Ha és amennyiben Márki-Zay Péter az egyesült ellenzék kormányfőjelöltje, márpedig annak választották meg, akkor minek neki kampányfőnök? Nem az egyesült ellenzéknek kellene kampányfőnök, egy közös, aki az egyesült ellenzék választási sikerén dolgozik, a kormányfőjelölttel együtt, aki nem a saját kampányában vesz részt, hanem az ellenzék választási kampányának egyik főszereplője az ellenzéki pártok közös megbízásából?

Akkor most a következő hónapokban Márki-Zay felépítésének és kampányának leszünk tanúi vagy az egyesült ellenzékének? Ez talán nem elhanyagolható kérdés, ha figyelembe vesszük, és figyelembe kellene venni, hogy az ellenzéki együttműködés 106 egyéni jelöltje között Márki-Zay mozgalmának két jelölje indul a választáson, mindenki másnak ennél lényegesen több jelöltje mellett.

Arról nem is beszélve, hogy nem állt még össze az ellenzék közös listája, és nem tudjuk, annak sikeréért ki és milyen kampányt fog folytatni. Ki lesz az ellenzéki közös listájának, az ellenzéki – hangsúlyozom – közös jelöltek kampányának vezetője. Nem annyira örömteli hír, hogy Márki-Zay Péter külön kampányban gondolkodik, és kampányfőnöke már teljes erővel dolgozik annak kialakításán – gondolom – folyamatosan konzultálva a többi párt illetékeseivel, vagy nem?

Márki-Zay kampányfőnöke korábban a Momentum kampányfőnöke volt. Ezzel kapcsolatban az index.hu fontosnak tartotta azt az érthetetlen megjegyzést fűzni személyéhez, hogy Márki-Zay választásában fontos szempont lehetett, hogy Zaránd Péter, aki Puzsér Róbert főpolgármesteri kampányát is irányította, az ellenzék egyik pártjához sem kötődik jelenleg. Ez miért és kinek fontos, miért és kinek jó?

Nem ártana, ha Márki-Zay visszavenni egy kicsit a politikai arcából, és tudomásul venné, hogy a 2022-es parlamenti választás tétje az ellenzék győzelme, és nem az övé, tekintettel arra, hogy ő és mozgalma maximum két mandátumot szerezhet a már megválasztott és induló közös ellenzéki jelölt 106 mandátumából.

Vagyis – akár így, akár úgy csavarjuk – Márki-Zaynak az ellenzék győzelméért kell dolgoznia, és nem a sajátjáért, mert olyan nincs. Ő csak akkor nyerhet – két mandátumot és esélyt a kormányfői posztra például –, ha az ellenzék jelöltjei és a közös lista több szavazatot kap, mint a Fidesz jelöltjei és listája. Az ő személyes érdeke is az tehát, hogy az ellenzék szerepeljen jól, nem az, hogy ő személy szerint.

Hogy teljesen világos legyen: nem Márki-Zaynak van egy ellenzéki együttműködése, hanem az ellenzéki együttműködés hat pártjának van egy közös kormányfőjelöltje, Márki-Zay személyében. Ez önmagában meghatározza az alá- és fölérendeltségi viszonyt közte és a hat párt között. Tudjuk, hogy ez a Fidesznél másként van, ott Orbánnak van pártja, de az ellenzéki együttműködés nem azonos a Fidesszel. Márki-Zay nem Orbán, vagy igen?

Még sarkosabban: Márki-Zaynak kell elnyernie a hat párt szimpátiáját, ha kormányfő akar lenni, és nem a hat pártnak kell Márki-Zay kormányfői foteljéért dolgoznia. Csak a miheztartás végett és annak ellenére mondom, hogy Márki-Zay hívei még kevésbé fogják szeretni az írásaimat. Ami teljesen rendben is van, mert én nem vagyok Márki-Zay, a Mindenki Magyarországa elnökének a kampányfőnöke. x

Zsebesi Zsolt

Márki-Zay Péter kampányfőnöke kinek kampányol?” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Ha nem érted mit akar a 6 párt. MÉRT IRSZ ÖSSZE VISSZA IDE HÜLYESÉGET.!
    MÁR 100× elmondta a 6 párt hogy csak összefogással egyesítéssel tudják számszakilag legyőzni a Fideszt.
    Mért irogatod ide hogy kinek kampányol Mz? A 6 pártnak!!!.És az lesz közöttük az első akinek több a szavazata.,! OLVASS! ÉRDEKLŐDJ!!!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s