БАЊАЛУКА, 6. НОВЕМБРА /СРНА/ – Предсједник Владе Мађарске Виктор Орбан и мађарски министар спољних послова Петер Сијарто допутовали су у Бањалуку, а добордошлицу су им пожељели српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

A magyar kormányfő a bosznia-hercegovinai szerbek vezetőjével, Milorad Dodikkal „munkaebédelt” Bánja Lukában szombaton. A találkozóra a térséget jellemző növekvő feszültség légkörében került sor, amikor a Szerb Köztársaság Milorad Dodik vezetésével a mesterséges államképződmény nacionalista alapú felszámolásának új szakaszát nyitotta meg, a Szerb Köztársaság kiválásának céljával, az ENSZ, az EU status quót megőrizni hivatott törekvéseivel szembefordulva, erős orosz és kínai támogatással.

A Bosznia-Hercegovina területének mintegy felét a horvát-bosnyák föderáció, a másik felét pedig a Szerb Köztársaság foglalja el. Ezek alkotják Bosznia-Hercegovinát, amelynek jogállását és szuverenitását a daytoni nemzetközi egyezmény és a Bosznia-Hercegovinában állomásozó ENSZ katonák garantálják, miközben a formális hatalom az ENSZ helyi főmegbízójának a kezében van. Ezt a rendet próbálják most megbontani mindenekelőtt a szerbek, amiben – nemzetközi megfigyelők értékelése szerint – Moszkva és Peking mellett egyes uniós tagországok, köztük Magyarország is a kezükre játszik.

Nehéz pozitívan értékelni Orbán törekvéseit és fokozatosan kiépült kapcsolatát Dodikkal, amit 2019-ben még félig-meddig titokban tartottak. Az első találkozóikra „elfelejtették” meghívni a sajtót, de ez már régen a múlté, a magyar kormányfő nyíltan vállalja, hogy a szerbek oldalán, az orosz-kínai érdekeket képviselve Magyarországot beleviszi a konfliktusba, de a legkevésbé sem az ENSZ és az EU oldalán.

Ezen ma már senki nem ütközik meg, főleg azok után, hogy Orbán a közelmúltban a budai várban fogadta a szerb nacionalista vezetőt. Az már szinte evidencia, hogy a magyar kormányfő igyekszik mindenkivel jóban lenni, aki ellenséges Brüsszellel, Berlinnel, Párizzsal vagy Washingtonnal szemben, vagyis ahol lehet, ott megragadja a lehetőséget arra, hogy Moszkva és Peking érdekeiben szítsa a viszályt, vagy a keleti despoták kezére játszva akadályokat gördítsen a nyugat törekvéseinek megvalósulása elé.

Hogy ez a szerepvállalás mennyire nem Magyarország, hanem Oroszország és Kína érdekeit szolgálja, azt természetesen a gazdasági előnyökkel járó és a békét teremtő magyar erőfeszítésekről szóló, Szijjártót jellemző süketeléssel igyekeznek palástolni a nyilvánosság előtt. Ennek ellenére csak a vak vagy az elvakult fideszes nem látja, hogyan vernek be Orbánék minden egyes nap egy újabb és újabb szöget a magyar-nyugati partneri viszony koporsójába. x

Zsebesi Zsolt

Orbán Putyin küldetését teljesíti a Boszniai Szerb Köztársaságban” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s