A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia állandó tanácsa

Egyszerű kérdésekre nem mindig, de néha egyszerű a válasz is. Ha azt tudakoljuk, hogy mi köze van a magyar katolikus egyháznak a valláshoz, a keresztény tanokhoz, Jézus tanításaihoz, akkor a válasz egyértelmű: semmi. A magyar katolikus egyházat ma egyetlen szellemi és erkölcsi vagy – horribile dictu – vallási norma nem vezérli. Küldetésének kizárólag Orbán Viktor neofasiszta rendszerének kiszolgálását tartja, nem kevés júdáspénzért cserébe.

Miért is tenne mást? Létének alapja nem a magyar társadalom vallásossága, a magyar polgárok hitélet iránti igénye, hanem a magyar állam által belépumpált forintmilliárdok folyamatos befogadása. Azokról a milliárdokról beszélek, amelyek elköltésének módjára és céljára sem a hívőknek, sem a pénzt összeadó magyar adófizetőknek, de még a magyar állami számvevőszéknek a legkisebb befolyása sincs.

Így aztán semmi meglepő nincs abban, hogy a püspöki kar az évek során Európa legretrográdabb, legkonzervatívabb, és az állami pénzekért ellenszolgáltatásként nyújtott politikai támogatás révén a legkorruptabb egyházi vezetésévé nőtte ki magát, amelynek célja nem a közösség, a hívők, a társadalom, hanem kizárólag a saját gyarapodásának szolgálata, amit az Orbán-rezsim fenntartások nélküli, elvtelen kiszolgálásával, támogatásával ér el.

A nyugat-európai pedofil botrányok és az azzal kapcsolatos egyházi felelősség, beleértve a katolikus egyházak legfelsőbb vezetését, sőt – ma már teljesen világos – magát Benedek pápát, megrázták a hívő közösségeket, melyek tagjai a katolikus egyház tömeges elhagyásával fejezik ki véleményüket. A katolikus egyháznak hátat fordítók száma Németországban olyan mértéket öltött, hogy a klérus adminisztrációja nem képes lépést tartani a kilépési nyilatkozatok számának viharos emelkedésével.

Nyugat-Európában, ahol – szemben a magyar gyakorlattal – tisztességes statisztikákat vezetnek a felekezetek létszámáról, mivel sok helyen a személyi jövedelemadó részeként maga az állam szedi be az egyházi adókat, a hívők, a magukat katolikusnak vallók száma folyamatosan és drasztikusan csökken, aminek a már említett botrányok mellett maga az egyház által kínált világkép eróziója, a fiatal nemzedéket megszólítani képtelen társadalmi szerepvállalása a felelős.

Németországban 2020-ban a két nagy keresztény egyház, a katolikus és az evangélikus egyház az idős elhunytakkal együtt 894 ezer tagját veszítette el. Ebből nagyjából azonos nagyságú, 220-220 ezer volt a kilépők száma. A német-római katolikus egyháznak 2020-ban 22,2 millió tagja volt, az evangélikusnak 20,2 millió. Ez együtt a lakosság 51 százaléka.

Spanyolországban nem állnak rendelkezésre hasonló adatok, mert ott nincs lehetőség a kilépésre az egyházból, ahogyan egyébként Magyarországon sincs igazán. Itt egyházi adó sincs, az éves jövedelem 0,7 százalékát lehet felajánlani az egyháznak. Ma az olaszok egyharmada ateistának vallja magát, és itt is folyamatosan nő az egyházat elhagyók száma, mára a lakosság 30 százaléka fizeti csak az egyházi adót.

Az egyik legkatolikusabb európai országban, Lengyelországban, ahol az 1990-es években még a diákok kétharmada vallotta magát hívőnek, addig ez a szám 2019-re 55 százalékra csökkent, és itt is a vallásosság folyamatos eróziója tapasztalható, amiben nagy szerepet játszott a katolikus egyház intézményeiben történt szexuális zaklatások és pedofília méreteit feltáró film bemutatása, és az egyháznak erre adott, erkölcsileg védhetetlen reakciója.

Magyarország a fentiekkel ellentétben a katolikus béke és az egyház előretörésének, gyarapodásának, növekvő, államilag támogatott és finanszírozott szerepvállalásának vagyunk a tanúi, ami nem párosul semmilyen hasznos vagy társadalomépítő tevékenységgel, kizárólag a kormánypolitika megvalósításában és támogatásában, mindenekelőtt a magyar vidék szellemi sötétségben tartásában ölt testet, tűnjön is ez a megállapítás akár túl sarkosnak is, mert – sajnos – minden szavában igaz.

A nyugati egyházak, a katolikus sem nézi azonban befolyása és társadalmi beágyazottsága erózióját ölbe tett kézzel. A nyomás az egyház megreformálására folyamatosan nő, amiben a magyar katolikus egyháznak semmilyen szerepe nincs, sőt minden megnyilatkozása és társadalmi, politikai szerepvállalása az ellenkező irányba mutat, aminek következtében – pont, mint az Orbán-rezsim – a magyar egyházi vezetés is lassan, de biztosan az európai fősodor ellen fordul, mert van az a pénz.

Heiner Koch Berlin katolikus érseke a német főváros helyi lapjában, a Tagesspiegelben nyilvánosan és határozottan megkérdőjelezi a katolikus egyház szent tehenének, a cölibátusnak jövőbeli létjogosultságát. Hozzátéve, hogy a papi nőtlenség a hit mélységének egyik bizonyítéka lehet, de „nem kell, hogy a papi szolgálat feltétele” legyen.

Koch szerint az egyház tömeges elhagyása nagy mértékben az egyház berkeiben megvalósult szexuális bűncselekmények egyenes következménye. Szerinte egyháza legnagyobb problémája a melegekkel kapcsolatos elutasító magatartás, továbbá azt javasolja, hogy a katolikus egyház mihamarabb tárja szélesre a kapuit a nők egyházi szolgálata előtt.

A kérdés tehát az, hogy a katolikus egyház reformálható-e, és ha nem, akkor omlik-e össze, vagy inkább éppen akkor, amikor megreformálják. Az egykori Szovjetunióban is a rendszer megreformálásának Gorbacsov által kezdeményezett bátortalan lépései elégnek bizonyultak a birodalom bukásához. Vajon így jár-e a római katolikus egyház, vagy sikerül-e a kor szelleméhez igazítani a vállalkozást?

Jelenleg egy dolog látszik csak biztosnak: a magyar katolikus egyház semmi újat nem támogat, semmilyen reformban nem érdekelt, pont jó neki Orbán diktatúrája, ahol mindent megkap, amire szüksége van, és azért nem kell tennie semmit. Pontosabban a semmittevésért búsás ellenszolgáltatást kap. Valószínűleg hiába várjuk a magyar Luther Mártont, hogy reformot követelő kiáltványát a templom kapujára kifüggessze, mert ahhoz, hogy valami változzon, azt a magyar püspökök homlokára kellene kiszögeznie. x

Zsebesi Zsolt

A magyar katolikus egyháznak semmi köze a valláshoz” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Végre másokban is ébrednek eretnek gondolatok! Sajnos a magyar értelmiség (gyakorlatilag Horn bocsánatkérő kiegyezése utáni állapotoktól) a vallásról és egyházakról hallgat! Tűr adófizető állampolgárként és tűri választóként az állam és a keresztény egyházak “buja násztáncát” egy közös gyűrött régi lepedőn!

    Kedvelik 1 személy

  2. A magyar kat. Egyház mindig is a hatalom kiszolgálója volt. Azzal riogatják most is az embereket ha nem szavaznsk a Fideszre pokolba jutnak.Ezzel hülyítik a népet. Lopni csak a kormánynak szabad.Ezért ők a mennybe jutnak? Gyönyörű hitvallás

    Kedvelés

  3. A hithez nics koze a katolikus egyhaznak !!! A vallas behodolas,lenyege az, hogy elteritsen bennunket a hitunktol Istenunktol.Ebben a ,,vallasi csapdaban,,fetreng a Magyarsag ezer eve,amiota (Szent?) Istvant,apja Geza Fejedelem altal Hazank teruletere be engedett hamis romai kereszteny katolikus terittok vallasi szertartasaval koronaztak meg,ami egyben sajnos Hazank Magyarorszag hivatalos Allamvallasa lett,ami egy szerzodes a gyilkos jahve val.Ez a hamis Allamvallas az oka az ezer eve tarto Nemzeti tragediaink sorozatainak,es az, hogy Hazank mara szettszaggatva,kifosztva,elarulva eladva.A legyilkolasunkat is mar elkezdte a satani hatterhatalmat huen kiszolgalo kormany.A megmaradasunk egyetlen lehetosege,ha ,,NEMET,,mondunk a hamis romai kereszteny katolikus Allamvallasra,a romai torvenyekre,a partoskodasra,a penzre.Penz helyett cserekereskedelmet,es Nemzeti szintre emeljuk az osi hitunket Istenunket,mert csak is igy valhat ujra Nemzetunk tisztaszivu,igazhituve,ami a feltetele annak,hogy a Magyarsg felismerje azt a kozullunk elhivottat,akit a Teremto Istenunk,szemelyesen avatott be a kapcsolat ujrafelvetelere,egy idon tuli sikon,ahol a beavatott,fizikai tesben lathatta a Teremto Istenunket,ettol valt Szakralissa.Aki most, a mi idonkben is itt van kozottunk.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s