudni, hogy milyen pártkoalíció fogja irányítani Európa vezető nagyhatalmát, a világ egyik legnagyobb gazdaságát. Van esélye, hogy az SPD győzelme ellenére a jobbközép CDU-CSU kerül hatalomra a zöldekkel és a liberálisokkal. Ugyanennyire valószínű, hogy a balközép SPD, a német szocialista párt bútorozik össze a zöldekkel és a liberális FDP-vel, nagyon valószínűtlen ugyan, de nem kizárt, hogy marad az SPD-CDU-CSU nagykoalíció.

A hétvégére már minden párt találkozik minden párttal, hogy megszondázzák egymást, ki milyen álláspontot képvisel, és mennyire kész a kompromisszumra, illetve mit tud ajánlani a koalícióba lépésért cserébe. A két királycsináló kisebb párt egyike sem megkerülhető. Az FDP inkább az uniópártokhoz (CDU-CSU) a zöldek valamivel jobban az SDP-hez húznak, de együtt akarnak a legtöbbet kisajtolni maguknak bármelyik koalíciós felállásból.

Nem csak a sajtó és a politikusok spekulálnak, de a német prominensek, színészek, sportolók, a művészvilág igyekszik hallatni a hangját az interneten, és megpróbálják befolyásolni kedvenc pártjukat, hogy a nekik tetsző pártkoalícióba lépjen be.

Az egyik legszellemesebb instagram bejegyzést Jan Böhmermann, a német köztelevízió ismert műsorvezetője és szatírikus programjának vezetője hozta nyilvánosságra. Angela Merkel látszik egy minapi látogatása alkalmával, amint éppen egy papagáj erősen megcsípte.

A hivatalában utolsó napjait töltő kancellár heves reakcióját és a képen látható színeket Böhmermann a saját politikai preferenciájának megfelelően egy szocdem-zöld-liberális koalíció létrejöttére adott merkeli válaszként interpretálja.

“Sok pirosat, sárgát és züldet látok”. Ezek az SPD vezetésével alakulható koalíció pártjainak színei, aminek alapján egy ilyen koalíciót, közlekedési lámpa koalíciónak, (piros, sárga, zöld) míg a CSU vezette zöld, liberális kormányt “jamaicainak” nevezi a sajtó, mivel ennek pártszínei megegyeznek Jamaica nemzeti zászlajának színeivel. (fekete, sárga, zöld)

A lilerálisok és a zöldek a hétvégén már másodszor ülnek tárgyalóasztalhoz. Az első találkozásukról közzétett szelfit a német internauták megzenésítették, szerintük ha a kép hangos lenne, akkor a szereplői ezt énekelnék: x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s