Csütörtökön két hónapnyi regnálás után lemondott a hűtlen kezelés, vesztegetés és korrupció gyanújába keveredett osztrák kancellár, Sebastian Kurz utódja, Alexander Schallenberg néppárti politikus, aki még a Kurz vezette kormányban a külügyminiszteri posztot töltötte be.

Lépését órákkal azután jelentette be, hogy Kurz, aki a posztra ajánlotta, sajtóértekezleten közölte a nyilvánossággal: végleg visszavonul a politikától, és ezentúl a családjának, a napokban született fiának és az elleni felhozott vádakkal szembeni védekezésnek szenteli minden energiáját.

A nemesi és diplomata családból származó Schallenberg azzal indokolta visszalépését, hogy nincs szándékában átvenni az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöki funkcióját a kancellári fotellel együtt, de – véleménye szerint – „a két posztnak Ausztria legerősebb pártja esetében egy kézben kell lennie.” Utódja valószínűleg a néppárti osztrák belügyminiszter, Karl Nehammer lesz.

Ausztriát néppárti-zöld koalíció irányítja, amelyet erősen megrázott, hogy a 10 éve hatalmon lévő, alig 35 éves Sebastian Kurzról, aki az osztrák jobboldal üdvöskéje volt, kiderült, hogy már a pártvezetéshez szükséges népszerűségét is állami pénzen vásárolt, hamis közvélemény-kutatási eredményekkel erősítette, ráadásul hamis tanúvallomást tett a korábbi koalíciós partnere, az Osztrák Szabadság Párt (ÖFP) elnöke, Heinz-Christian Strache ellen folyó vizsgálatban, amely végül a koalíció bukásához vezetett.

Az úgynevezett Ibiza-botrányban – egy videó tanulsága szerint – Strache egy magát orosz oligarcha feleségének kiadó nőnek ígéretet tett arra, hogy ha megvásárol egy a párttal nem szimpatizáló újságot, akkor zsíros állami megrendelésekhez juttatja. A néppárti-szabadság párti koalíció belebukott a botrányba, ami után Kurz fölényesen nyert az előrehozott választásokon, és a zöldekkel alakított új koalíciós kormányt.

Az ügy magyar vonatkozása, hogy a felvételen elhangzik: azt az eljárást kellene folytatni az ellenséges, független sajtóval szemben, amit Orbán Viktor sikerre vitt Magyarországon, a saját befolyása alá vonva a média döntő hányadát. Orbán Viktor egészen Strache bukásáig szoros és baráti, mondhatni elvtársi kapcsolatot tartott fenn a szabadság párti politikussal. Vele és az olasz belügyminiszteri posztját azóta ugyancsak elvesztő és szintén bírósági tárgyalásra váró Matteo Salvinival egy magyar-osztrák-olasz szélsőjobboldali tengely létrehozását tervezte. x

Zsebesi Zsolt

Mától megint nincs Ausztriának kormányfője” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Elírás történt a címben. Üdv Frankl

    Az iPhone-omról küldve

    > 2021. dec. 2. dátummal, 19:23 időpontban Fidesz-rezisztens forradalmárok a rendszerváltásért írta: > >  >

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s