Az orosz beavatkozás teljes fordulatszámra kapcsolt Kazahsztánban. Hetven tehergép a nap 24 órájában szállítja a katonákat és a hadi felszerelést a szomszédos, Magyarországnál 30-szor nagyobb, 20 millió lakosú országba, hogy ott letörjék a lakosság tiltakozását a rezsim ellen.

Közben növekszik a nemzetközi tiltakozás a kazah rezsim brutális fellépése ellen a tüntetőkkel szemben, amelynek következtében több tucat halálos áldozata van az utcai összecsapásoknak.

A már Kazahsztánba érkezett orosz egységek már csütörtökön visszafoglalták a kazah főváros nemzetköi repülőterét a felkelőktől. Az egykori Szovjetunióból visszamaradt kazah elnökről, a lemondása után állítólag még mindig a háttérből irányító Nurszultan Abisuli Nazarbajevről elnevezett fővárosban, Nur-Szultanban jelentős katonai erőket vontak össze, és az ország elnöke, Kaszim-Zsomart Kemeluli Tokajev tűzparancsot adott ki, melynek értelmében minden, a kijárási tilalom ellenére az utcán tartókodó emberre lőni kell.

A nemzetközi sajtó helyszínen tartózkodó munkatársai szerint a péntek esti órákban további fegyveres összecsapások várhatók a felkelők és a kazah, valamint az orosz fegyveres erők között.

A kazahsztáni események éles tiltakozást váltottak ki világszerte. A politikai központokban az erőszak megfékezését és a kazahok jogainak, a tüntetéshez való joguk tiszteletben tartását, a tűzparancs visszavonását és Oroszország távolmaradását követelik a konfliktustól.

Magyarország nem tiltakozik, és eddig nem vette fontolóra, hogy szakít a Türk Tanáccsal, amelyben megfigyelői státusza van, mivel orosz vezetéssel ennek a szervezetnek a katonái indultak Kazahsztánba a felkelés letörésére.

Egyelőre a magyar demokratikus ellenzék sem hallatta hangját az ügyben, de remélni lehet, hogy a magyar társadalom nevében hamarosan állást foglalnak az orosz részvétellel zajló kazahsztáni mészárlással szemben. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s