Nem csillapodnak a kedélyek Lengyelországban, miután egy 30 éves terhes nő életébe került az abortusz halogatása. A súlyosan sérült magzat szívverésének leállására váró orvosok végül a nő halálát okozták. A közvélemény szerint a szörnyű esetet a megszigorított abortusztörvény okozta, ami miatt az orvosok csak félve és az utolsó pillanatban merik az abortuszt végrehajtani.

Lengyelország nagyvárosaiban szombaton a korábbinál is nagyobb tömegek mentek az utcára, követelve az abortusztörvény enyhítését, a nők jogaiknak tiszteletben tartását. A „soha többet” jelszóval ezrek álltak ki amellett, hogy állítsák bíróság elé azokat a képviselőket és állami tisztségviselőket, akik a szigorú törvényt kierőszakolták.

Varsóban a hatalmas tömeg a lengyel alkotmánybíróság épülete előtt gyülekezett, majd az egészségügyi minisztériumhoz és a királyi vár előtti térre vonult, ahol egyperces néma csenddel adóztak az elhunyt fiatalasszony, Izabeli S. emlékének.

Tüntetők a varsói királyi vár előtt

A szerencsétlen nő halálában érintett kórház első reakciója az volt, hogy nem történt orvosi műhiba. Nem sokkal később azonban vizsgálat indult két nőgyógyász ellen, így a hatalom a törvény által megfélemlített orvosokra igyekszik a felelősséget hárítani.

A lengyel kormányzó párt, a Jog és Igazságosság (PiS) egyik képviselőjét, Bartłomiej Wróblewskit személyesen is felelősnek tartják a történtekért, mert ő kezdeményezte a törvény szigorítását. Poznanban a tömeg a képviselő irodája előtt tiltakozott.

Wróblewski egy nemrég létrehozott intézmény, a Lengyel Család és Demográfiai Intézet vezetője, amelynek egyik feladata a szigorú abortusztörvény betartatása, amihez Wróblewskit a legfőbb államügyésszel azonos jogkörökkel ruházták fel. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s