Bakács Tibor, Puskás-Dallos Péter, ByeAlex, Majoros Péter (Majka), Puzsér Róbert – micsoda nevek! A nemzet intellektuális panteonjának vagy szemétdombjának leendő tagjai, azok, akikre még az unokáink unokái is emlékezni fognak, akik – nyilván – kötelező olvasmányok lesznek száz év múlva, most éppen összecsapnak, és igen nívós, eszmei, mondhatnám programvitát folytatnak a magyar kultúrában általuk a béka segge alatt elfoglalt helyekről.

A fenti intellektuelek egymás gyalázásának – reményeim szerint – utolsó állmásaként eljutottak a fizikai elégtétel kilátásába helyezéséig. Nagy érdeklődéssel várjuk, kinek az álláspontja győzedelmeskedik, midőn Puzsér és Majka ezt ököllel eldönti egymás között. Kell-e ennél szebb és felemelőbb élmény a kultúrszomjas magyar ifjúságnak, mint ilyen tartalmas és színvonalas vitákkal szembesülni, az érvek ököllel nyomatékosított összecsapását remegő tudásszomjjal követni napról napra a mértékadó Fidesz-szócső index oldalain?

Persze mit várunk jelenlegi szellemi nagyjainktól, ha Nagy Feró Kossuth-díjas lehet, ha Puzsér és Márky-Zay egymást múlják felül vagy alul saját és a másik imázsának építésében, Mindeközben az elkeseredett és a Fideszből kiábrándult magyar ellenzéki választók vérig menő vitában állnak ki az ellenzék közös jelöltje mellett és ellen. Az ország eljutott odáig, hogy Orbánnál az ördög is jobb volna, hogy nincs olyan tehetségtelen, balfasz ellenzéki politikus, akit ne lenne érdemes támogatni a felcsúti rémmel szemben.

A magyar társadalom fatalizmusa nemcsak az orbáni NER kultúra- és lélekpusztításának, az erkölcsök végleges eróziójának az eredménye, de annak az általános magyar felfogásnak a következménye is, hogy ma és itt nem érdemes és nem is hasznos abszolút mércével mérni, amikor az orbáni rendszer ellen veselkedünk, elég az együgyűséget relativizálni, mintegy azt sugallva, hogy jobb egy mérges kígyó csípésébe belehalni, mint egy anakonda ölelésében megfulladni.

Vagy – mondjuk – jobb az ellenzék közös jelöltjének a szájából piramidális baromságokat, elavult premisszákat és keresztény-konzervatív szóvirágokat gyűjteni csokorba, mint ugyanezt készen futárpostával a Fidesztől a lakáscímünkre megkapni. A rossznál egy kevésbé rossz végül is relatíve jobb, Majka és Puzsér meg a többi intellektuális marakodó színvonaltalanságában is meg lehet találni a kevésbé értéktelent.

De vajon elég-e ez egy társadalom számára ahhoz, hogy ráforduljon a 21. századra, és abban alkosson is valamit 18-19. századi őseinek mintájára? Erős kétségek gyötörnek. Éjszaka az ágyamban forgolódva egy jobb magyar világról álmodom, ahol a Puzsérok és Majkák labdát szednek, amikor igazi nagyjaink intellektuálisan összecsapnak egymással. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s