A lengyel-fehérorosz határon

A lengyel-fehérorosz határon Putyin jobbkeze, Lukasenka a határra szállított menekültek ezreivel provokálja Lengyelországot, de rajta keresztül egész Európát. A szerencsétlen embereket a fehérorosz rendőrség és határőrség szállítja a helyszínre, miután a kormány által finanszírozott repülőkkel Fehéroroszországba hozták őket a Közel-Keletről azzal az ígérettel, hogy Lengyelországon keresztül Németországba juthatnak.

Hétfőn a lengyel hatóságok felfüggesztették a forgalmat a legfontosabb fehérorosz-lengyel határállomáson. Az EU támogatásával nemzetközi normák szerint kiépített kuźnicai határátkelő fontos szerepet játszik a nyugat-keleti áruforgalomban. Ezzel az intézkedéssel a lengyel-fehérorosz határkonfliktus nemzetközi jelentőségűvé dagadt, ami komoly negatív gazdasági következményekkel is járhat a térség számára.

A lengyel hatóságok a magyar testvéreiktől megszokott brutalitással, katonák, határőrök és újabban a rendőrség különleges alakulatainak bevetésével vetik vissza a határ belorusz oldalára az elkeseredett embereket, nagyrészt nőket és gyerekeket, akiket a másik oldalról a fehéroroszok nyomnak rá a lengyel határkerítésre.

A lengyel-fehérorosz határon folyó mocskos játék, ha így folytatódik tovább, humanitárius katasztrófához fog vezetni, ami kétségtelenül orosz kezdeményezésre, fehérorosz részvétellel, de lengyel asszisztálással következik be. Német források szerint hetente 40 repülőjárat érkezik menekültekkel a fehérorosz fővárosba, Minszkbe.

A lengyel civil szervezetek és a nemzetközi humanitárius szervezetek minden eredmény nélkül követelik a lengyel hatóságoktól, hogy ne erővel reagáljanak a menekültáradatra, hanem az érvényes menekültügyi konvenció betartásával hozzanak létre humanitárius folyosót, amin keresztül a nemzetközi szabályoknak megfelelően menedéket nyújtanának az arra rászorulóknak.

A jelenlegi fellépésnek már eddig is voltak halálos áldozatai, és ha így folytatódik, annak beláthatatlan következményei lesznek a félrevezetett és egyszerűen eszközként használt menekültek körében, akiket a minszki kormány egyre nagyobb számban, szervezett formában szállít Fehéroroszországba a Közel-Keletről, hogy a lengyel határon megpróbálja őket átdobni.

Lengyelország nem humanitárius problémának, nem menekültkérdésnek tekinti a fehérorosz határon kialakult helyzetet, hanem úgy véli, hogy Moszkva ösztönzésére Fehéroroszország úgynevezett hibrid háborút indított Lengyelország ellen, amelynek keretében a menekültek között a lengyel biztonságot veszélyeztető személyeket kíván felforgató céllal az országba juttatni. Ennek megfelelően határvédelmi eszközökkel reagál.

Varsó, amely egyre nagyobb erőket vonultat fel a határon, a határ menti vajdaságokban rendkívüli állapotot vezetett be, amelynek egyik célja, hogy erre hivatkozva kitilthassák onnan a humanitárius szervezetek képviselőit és a sajtót is, aminek következtében szinte lehetetlen valós képet alkotni a helyzet komolyságáról és a lengyel szervek valós fellépéséről. Varsó következetesen visszautasít minden nemzetközi támogatást, beleértve az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, a Frontex katonáinak és eszközeinek az igénybevételét is.

A magyar kormányfőnek egy szava sincs lengyel testvére, Jaroszlaw Kaczynski antihumánus viselkedésével kapcsolatban, de Putyin aljas játékára sem reagál, hiszen a nagy keleti barát legalább olyan fontos neki, mint a békemenetet feltöltő Kaczynski-hívek szimpátiája. Orbán egyrészről eljátssza a lengyelekkel szolidáris magyar testvér szerepét, másrészről falaz az orosz praktikáknak, amelyek célja Lengyelország, az EU, a nyugat meggyengítése minden lehetséges eszközzel.

Orbán Viktor szombaton a Bosznia-Hercegovina részét képező Szerb Köztársaság szakadár vezetőjével tárgyalt, támogatást nyújtva annak nacionalista törekvéséhez, amelynek célja a szerbek kiszakítása Bosznia-Hercegovinából. Magyarország ezzel teljesen feleslegesen és a rossz oldalon egy veszélyes nemzetközi konfliktus szereplőjévé válhat.

Orbán ezzel a Bosznia-Hercegovina status quóját megszabó daytoni egyezmény megsértéséhez, a balkáni törékeny béke veszélyeztetéséhez nyújt segédkezet, támogatva Kína és Oroszország aknamunkáját. Moszkva és Peking ugyancsak a szerbek mellett törnek lándzsát az ENSZ, az EU és a nyugati nagyhatalmakkal szemben, amelyek a daytoni egyezmény betartását követelik a szerbektől.

Magyarország kormánya Orbán Viktor vezetésével egyre negatívabb szerepet játszik az európai és a világbéke fenntartását szolgáló nyugati erőfeszítések megtorpedózásával, az orosz és a kínai hatalmi törekvések elvtelen támogatásával, mindezt égbekiáltóan aljas indokból, kizárólag azért, hogy Orbán Viktor megtarthassa hatalmát Magyarország és a magyar lakosság fölött, hogy elkerülje a felelősségre vonást évtizedes korrupciós és hazaáruló politikájáért. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s