A múlt hét végén mutatkozott be a római Lazio csapatában a klub egyik fiatal, 18 éves játékosa. Romano Floriani M. belépője nem sikerült túl jól, mivel csapata 4-1-re kikapott a Hellas Veronától. A sajtó figyelmét sem a fiatal tehetség teljesítménye keltette fel, hanem sokkal inkább a neve végén található M, ami a Mussolini név rövidítése.

Romano Floriani M., a Lazio 2024-ig szerződés alatt álló, 188 centiméter magas jobboldali védője vagy védekező középpályása az egykori olasz diktátor, a Duce, vagyis Beneto Mussolini ükunokája. Annak a fasiszta diktátornak, aki 1925-től 1945-ös haláláig Olaszország ura és Adolf Hitler szövetségese volt. Olaszországban sem szokás a gyerekeket a szüleik vagy a nagyszüleik alapján megítélni, mégis sajátságos, hogy Floriani pont a Laziónál kötött ki, amely jól ismert máig erős kötődéséről az olasz fasizmushoz.

A római csapatnál közismert a B-középnek az ottani szélsőjobboldali, fasiszta csoportosulásokkal fenntartott szoros kapcsolata, amely rendre fasiszta rigmusokban (Duce, Duce!), és a mérkőzéseken előforduló fasiszta karlendítésekkel is manifesztálódik. Bár a sportsajtó nem szentel nagy figyelmet Floriani rokoni kapcsolatainak, azért nyilván szemmel fogják tartani minden megnyilvánulását, és a szurkolók reakcióit is a megjelenésére.

Azt ugyanis nehéz lenne kijelenteni, hogy Floriani családjában nem lennének követői a dédnagyapa nézeteinek, hiszen a fiatal futballista édesanyja, Alessandra Mussolini egy ultrajobboldali párt képviselőjeként ült éveken át az Európai Parlamentben.

Most a politikusnő azt nyilatkozza a sajtónak, hogy nincs miről beszélni, a fia csak focizni ment a Lazióba, és ott nem is akar mást. Maga Romano Floriani M. is azt erősítette meg, hogy csak a játék érdekli, és nem szeretné, ha nem a teljesítménye, hanem személye, pontosabban a családneve miatt figyelnének csak rá. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s