Oroszországban „külföldi ügynökként” vették nyilvántartásban a 2006-ban alakult és az ország egész területén tevékenykedő legnagyobb ottani LMBTQ szervezetet. Ezzel – a független sajtó és egyéb emberjogi szervezetekhez hasonlóan – mintegy megbélyegezték az egész közösséget, arra kötelezve a szervezetet, hogy hozza nyilvánosságra anyagi forrásait, és minden kiadványán jelezze: külföldi ügynök.

Az orosz rezsim hasonlóan jár el a független médiákkal és az ottani emberjogi szervezetekkel. A mostani kemény lépés az LMBTQ közösséggel szemben nem tekinthető váratlannak. A magyarországi LMBTQ-ellenes kampány előhírnökeként Oroszországban már 2013 óta érvényben van egy törvény, amely minden, a melegekkel kapcsolatos pozitív megnyilatkozást bűncselekménnyé nyilvánít.

Egy 2020-as alkotmánymódosítás nyomán betiltották az azonos neműek házasságát Putyinisztánban. Az orosz társadalom általában kevés toleranciát mutat a szexuális mássággal szemben, egyes tagköztársaságokban, például Csecsenföldön, különös kegyetlenséggel bánik a rendőrség a melegekkel. Ezek védelmével és Oroszországból való kimenekítésével is foglalkozott a szervezet, amihez nemzetközi támogatást is igénybe vettek.

A most nyilvánosságra hozott intézkedéssel még nehezebb lett Oroszországban az LMBTQ közösség tagjainak az élete. Talán nem véletlen, hogy az Orbán Viktor által kultivált magyar-orosz barátság és a stratégiai kapcsolat nemcsak a metrókocsik beszerzésére vagy a paksi atomerőmű építésére, a giga orosz hitel felvételére korlátozódik, de újabban már az emberi jogok példás orosz korlátozásának átvételére is kiterjed. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s