Mátyás királyunk példáját követve Márki-Zay Péter álruhában járja az országot. Hol keresztény konzervatívnak, hol zöldpárti klímaaktivistának, hol pedig baloldali értékeket képviselő kormányfőjelöltnek öltözve próbálja meg kipuhatolni, mit gondol róla az ország népe.

Egy nagyváros szélén ráesteledett, hát betért az első házba, hátha szállással kínálják. Egy bizonyos Gyurcsány volt a ház gazdája és Klára az ő felesége.

(Márki-Zay és az ellenzéki összefogás híveinek: Relax! Engedjétek el magatokat! “Akinek van humora, mindent tud. Akinek nincs, mindenre képes.” (Királyhegyi Pál) Az erő és az önbizalom jele, ha valakinek va öniróniája, saját magán is tud nevetni.)

Éppen vacsorához készülődött a család, az asztali imát mormolták a három gyermekükkel együtt, amikor kopogtak az ajtón. Először csak halkan, de mivel nem jött válasz, hát Márki-Zay rájuk rúgta az ajtót.

Erre már csak felfigyelt a ház ura, és bizony zokon is vette a beköszöntés ilyetén módját, és mindjárt úgy gondolta, amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten, és ő is jókorát rúgott Márki-Zay ülepébe.

Miután – úgy magyarosan – üdvözölték egymást, a házigazda megkérdezte, mi járatban van a vándor. Az, még az ülepét tapogatva, nem mert rátérni a tárgyra, hogy földönfutóként szállást és élelmet szeretne kérni.

Helyette hosszasan beszélt a számonkérésről, a demokráciáról, a társadalmi igazságosságról, az Európai Unió fontosságáról, arról, hogy csak ő tudja leváltani az ország gonosz királyát, Orbánt.

Gyurcsány urunk a jövevényt figyelmesen végighallgatta, majd még egyszer ülepen billentette, amiért nem köszönt külön a hitvesének, aki éppen akkor érkezett haza Brüsszelből, ahol megszokta, hogy nem csodálkoznak rajta úgy, mint Márki-Zay, hogy nő létére egészen okos.

Végül megengedték a vendégnek, hogy megvackoljon magának a kertvégi házacskában, ahol szalonnasütésre és ultipartira szoktak összegyűlni a ház lakói és a vendégeik. A lelkére kötötték, hogy meg ne próbálja a háziak tüzén sütögetni a saját pecsenyéjét.

Márki-Zay ezt meg is ígérte, de azonnal nyársat vágott, és szalonnát tűzött a végére, még hagymát is hozzá, majd tágra nyitotta a ház kapuját, és beengedte a barátait, hadd melegednének ők is a más tüze mellett.

Reggel Márki-Zay amerikai marketing szakembernek öltözve köszönte meg a házigazda jóságát, majd kifordult a házból, ellenzéki szavazókkal teletömött tarisznyáját alig bírta cipelni a vállán.

Mielőtt azonban továbbállt volna, felszólította a ház urát és a ház minden lakóját, hogy – mivel immár nála vannak az ő szavazóik is – mondjanak le jogaikról az ő javára, mert csak ő tudja egyedül megszabadítani az országot a gonosz királytól.

Arra hivatkozott, hogy Hódmezővásárhelyen neki sikerült először legyőzni a Fideszt, amire Gyurcsány azt válaszolta, hogy neki már korábban is sikerült, nem egy megyei jogú városban, nem is a székesfővárosban, mint Karácsony Gergelynek, hanem parlamenti választáson megverni a Fidesz urát, Orbán Viktort.

Ekkor Márki-Zay azzal állt elő, hogy csak akkor fognak a Fidesz csalódott hívei a Jobbik, az MSZP, a DK, a LMP, a Momentum meg más ellenzéki pártok egyéni képviselőjelöltjeire szavazni, ha ő lesz az ellenzék közös kormányfőjelöltje.

Gyurcsány erre: „Lárifári! Ne hazudj, Péter! Mi már akkor hazudtunk reggel, délben, este, amikor te még vigéc voltál Amerikában, és még minden nap meggyóntad az aktuális füllentéseidet. Most meg már azt gondolod, hogy elég simán bocsánatot kérni?”

Márki-Zay nem zavartatta magát, és közölte Gyurcsánnyal, hogy az egész ellenzékkel együtt le van váltva, megint el fogja őt számoltatni, de egyébként is Gyurcsány a legnagyobb akadálya annak, hogy sikerüljön leváltani a gonosz királyt.

Ezután Márki-Zay nem volt rest, és bement az ATV nevű vidám tévéstúdióba, és bejelentette: egészen biztos abban, hogy a jóisten őt és Gyurcsányt egymásnak teremtette, mert kettejük történelmi találkozásáról személyesen mondta neki az úr, aki megjelent álmában, hogy „it is the beginning of a beautiful friendship.” (Ez egy csodálatos barátság kezdete.

Angolul mondta, mert azt hitte, hogy Magyarországon Karácsony Gergely kivételével mindenki tud angolul.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s